7 Ways
to Let Go

7 Ways to Let Go

C urrently I am reading ‘A New Earth: Awakening to Your Life’s Purpose’ by Eckhart Tolle. In chapter three he discusses the core of the ego and it’s strategies.

The ego just thrives on drama and suffering. And because of that it loves to dwell in the past or worry about the future.

We replay past mistakes over and over again in our head. The feelings that go along with that shape our actions [or lack of actions] in the present. We cling to frustration and worry about the future, as if that somehow gives us power over the future [which it doesn't]. ‘The primary cause of unhappiness is never the situation but your thoughts about it’, says Tolle.

 
Sometimes ‘letting things go is an act of far greater power than defending or hanging on’, Tolle reminds us. Easier said then done… Letting go can be difficult. How can we let go of frustrations with ourselves, our lives, of anger, bitterness, of past relationships?

Every day, every moment presents an opportunity to create ourselves anew, to shrug off the baggage of the past, open ourselves up to the possibilities of the moment and take action to create an incredible future. We give you seven ways to let go:

 
#1
Focus on the present moment

You can decide right now that negative experiences from your past will not predict your future. Then figure out what the next positive step is, no matter how small, and take it. Ultimately, the only thing you can ever really do is to keep moving forward.

To bring you in the present moment, you can use:

 
#2
The wristband method

Wear a rubber band on your wrist, and gently flick it when you start obsessing on thoughts of anger, frustration or worry. The rubber band itself, and the little bit of pain that the snapping back on your arm causes, help bring you back to reality [the present moment] and help you stop that voice in your head.

 
#3
Accept what is and be thankful

To let go is to be thankful for the experiences that made you laugh, made you cry, and helped you learn and grow. It’s the acceptance of everything you have, everything you once had, and the possibilities that lie ahead. It’s all about realizing that every experience has value.

 
#4
Lose control

We have trouble letting go because it requires letting go of control. That’s frightening if you are someone who wants to know exactly what’s coming next. Letting go is about swapping the things we know and can control for those things we don’t know and can’t control. Close your eyes and trust that you will find your way to a new, potentially better place.

 
#5
Make room

Growing up, my mom had a rule that for every article of clothing that came into the house, one had to go out. The result was that my childhood closet was a bit tidier than my bedroom closet today. Just a bit… The simple ritual of making room for something new. Letting go of something old is a transition to a new beginning. One full of potential.

 
#6
Believe in yourself

Believe in your purpose. Believe that your life is unfolding exactly as it should and that you have a divine roll to play in this universe. Believe that holding on does nothing but hold you back. Love yourself, love others and love this life.

 
#7
Stay positive

Don’t worry if it takes a little time for you to truly let go. The human mind [especially the ego] has an amazing memory and emotional attachment to things, so letting go can be tough. But always, ALWAYS keep a positive outlook!

 
The one thing you should never let go of is hope. Someday all the pieces will come together. And you will look back at the times that have passed, smile, and ask yourself, ‘How did I get through all of that?’

 
Sharing is caring!
The floor is yours…
What are you holding on to that’s holding you back?
What’s the first step you need to take to let it go?
Please share your thoughts with us by leaving a comment below.
Thank you!

Mirjam Stoffels

Founder of seven2success, guest blogger at TEDx, Project Eve and 365 dagen succesvol. In my mission to make seven2success the biggest platform of knowledge and inspiration for women, by women, I want to inspire you with our content! Check us out on Facebook and Twitter! I’d love to connect! 
And do you want to inspire other women? Write for us!

 
Do you want to stay in the know?
Join the seven2success community!

Like this article? Share it with your friends! You can use the buttons below.
Because ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

4 comments

 1. Jasper

  Hoi!
  Dank voor je mooie tips…
  Door een heftig jeugdtrauma, ben ik zeer onzeker over mijzelf. Voel ik mij bij voortduring minderwaardig en loop ik met een groot gebrek aan zelfvertrouwen. Dat wist ik niet, want ik had eigenlijk alleen maar last van een burnout en de bijbehorende gevoelens van chronische stress.

  Ik wil heel graag mijn gevoelens van onzekerheid loslaten. Maar soms, laat ik mij weer meeslepen in de heftige rollercoaster van stress, die, als ik niet oplet, zomaar kunnen uitmonden in paniek. Ik kan dan niet meer stoppen met denken. Totdat ik er opeens achter kom dat ik weer in mijn valkuil ben gestapt. Dat geeft een knauw aan mijn zelfvertrouwen en voel ik de hoop vervliegen. Dat doet zeer…. dat weet ik op dat moment niet, want dan ben ik veel teveel met mezelf bezig. Pas als ik tot mijn zinnen ben gekomen voel ik me boos, gefrustreerd en soms ook vreselijk verdrietig.

  En als dat allemaal tot rust gekomen is, besef ik weer dat ik niet zoveel heb om onzeker over te zijn. Dat ik alleen maar onzeker ben, omdat ik niet kan geloven dat die onzekerheid mij ooit zal verlaten. Daarvoor is zij al veel te lang bij me, en daarom houd ik eraan vast…
  Maar als ik mij besef, hoeveel mij geeft: een prachtig gezin, leuke kinderen, fijne vrienden en familie, leuk werk, enzovoorts, dan geeft mij dat moed en kracht om mijn onzekerheid (wat traumagerelateerd is) te ontstijgen en te ontgroeien.

  En daarbij zal ik jouw tips zeker zo nu en dan bijpakken…

  Hartelijke groet,
  Jasper

  • Mirjam Stoffels

   Hallo Jasper,
   Dank je wel voor je bezoek aan seven2success en voor je openhartige verhaal. Als ik het zo lees ben jij je al heel erg bewust van wat er met je gebeurt. Je ziet dat je zoveel hebt om dankbaar voor te zijn: je gezin en kinderen, vrienden en familie. Toch gaan je gedachten over je onzekerheid soms met jou aan de haal en als die gedachten dan weer bedaren, wordt je boos en verdrietig. Het feit dat jij je bewust bent van je denken [en het [nog] niet kunnen stoppen ervan] is al het halve werk. Bewustwording, daar begint de verandering mee. En verandering is griezelig, vandaar je eerste reactie dat je jouw onzekerheid niet wil loslaten. Je houdt eraan vast, omdat ‘ie al zolang bij je is…

   De elastiekjes-methode van #2 heeft mij enorm geholpen. Op het moment dat je merkt dat je in de achtbaan van je gedachten bent gestapt, geef je een ruk aan het elastiekje en die actie [en het bijbehorend pijntje] zijn een signaal ‘dat het weer zover is’ en dat het tijd is om eruit te stappen. In het begin ben je misschien al een tijd onderweg met je gedachten, voordat jij je realiseert dat je het elastiekje kunt gebruiken ‘to snap out of it’. Je zult merken dat je gaandeweg steeds eerder kunt ingrijpen!

   En je kunt het vanuit meerdere aspecten aanpakken. Niet alleen vanuit je denken, ook vanuit je lichaamstaal. Wist je dat jouw lichaamstaal niet alleen bepaalt hoe anderen je zien, maar ook hoe jij jezelf ziet? Lees het blog ‘7 Acties Voor Geweldig Resultaat‘ eens. Ik raad je ook zeker aan om de daarin genoemde TEDTalk van Amy Cuddy te bekijken!

   Succes en kom zeker nog eens terug!

 2. Hoi Mirjam,

  Ik weet niet zo goed waar ik moet beginnen, ik heb nu al heel veel aan jouw 7 manieren. Het geeft mij nu al hoop en kracht :-)

  Door een jeugdtrauma (waaronder geen goede emotionele band met mijn ouders een grote rol speelt) ben ik erg onzeker over mezelf geworden. Hierdoor haal ik mezelf regelmatig naar beneden, waardoor ik me op het moment erg ga vergelijken met een jongere en voor mijn gevoel mooiere (buur)vrouw (die alles heeft). Mijn vriend kan het erg goed met deze vrouw vinden (zij hebben een goede klik) en ik heb daar erg veel moeite mee. Ook ‘appen’ zij zo nu en dan en voel ik me hierdoor buitengesloten, wat mij nog onzekerder maakt. (over deze dingen ben ik overigens heel open tegen mijn vriend). Ik ben zelf een mooie, spontane en leuke vrouw, dus daar ligt het niet aan. Ik ben blij met mijn uiterlijk.
  Maar door mijn onzekerheid ga ik malen en de bekende beren op de weg zien, die er (waarschijnlijk) helemaal niet zijn. Ik heb last van wantrouwen tegen mijn vriend, iets wat voor hem begrijpelijk ‘vervelend’ voelt. Het verhaal wat er aan vooraf is gegaan bespaar ik je hier, hoewel sommige dingen wel essentieel zijn. In het kort komt het er op neer dat ik me erg onzeker voel over de situatie en hier vaak ruzie met mijn vriend over krijg. Ook ik probeer situaties onder controle te houden, helaas verlies ik mezelf dan in allerlei gedachten en dit maakt het alleen maar erger.

  Ik wil hier zo graag vanaf, maar kan dit zoooo moeilijk loslaten :-( . Ik word hier erg gespannen en verdrietig van…. Wilde het toch even delen hier. Ik hoop nog meer goede tips te krijgen zodat ik het eindelijk los kan gaan laten en de stress hierover van me af kan laten glijden.

  Ik blijf graag anoniem.

  Groetjes
  A.

  • Mirjam Stoffels

   Dank je wel voor je bezoek aan seven2success, Anoniem.
   Mooi dat je hier je verhaal wil doen…

   Loslaten is durven om dat wat we kennen en kunnen controleren in te ruilen voor het onbekende en oncontroleerbare. En vaak vinden we dat wat ons hindert, zoals bijvoorbeeld onzekerheid, prettiger dan het onbekende en oncontroleerbare. Gewoon omdat onzeker voelen zo vertrouwd aanvoelt.

   Loslaten doe je niet met je verstand. Loslaten is iets wat je alleen kunt toelaten. Het spontaan en natuurlijk laten gebeuren, net zo onbewust en natuurlijk als ademen. Loslaten is niet iets wat je doet, maar het is iets wat je laat. Loslaten is niet meer vasthouden…

   Misschien heb je iets aan de dagworkshop ‘Leren Loslaten’ van Jan Bommerez? Jan Bommerez is schrijver van de boeken ‘FLOW en de kunst van het zakendoen’ en ‘Kun je een rups leren vliegen?’ Beide zeer inspirerende boeken, met heel veel praktische oefeningen. Meer info over zijn workshops [nu in september en oktober] vind je hier:
   http://www.lerenloslaten.com/home

   Kom ook snel weer hier terug!

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


eight + 6 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>