Tegenslag?
7 Krachtbronnen!

Tegenslag? 7 Krachtbronnen!

‘Waar is uw man?’ De hoofdzuster kwam de afdeling op lopen. Ik stond bij onze zoon, hij werd 2 jaar die dag. Mijn man was net weg om taart te halen. Als een speer schoot de hoofdzuster de afdeling af.

De kinderarts had geen goed bericht. Leukemie.

Tja, wat doe je dan? Ik kan het alleen uit eigen ervaring vertellen. Je weet nooit hoe je reageert als je iets overkomt. Die reactie komt namelijk vanuit je systeem, daar denk je niet over na.

Met de eerste woorden van de arts liet ik mijn tranen de vrije loop. We waren uit het veld geslagen. Uiteraard hadden we rekening gehouden met de mogelijkheid van iets dat niet goed was, maar dit…

Na het korte gesprek gingen we naar de afdeling. De tranen waren op. Nu kwam de zorg. De hoofdzuster had geregeld dat onze zoon pas de volgende morgen opgenomen hoefde te worden op de oncologische afdeling. Deze dag mocht hij mee naar huis om zijn verjaardag te vieren.

Na deze dag werden we geleefd. De zorg voor onze zoon werd aangevuld met de zorg voor onze drie bedrijven. Gelukkig ging de behandeling goed. Drie maanden op de oncologische afdeling en aansluitend twee jaar chemo ‘vanuit huis’. Het was een zware periode. Toch hebben we er ook veel uit gehaald. Kracht om door te zetten, relativeringsvermogen, leren omgaan met heftige emoties, echt aanwezig zijn, blijven vertrouwen en samenwerken.

Onze zoon was een voorbeeld uit een boekje tijdens de behandelingen. Hij bleef altijd opgewekt, hoe smerig de medicijnen ook waren, hoe ziek hij ook was. Tegenwoordig krijgen kinderen voor deze behandelingen een Kanjerketting. Voor elk onderzoek, elke prik, elk medicijn krijgt het kind een mooie kraal. Een super initiatief van de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker [VOKK]. Als onze zoon zo’n ketting had gehad, was die heeeel lang geweest. Wij zijn zo trots op hem! Door hem hadden wij de kracht om positief te blijven.

Tot zijn zevende heeft hij nog intensieve controles gehad. Daarna nog voor de late effecten tot aan zijn 13e. Toen zijn dokter met pensioen ging hebben we afscheid genomen van de hele ziektegeschiedenis. Nu is hij een gezonde puber van 17 jaar.

Er waren zeven krachtbronnen in de periode dat hij ziek was. Die wil ik je graag meegeven…

 
#1
Geef niemand de schuld


Dat heeft geen zin. Je kunt de situatie er niet mee veranderen. Wij hebben ons hierin ook niet af laten leiden door mensen om ons heen die hier allerlei meningen over hadden. Wij hebben onze energie op een positieve en constructieve manier gebruikt.


 
#2
Luister naar je gevoel


Denk je dat er iets niet klopt, zeg het dan. Vraag na, vertel wat je voelt en blijf aanhouden. Extra controle of uitleg kan nooit kwaad. Niet alleen in de onderzoeken, maar ook bij het toedienen van de medicijnen hebben wij meerdere malen ingegrepen, vragen gesteld en aangedrongen op controle. Omdat ons gevoel dat aangaf. 


 
#3
Accepteer de situatie


Dit is heel lastig, maar ook het enige wat je kunt doen. Met accepteren zeg je niet dat het ‘goed’ is. Je kunt dan wel de situatie recht aankijken en gáán voor genezing. Hoe lastig we het ook vonden… het was zoals het was.


 
#4
Spreek je vertrouwen uit

Vertrouw op een goede afloop, zeker als het om je kind gaat. Kinderen zijn goed in het oppikken van signalen. Dus ben jij constant bezorgd, dan voelt je kind dat ook. En dat bevordert het genezingsproces van je kind niet.

 
#5
Zorg voor jezelf


Praat van je af en schrijf van je af. Je emoties verwerken is belangrijk. Zelf heb ik een dagboek bijgehouden wat me enorm geholpen heeft. Ook toen alles achter de rug was.


 
#6
Samen sta je sterk


In zo’n heftige periode staat je relatie onder druk. Blijf communiceren en werk samen. Zorg ook samen voor een manier om te ontladen. Wij vertelden elkaar elke dag een goede mop…


 
#7
Vier elke stap

Geef je kind complimenten. Elke keer weer. Positief bezig zijn op deze manier werkt door, zeker ook voor jezelf. Vieren deden wij ook met slingers, leuke activiteiten of iets extra’s bij het eten. Kinderen in zo’n situatie putten veel kracht uit vaste gewoonten en positieve aandacht. Een kleine bijdrage hierin kun je leveren door de kanjerketting te steunen. Kijk daarvoor op www.kanjerketting.nl

Heftige periodes hebben veel impact in je leven. Ga jij momenteel door zo’n periode, dan wens ik je heel veel sterkte. Ik hoop dat mijn tips je extra kracht geven!

 
‘Sharing is caring!’
Ging jij in het verleden ook door zo’n heftige periode? Of zit je er op dit moment middenin?
Wil jij jouw ervaringen kwijt? Heb jij tips of aanvullingen?
Graag hoor ik van je! Laat hier beneden jouw reactie achter.

Helmy Kleinlugtenbeld

Life Coach, trainer, organisator, coördinator, entrepreneur en moeder van twee. Geboren ‘op het biljart’ zoals ze dat wel zeggen. Van kinds af aan ervaren welke uitdagingen ondernemers tegen komen. Met het NAC model van Tony Robbins leer ik je kijken door een andere bril, mogelijkheden zien en focussen. Let’s connect op Facebook, Twitter, LinkedIn en positiefzakendoen.nl

 
Wil je helemaal op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

 
En ken je mensen die wat extra kracht of steun kunnen gebruiken?
Stuur dit artikel dan alsjeblieft door. Of deel het in de social media.
Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


3 − = een

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>