Onderneemster?
7 Inzichten!

Onderneemster?7 Inzichten!

E en succesvolle onderneming opstarten en draaiende houden is hard werken. Voortdurend moeten we plannen, focussen, knopen doorhakken, leren, implementeren, bijsturen en na het vallen, weer opstaan. Ondernemen ís een hele uitdaging.

Voor heel wat vrouwen ligt de grootste uitdaging echter in de combinatie met het gezin. En voor mij is dit niet anders. Naast onze rol als onderneemster, vervullen we ook nog die van partner en mama en heel vaak ook die van huishoudster. Heel wat ballen in de lucht te houden dus! Of toch niet?

Bij ons liep het in het begin nogal eens in het honderd. Nou ja, heel vaak eigenlijk. Ondertussen gaat het stukken beter.

 
Volgende ZEVEN inzichten hielpen me alvast een heel eind op weg. Ik deel ze graag met jullie.

 
#1
Leg de lat niet te hoog

Niemand is perfect, waarom zou jij het moeten zijn? We doen zo hard ons best om zo vlekkeloos mogelijk van de ene rol in de andere te stappen en die bal niet te laten vallen. Dat de bal best wel eens kan en mag vallen, is een heel bevrijdend inzicht.

 
#2
Zorg voor strategie

Vooral als mama is het gemakkelijk om verstrikt te raken in de vele taken van elke dag. Zorg daarom voor een strategische aanpak, niet alleen van je onderneming maar van je hele leven. Plan alles zorgvuldig: zakelijke afspraken, telefoontjes… maar ook je privéafspraken [activiteiten van de kinderen, doktersafspraken...] . En plan ook je vrije tijd in, want ook die is belangrijk!

 
#3
Leer nee zeggen
[klik om te tweeten]
Wat zijn de kernactiviteiten van je onderneming en in hoeverre ben je altijd met die kernactiviteiten bezig? Soms heb ik het gevoel met zoveel dingen bezig te zijn, dat ik niet meer toe kom aan mijn eigen onderneming. Zeker als starter is het soms verleidelijk om er allerlei zaken bij te nemen. Focus je echter op de activiteiten die je wil uitbouwen en durf nee te zeggen als iets daar niet in past. Je zal er later de vruchten van plukken.

Ook los van je zakelijke activiteiten is het goed om extra waakzaam te zijn en je eigen doen en laten af en toe eens in vraag te stellen. En dit geldt zeker voor thuiswerkende mama’s. Je mag dan wel flexibel zijn, maar je hoeft niet altijd klaar te staan als er voor de zoveelste keer een beroep op je wordt gedaan omdat je immers ‘thuis’ bent.

 
#4
Besteed uit wat je kan

Wees niet te trots om hulp te vragen, aanvaard hulp en besteed uit wat je kan. Je hoeft echt niet alles alleen te doen. Misschien kan je voor de zaak een aantal taken uitbesteden, zodat jij je kan focussen op je kernactiviteiten. Maar je kan bijvoorbeeld ook een poets- of strijkdienst inschakelen. En voel je daarover vooral niet schuldig!

 
#5
Communiceer duidelijk

Maak duidelijke afspraken omtrent planning, werkschema’s en huishoudelijke taken. Zorg dat je partner en kinderen weten wanneer je werkt en wanneer je niet werkt. Dit laatste is vooral belangrijk wanneer je veel van thuis uit werkt. Betrek je partner en kinderen zo veel mogelijk en zorg dat de taakverdeling voor iedereen duidelijk is.

 
#6
Zoek gelijkgestemden

Zoek een buddy, een coach, een mentor -bij voorkeur een andere ondernemer- of een supporter. Iemand met wie je ervaringen kunt uitwisselen en je kennis en inzichten kunt delen. Iemand die positief is ingesteld, maar je af en toe ook een spiegel durft voor te houden als dit nodig is. Ik leer ontzettend veel van andere mensen, van hun ervaringen en goede raad. Ik haal uit zo’n gesprekken altijd ontzettend veel energie om verder te doen. En als ik op mijn beurt af en toe eens iemand kan verder helpen, geeft me dat zelf ook een enorm goed gevoel.

 
#7
Heb geduld

Tot slot nog een inzicht dat geldig is voor iedereen, zowel privé als zakelijk. Om het met een cliché te zeggen: ‘Geduld is een schone deugd!’ En dat is ook zo. Een onderneming opbouwen kost tijd. Zorg dat je er de nodige tijd voor kunt vrijmaken en gun jezelf die investering en groei. Veel succes allemaal!

 
Sharing is caring!
Ben jij een actieve onderneemster? Thuiswerkende moeder? Wat houd jou gaande?
Deel jouw inzichten, tips en ervaringen met ons in het commentaarveld hier beneden.
Dan kunnen we er allemaal van leren!
En deel het adres van jouw website dan kunnen we digitaal netwerken!

Dank je wel!

Nathalie Huvaere

Taaltrainer, tekstcorrector, linguistic consultant. Master in de vertaalkunde en jarenlange ervaring in de taaltechnologie en andere sectoren. Nu werk ik als freelance taaltrainer en bied ik met het ‘Taalatelier’ de diensten ‘tekstcorrectie’ en ‘-revisie’ aan. Een aanbod, dat in de toekomst zeker nog zal worden uitgebreid. Let’s connect on Facebook, LinkedIn or nathaliehuvaere.com

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

 
Handige tips? Deel ze met jouw vriendinnen!
Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


7 − = vier

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>