Je Dagelijkse YES!
7 Stappen

Je Dagelijkse YES!7 Stappen

O nderhandelingen maken deel uit van je dagelijkse leven en doe je vooral in de privé sfeer. Het is een vaardigheid waarmee je ook in je zakelijke leven succesvol zult zijn. Een vaardigheid die je kunt leren en oefenen.

En daar is meteen het eerste pijnpunt: veel vrouwen denken dat onderhandelen moeilijk is. Voelen zich er niet prettig bij. Waarschijnlijk omdat vrouwen bang zijn. Zichzelf vertellen dat ze het niet nodig vinden, niet geloven dat ze het kunnen krijgen of denken dat ze het niet waard zijn. Ze zijn ervan overtuigd dat als zij iets willen krijgen, ze dit moeten afnemen van een ander.

Deze ‘win-verlies’ gedachte veroorzaakt angst en onzekerheid. Blokkeert. Je bent bang te verliezen van je ‘tegenstander, de winnaar’.

Voor mij is een onderhandeling
‘Een proces dat leidt tot een overeenkomst waar beide partijen tevreden mee zijn. Win-win!’

En het is een leuk proces dat je de mogelijkheid geeft veel meer te verdienen en/of veel minder te betalen. Wees je ervan bewust dat een onderhandeling een proces in zeven stappen is. Je kunt dit proces telkens herhalen, ervan leren en het elke keer voor jezelf verbeteren.

Hier zijn ze dan: de zeven stappen van een onderhandeling!

 
#1
Mezelf

Wat is mijn bewuste gedachte over onderhandelingen?
Een onderhandeling begint met een bewuste gedachte. Voordat je onderhandelt: wees je bewust van de stappen en je gevoel bij onderhandelingen. Maar eerst wil ik dat je een heel belangrijke regel onthoudt: accepteer NOOIT, en ik herhaal NOOIT, een voorstel zonder iets ervoor terug te vragen. De effectieve woorden zijn: ‘ALS JIJ… DAN ZAL IK…’ en ‘IS DIT HET BESTE WAT JE KUNT DOEN?

 
#2
Voorbereiding
[klik om te tweeten]
Wat wil ik en wat zou mijn partner willen?
Het is verstandig je van tevoren af te vragen wat je wilt bereiken. Wat heb je nodig en hoe kun je dat realiseren? Schrijf het op in volgorde van belangrijkheid. Denk tegelijkertijd ook aan de behoeften van je partner. Daardoor word je je bewust van je partner’s motivatie en einddoelen, zodat je gemakkelijk begrip kunt tonen voor hetgeen je partner zegt.

 
#3
Kennis

Wat wil mijn partner echt?
Nu begint de echte onderhandelingen, je bent samen in gesprek. Voordat je over je doelen begint, verzeker jezelf ervan of het beeld dat je van de wensen van je partner had, correct is. Controleer de behoeften van je partner. Je gesprek begint!

 
#4
Het voorstel

Hoe kunnen we elkaar helpen?
Voordat je een voorstel doet, bespreek je een aantal mogelijkheden met elkaar. Feitelijk onderzoeken beiden partijen elkaars motieven en kijken of er een overeenstemming mogelijk zou zijn. Beide partijen hebben ruimte nodig om voorstellen te doen en op elkaars voorstellen te antwoorden. Doel voor beide partijen om elkaar te helpen de mogelijkheden te ontdekken. Tenslotte willen we een ‘win-win’ bereiken.

 
#5
Overeenstemming

Hoe gaan we elkaar helpen?
Nu beide partijen weten hoe ze elkaar kunnen helpen, is het tijd om tot een overeenkomst te komen. Een overeenkomst waarvan beide partijen weten dat ze elkaar helpen en waar beiden tevreden mee zijn. Vaak haasten partijen zich van de Voorstel-fase naar de Overeenstemmingsfase. Als je geen grondige Voorstel-fase doet, wordt de Overeenstemmingsfase gespannen en wordt het gesprek lastig. Het is nu tijd om de overeenkomst af te ronden.

 
#6
Afronding

Hebben we elkaar echt geholpen en heb ik gekregen wat ik wilde?
De overeenkomst is gesloten, in principe is de onderhandeling voorbij. Vraag jezelf af of je meest belangrijke wensen zijn vervuld en of je echt hebt bereikt wat je wilde bereiken. Hoe voel je je, waar denk je aan? Rond af, wees je bewust van je gevoel en gedachten op dat moment. Op deze manier kun je een volgende onderhandeling met deze partij op het zelfde vertrouwensniveau hebben.

 
#7
Evaluatie

Hoe ging het onderhandelingsproces en heeft het mijn gedachten erover positief beinvloedt?
Een paar dagen na de onderhandelingen is het goed om het gehele onderhandelingsproces nog eens te overdenken. Schrijf de goede punten en de verbeterpunten op bij elke fase. Herinner je jouw gevoel na de Afrondingsfase. Hoe voelde je je over de gemaakte overeenkomst aan het eind van de onderhandeling? En nu? Was je echt succesvol? Uiteraard neem je je verbeterpunten mee in je volgende onderhandeling. En je neemt ze mee in je nieuwe bewuste gedachte over onderhandelen!

 
Dit gaat niet over het precies uitvoeren van de zeven stappen van het onderhandelingsproces. Niet doen! Wees natuurlijk, maak er een vloeiend proces van. Er is geen betere theorie dan jouw praktijk! En denk eraan: vier al je YES!! Momenten!

YES!!! omdat je onderhandelde!
YES!!! omdat je kocht wat je wilde kopen!
YES!!! omdat je een goede prijs hebt bedongen!
YES!!! omdat je nu een onderhandelaarster bent!!

 
Sharing is caring!
Als je deze fases van onderhandelen in de praktijk gaat brengen, deel dan jouw YES! Momenten met ons!
Deel jouw inzichten, ervaringen, tips of vragen, zodat we er allemaal van kunnen leren!

Graag hoor ik van je!

Jacqueline Moleman

Toponderhandelaar voor multinationals, echter… soms niet voor mezelf. Ik ontdekte dat voor mezelf onderhandelen veel moeilijker was. Ik besloot er goed in te worden. Voor mezelf opkomen zoals ik voor de multinationals opkwam. En voor vrouwen als jij, die hun dagelijkse YES! Moment verdienen, heb ik Negotiation4Women opgericht. Je vindt me ook op Facebook en Twitter.

 
Wil je helemaal op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

En ken je mensen waarvoor dit artikel ook interessant is?
Stuur dit artikel dan alsjeblieft door. Of deel het in de social media.
Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

2 comments

  1. Ooh boy there is so much I can learn from this!!! Thanks :)

  2. Hi Stephanie,

    Indeed, even in love there’s much to negotiate about. Rather than a negotiation at divorce, why not negotiate marriage conditions? Maybe an idea for you as a loveconstructor?

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


− drie = 5

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>