7 Levenslessen
van Oprah

7 Levenslessen van Oprah

O prah Gail Winfrey [geboren 29 januari 1954] is een Amerikaanse talkshow host, actrice, producer en filantroop. Vooral bekend van ‘The Oprah Winfrey Show’, het best gewaardeerde programma van zijn soort in de geschiedenis.

Oprah is de rijkste Afro-Amerikaan van de 20e eeuw, de grootste zwarte filantroop in de Amerikaanse geschiedenis en was een tijdje ‘s werelds enige zwarte miljardair. Volgens sommigen is ze ook de meest invloedrijke vrouw van de wereld.

En we weten allemaal dat Oprah geen voorsprong had. Ze werd geboren in armoede op het platteland van Mississippi. Haar moeder een alleenstaande tiener. In haar jeugd ervaarde ze veel tegenslagen. Desondanks is ze erg succesvol geworden.

Wat kunnen wij van haar leren? Hoe krijgen wij Oprah’s mindset?
Hier zijn zeven verbazingwekkende levenslessen van Oprah!

 
#1
Wees trouw aan jezelf

Hoewel Oprah haar carrière begon met het imiteren Barbara Walters en ze grote bewondering had voor talkshow icoon Phil Donahue, bracht haar beslissing om zichzelf te zijn – haar beste zelf – haar meer succes dan ze ooit had gedacht.

Gedraag jij je soms alsof je iemand bent die je niet bent? Wat zou er gebeuren als je uit dat imago zou stappen en in plaats daarvan jezelf zou zijn?

‘Anybody pretending to be anything other than who you really are,
you will never, ever reach your personal potential.’

 
#2
Intentie is alles

Oprah in het november 2001-nummer van ‘O, The Oprah Magazine’:
‘Al lange tijd geleden ben ik erachter gekomen dat ik verantwoordelijk ben voor mijn leven. Dat elke keuze die je maakt een gevolg heeft. Maar vaak lagen de gevolgen niet in lijn met mijn verwachtingen. Dat kwam omdat ik het ene dacht, maar feitelijke een andere intentie had. Dus besloot ik me bewust te worden van elke intentie om een andere uitkomst te creëren.

Onder elk van je gedachten en keuzes ligt je diepste intentie. Als je het gevoel hebt vast te zitten in je leven en vooruit te willen, begin dan bij de onderliggende motivaties van je keuzes uit het verleden’

Als iets niet gaat zoals je had gehoopt, onderzoek dan jouw motivatie vanaf het begin. Waren je keuzes altijd in overeenstemming met jouw oorspronkelijke doel? En ondanks wat je gepland had, geeft je gevoel over het resultaat aan dat je liever iets anders had gewild?

‘Your intention rules your life and determines the outcome.’

 
#3
Als je nooit gevallen bent, heb je nog nooit gelopen
[klik om te tweeten]
Oprah, zoals de meeste waanzinnig succesvolle mensen, gelooft niet in mislukking. Wat de meeste mensen als mislukking beschouwen, beschouwt zij als een nieuw perspectief, een nieuwe les, een springplank naar haar bestemming. Haar advies voor degenen die bang zijn om te falen: ‘Doe dat waarvan je denkt dat je niet kunt. Misluk. Probeer het opnieuw. Doe het dan beter. ‘

Je zult in het leven mislukking ervaren, je zult fouten maken, je zult ontmoedigd raken, maar stop nooit! Elke mislukking is een stap in de goede richting. Durf te mislukken totdat je slaagt.

‘Go ahead. Fall down.
The world looks different from the ground.’

 
#4
Focus op de goede

Oprah’s verleden is vol tegenslag. Ze groeide op in armoede, werd als kind misbruikt , kreeg op 14-jarige leeftijd een zoon die in zijn kleutertijd stierf. Haar capaciteit om zich in te kunnen leven in de pijn van anderen, wijdt Oprah aan deze gebeurtenissen. Zoals zij zegt: ‘Elke gebeurtenis in je leven geeft je de gelegenheid om liefde te verkiezen boven angst.’

Waar je op focust, breidt zich uit! Als jij je richt op het goede, zal je meer goeds krijgen. Als je je richt op gebrek en armoede, dan zul je daar meer van krijgen. Leer het goede te herkennen in je leven. Wees daar dagelijks dankbaar voor. Als jij je focus verandert, verandert jouw leven.

‘Turn your wounds into wisdom.’

 
#5
Denk groot

Oprah’s pad, dat leidde van de boerderij van haar grootmoeder in Mississippi naar de status van eerste Afro-Amerikaanse vrouwelijke miljardair, is een verhaal van niet aflatende focus en het vermogen om voorbij haar omstandigheden te denken. Op het moment dat onderwijs niet mogelijk zou zijn zonder het harde werk van het verdienen van een beurs, dacht ze groot. Op het moment dat anderen werden beperkt door hun pijnlijke verleden, koos zij ervoor om groot te denken. Op het moment dat zij de behoeften van kinderen en gezinnen zag, creëerde zij programma’s die het verschil maakten, omdat ze besloot groot te denken.

Zoveel mensen leven ver onder hun mogelijkheden, omdat ze overladen worden met schuldgevoel bij de gedachte aan een rijk en overvloedig leven. Je bent hier om het beste te krijgen en je beste zelf te zijn!
Als jij het niet bent, wie dan wel?

‘What God intended for you goes far beyond anything you can imagine.’

 
#6
Help jezelf door anderen te helpen

Door anderen te helpen [vooral als ondernemer], laat je jouw waarde zien, bouw je netwerken en creëer je goede karma. Goed zijn voor anderen is goed zijn voor jezelf.

Oprah begon niet alleen haar eigen goede doel [Oprah's Angel Network], ze heeft ook meer van haar eigen geld aan filantropische doelen gegeven, dan enig andere artiest in Amerika. De belangrijkste reden dat Oprah dit doet, is om een positieve impact te maken in het leven van anderen, maar ze heeft ook iets van een egoïstische reden:

‘The surest way to bring goodness to yourself
is to make it your intention to do good for somebody else.’

 
#7
De kracht van passie

Als je doet wat je doet met liefde doet, ervaar je passie. En passie is kracht! Ontdek jouw passie en wijdt je leven vervolgens aan de vervulling van die passie. Maakt niet uit hoe lang het duurt.

Als je doet waar je van houdt, dan ben je waarschijnlijk beter in wat je doet. Volgens Oprah weet je dat je op de weg naar succes bent, als je je werk ook zou doen als je er niet voor werd betaald.

‘Passion is energy.
Feel the power that comes from focusing on what excites you.’

 
Sharing is caring!
Wat is jouw grootste levensles van de zeven hierboven? Of wat is jouw grootste levensles?
Deel jouw inzichten en ervaringen in het commentaarveld hier beneden!
Dank je wel!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, gastblogger voor TEDx, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, door vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter!
En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

Handige tips? Deel ze met jouw vriendinnen!
Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

6 comments

 1. Rozelinde

  Prachtig dat je dit artikel wijdt aan Oprah. Haar levenslessen zijn geweldig, en wat het belangrijkste is voor mij is gewoon haar voorbeeld. Ze helpt anderen via openheid en communicatie. Ze maakt moeilijke onderwerpen bespreekbaar, zodat velen daarvan kunnen leren. De waarde die ze daardoor levert wordt misschien soms onderschat. Ze leert ook dat het voor iedereen mogelijk is om succesvol te zijn of jouw dromen na te streven. Inderdaad één van de belangrijkste punten voor mij is dat fouten en moeilijkheden jouw successen en kracht worden. Al haar levenslessen raken mij en deze in het bijzonder.

  Warme groet,

  • Mirjam Stoffels

   Dank je voor jouw reactie, Rozelinde!
   Oprah is ook altijd een inspiratiebron voor mij [vandaar deze post, natuurlijk!].
   Haar leven, mindset en carrière zijn natuurlijk hét voorbeeld van ‘Turn your wounds into wisdom’.

   Voor mij is op dit moment #3 ‘Als je nog nooit gevallen bent, heb je nog nooit gelopen’ heel belangrijk. Te vaak vind ik het moeilijk om actie te ondernemen als ik het hele plaatje nog niet duidelijk heb. Bang voor mislukking. Maar er zijn geen mislukkingen. Iedere mislukking is een stap in de goede richting. Oprah zegt ook: ‘I do not believe in failure. It is not failure if you enjoyed the process.’ Wise words again…

 2. Dank je voor dit mooie artikel, Mirjam!
  Tijdens de netwerktrainingsdag in Nieuwegein afgelopen zaterdag had ik Oprah opgeschreven als persoon die ik graag wilde ontmoeten. Nu heb jij dat verrassenderwijs gerealiseerd door haar belangrijkste inzichten mij op deze manier voor te schotelen. Ik kan me dus een vliegticket naar US besparen, thanks :) !

  • Mirjam Stoffels

   Dank je voor jouw reactie, Joyce!
   Wat goed dat je Oprah hebt opgeschreven afgelopen zaterdag! Een ontmoeting met Oprah staat ook op mijn verlanglijstje. Dit is zo ‘groot’ dat ik het niet eens op durf te schrijven… Zegt iets over mijn mindset en groter denken. Ik ga me haar levensles #5 maar eens goed ter harte nemen!

 3. Giselle Burge

  What’s up? I wish for to subscribe for this page to get newest updates. Where can I do
  that please?

  • Mirjam Stoffels

   Thank you for stopping by Giselle!
   At the top of this blog, on the right hand side [under the 'search' section] you can subscribe to our community. You’ll get a free copy of my ebook ‘Seven Little Secrets to Success’ on the go and we will send you a weekly newsflash with the latest updates!

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


negen − 3 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>