Scherpere Intuïtie?
7 Tips!

Scherpere Intuïtie? 7 Tips!

V olgens het Van-Dale-woordenboek
in·tu·ï·tie [de; v; meervoud: intuïties]
inzicht zonder nadenken.

Over hoe dit inzicht zonder nadenken wordt verkregen, lopen de meningen een beetje uiteen. Sommigen zeggen, dat het een aangeleerd automatisme is, verkregen door veel ervaring. Anderen associëren intuïtie meer met het herkennen van gevoel en signalen in het lichaam.

Ik denk dat intuïtie een combinatie is van beiden en dat het is te trainen, wanneer je weet waar je op moet letten.

 
 
Dus hier zeven tips om je intuïtie te vergroten!

 
#1
Train je zintuigelijke vermogens

Als een wijnkenner zijn neus en smaak kan trainen, kun jij dat ook. En dat geldt niet alleen voor je reukvermogen. Ook je andere zintuigen kun je trainen door meer opmerkzaam te zijn op wat er om je heen gebeurt. Dat brengt ons meteen bij het volgende punt:

 
#2
Wees aanwezig in het hier en nu
[klik om te tweeten]
Je bent vaak zo druk met van alles in je hoofd, dat je eigenlijk vergeet op je omgeving te letten. Om meer in het hier en nu te komen, zul je moeten leren stilzitten en observeren. Wat hoor je, zie je, ruik je, voel je, proef je… nu?

Een andere manier om jezelf aan te leren meer in het hier en nu te komen is door te focussen op je ademhaling. Wanneer je dat doet, heb je geen tijd om na te denken over iets anders. Wanneer je je gedachten ‘uitschakelt’ en focust op wat je aan het doen bent, ben je in het hier en nu.

 
#3
Leer het onderscheid tussen jou, een ander en de omgeving

Vaak nemen we ongewild stemmingen of emoties over van anderen of zelfs van onze omgeving Om te kunnen onderscheiden of een bepaalde stemming of emotie bij jou hoort, ga je naar je eigen midden, grond en centreer je jezelf. Voel dan in jezelf, waar de gevoelens vandaan komen. Wanneer je goed bij jezelf blijft, dan weet je het juiste antwoord onmiddellijk.

 
#4
Wees bewust van je overtuigingen en [voor]oordelen

Overtuigingen en [voor]oordelen kleuren je waarneming. Hoe beter je weet welke overtuigingen en [voor]oordelen je hebt, hoe beter je deze filters kunt ‘uitschakelen’. Het is dan mogelijk neutraler waar te nemen.

 
#5
Leer het verschil kennen tussen je denken, je emoties en je intuïtie

Denken en emoties zijn reacties op prikkels van buitenaf. Intuïtie komt van binnenuit. De meest lastige emotie om te onderscheiden van intuïtie is angst.

 
#6
Wees je bewust van het verschil tussen waarneming en interpretatie

Waarnemingen zijn altijd beschrijvingen van concrete zaken. Dus wanneer je iemand ziet, die tranen over zijn wangen heeft lopen, betekent dat niet automatisch dat die persoon verdrietig is.

 
#7
Volhouden en oefenen

Het trainen van je intuïtie is te vergelijken met het leren spelen van een instrument. Ook daar helpt af en toe oefenen je niet vooruit. Het is belangrijk discipline in regelmatig oefenen op te brengen. Zelfs als je maar vijf minuten per dag aan één van bovenstaande dingen besteedt, zul je merken dat je intuïtie erop vooruit gaat.

Veel succes!

 
Sharing is caring!
Hoe gebruik jij jouw intuïtie? Heb jij nog meer tips om je intuïtie te trainen, of wil je je ervaringen delen?
Ik hoor graag van je! Geef je reactie in het commentaarveld hier beneden!
Dank je!

Nicky Koopmans

Geomant. Ik help jou aan méér kwaliteit, méér productiviteit, méér effectiviteit, méér creativiteit en méér gezondheid in je business en in je privéleven. Ik doe dit door me bezig te houden met de subtiele energieën in jouw omgeving. Je kunt ook bij me terecht voor workshops. Ik spreek Nederlands, Engels en Duits. Let’s connect on Linkedin, Facebook of happyholon.nl!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

Handige tips? Deel ze met jouw vriendinnen!
Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

4 comments

 1. Wat een fijne manier om met je blog kennis te maken!
  Ik doe veel op gevoel en volg mijn intuïtie vaak. Mijn tip is van mijn vader afkomstig, om het eerste wat in je opkomt te volgen. Stel je kunt kiezen uit twee leuke uitjes en je weet het niet, ga dan terug naar het gevoel wat je direct had.
  Groetjes, Mariska

  • Hoi Mariska,
   Dankjewel voor je enthousiaste reactie! Dankjewel ook voor je tip.
   Eerste indrukken zijn heel vaak de juiste, tenminste… wanneer je op het moment van de gedane indruk, goed bij jezelf bent gebleven. Anders bestaat er alsnog de kans dat je je hebt laten beïnvloeden door een ander of door de omgeving.
   groetjes,
   Nicky

 2. Rozelinde

  Hoi Nicky,
  Heerlijk onderwerp!
  En ook goede reminders om te blijven aandacht aan geven. De tip over het onderscheid leren maken tussen jouw en andermans emoties e.d. is voor mij persoonlijk het meest nuttig.
  Een heel leuke speelse oefening om intuïtie te leren gebruiken vind ik schrijven met jouw linker (of andere dan gebruikelijke) hand: “Stel jezelf een vraag en kijk eens welk antwoord er opkomt met het schrijven van jouw linkerhand.”
  Groeten!

  • Hoi Rozelinde,
   Dankjewel voor je reactie en tip! De oefening die je noemt, is een vorm van automatisch schrift. Denk er bij automatisch schrift wel om dat je precies weet wat voor soort energie je uitnodigt om ‘door te komen’. Dit hoeft namelijk niet per definitie je eigen intuïtie te zijn. Het is dus, juist bij jouw oefening, heel belangrijk om het onderscheid te kennen tussen jezelf, een ander (iets anders) en de omgeving.
   Groet,
   Nicky

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


+ twee = 11

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>