Elkaar Aanraken…
7 Voordelen!

Elkaar Aanraken…  7 Voordelen!

I n mijn vorige post ‘Zeven Manieren Om te Ontstressen’ schreef ik dat het geven van wat liefde, door je huisdier te aaien of een onverwachte knuffel, je bloeddruk verlaagt en de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam doet afnemen.

Naast deze voordelen voor de gezondheid, voelt elkaar aanraken gewoon zoooo goed! Of het nu een kneepje in de hand is, of een berengrote knuffel, een relatie is niet compleet zonder aanraking.

Wij doen het veel! Elkaar aanraken of even knuffelen. Of die onverwachte kus op je wang. Ik hou d’rvan! En die kleine handjes in mijn hand als ik de kinderen naar school breng [één tweelingdochter aan elke hand]. Of onze oudste, die mij graag als klimrek gebruikt [of boksbal als hij Donatello is, de slimme paarse ninjaturtle].

Fysiek contact is broodnodig, net als oogcontact of een glimlach. Elkaar aanraken kan een relatie verdiepen of herstellen. En het ontbreken ervan kan een relatie om zeep helpen. Bij het uiten van je gevoelens voor iemand anders speelt aanraken een cruciale rol. Zowel formeel als intiem.

Een aanraking kan grenzen doorbreken en twee personen nauw met elkaar verbinden. En het geheim achter dit alles is meer dan alleen huid tegen huid.

Wanneer we iemand anders aanraken, vindt er een uitwisseling van energie plaats. Je kunt er niet aan ontkomen dat er bij een aanraking een soort van energetische verbinding plaatsvindt. Zelfs bij een onschuldige aanraking als het schudden van een hand of je hand op een schouder.

Wat gebeurt er bij een aanraking? Hier zijn zeven voordelen!

 
#1
Je voelt je verbonden met anderen

We zijn sociale wezens. We hebben allemaal dat gevoel van verbinding met andere leden van onze stam nodig. Soms ontstaat deze verbinding bij gesprekken met anderen. Aanraking als non-verbale communicatie speelt ook een belangrijke rol in de menselijke communicatie.

 
#2
Aanraken vermindert onrust

Een simpele aanraking door iemand anders kan je zekerder doen voelen. Minder angstig. Je kunt je meer geaard en veilig voelen. Niet zo alleen. Niet alleen kinderen kunnen regelmatig een warme, geruststellende knuffel gebruiken om alles een beetje beter te maken. Dus als jij jezelf voelt als pakketje spanning, vraag om een knuffel!

 
#3
Fysiek contact is nodig voor hechting
[klik om te tweeten]
Aanraking is één van de manieren waarop partners een band met elkaar opbouwen en ouders een band met hun kinderen scheppen. Als je verstrikt raakt in het drukke, alledaagse leven en vergeet elkaar af en toe aan te raken, dan voel je je al gauw niet meer zo met elkaar verbonden en kunnen familierelaties eronder lijden. Regelmatig contact maken is een van de manieren waarmee we voortdurend onze banden met degenen die we liefhebben bevestigen.

 
#4
Aanraken verlaagt je bloeddruk

Studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig lichamelijk contact hebben een lagere bloeddruk hebben dan degenen die dat niet doen. Zelfs het hebben van een huisdier kan een gunstig effect hebben! Aanraking vertraagt de hartslag en helpt het herstelproces tijdens ziekte en na een operatie.

 
#5
Het verbetert je kijk op het leven

Het is moeilijker om pessimistisch te zijn als je je verbonden voelt met anderen. Door aanraking voelen mensen zich vaak meer optimistisch. Positiever en minder cynisch. Een positieve, vertrouwensvolle houding ten opzichte van anderen vermindert de spanning in ons dagelijks leven en verbetert onze relaties.

 
#6
Voelen geeft ons de zintuiglijke input die we nodig hebben

Al onze fysieke zintuigen zijn belangrijk voor een goede ontwikkeling van onze hersenen en onze emotionele ontwikkeling. Alle verschillende soorten van aanraking, van een kusje op je wang tot een diepe massage sturen onze hersenen de fysieke input die we nodig hebben om ons een beeld van de wereld te vormen. Dus maak ook tijd om, naast het aanraken van andere mensen en huisdieren, verschillende texturen en sensaties te voelen zoals het koele zand door je vingers laten glijden of het nemen van een warm ontspannend bad.

 
#7
Met contact uiten we onze gevoelens

Soms zorgt een zachte aanraking voor de veiligheid, die het mogelijk maakt weggestopte gevoelens aan de oppervlakte te brengen. Dit kan best eng voelen de eerste eerste. Toch, als het uiten van je gevoelens een vast onderdeel is van de zorg voor jezelf, dan ben je dankbaar voor deze mogelijkheid. Taal weerspiegelt goed het verband tussen fysieke aanraking en het uiten van emoties. Een video, toneelstuk, lied of film kan ons diep ‘raken’.

 
Dus… Een dikke knuffel en kus!

 
Sharing is caring!
Hoe vind jij aanraken of aangeraakt worden? Je hand verstrengelt met die van je lief of een goede massage?
Of knuffelen met je huisdier?
Laat het weten in het commentaarveld hier beneden!
Dank je wel!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, gastblogger voor TEDx, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, door vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter!
En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

Handige tips? Deel ze met jouw vriendinnen!
Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

2 comments

  1. Ik ben weliswaar een man en je mag me ook weigeren, maar ik wilde je laten weten dat ik laatst bij een vraag aan een groep van coaches de vraag kreeg: “Wat is nodig voor goede coaching?” Ik antwoordde “aanraken” …en ik werd verbaasd aangekeken. Fijn dat ik in jouw blog de 7 motivaties terugvindt. Ik werd trouwens door Miranda Berden op jouw site attent gemaakt.
    Succes ermee!

    • Mirjam Stoffels

      Dank je wel voor jouw reactie, Frans. En hoewel seven2success zich richt op vrouwen, is het mannen natuurlijk ook toegestaan om te reageren. We kunnen immers allemaal van elkaar leren!

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


− een = 2

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>