Voorkom Burnout:
7 Manieren

Voorkom Burnout: 7 Manieren

A ls je bent zoals de meeste 21ste eeuwse moderne vrouwen, dan werk je, breng en haal je de kinderen, sport je [soms], je bent moeder, vriendin, collega, dochter, vrouw, lerares, huisvrouw en probleemoplosser.

Je doet dat alles en blijft tegelijkertijd sexy. Je bent geen vogel, je bent geen vliegtuig, je bent Superwoman! Absoluut vermoeiend…

Misschien vlieg je niet door de lucht, zoals onze superheldin, maar geen twijfel mogelijk dat je je op enig moment, op een bepaald punt in je leven opgebrand gaat voelen in jouw pogingen om al die rollen te vervullen.

 
Oke, wij supervrouwen zijn niet bij voorbaat de persoonlijkheden om adviezen van anderen aan te nemen of te denken dat we hulp nodig hebben [tenminste ik niet ...], maar als je hoog wil blijven vliegen, begin dan in ieder geval aandacht te besteden aan een paar dingen.

Om te beginnen: begin op te merken. Wat op te merken? De stress. Voorkom een burnout voordat het te laat is. ‘En hoe moet ik dan beginnen met opmerken?’, vraag je? Hier zijn zeven suggesties:

 
#1
Aandacht

De meesten van ons supermensen zoeven zo snel door het leven dat we de signalen van ons eigen lichaam niet eens opmerken. We gaan voorbij aan onze vermoeidheid. Wuiven hoofdpijn, buikpijn en spierspanning weg, omdat we geconditioneerd zijn om dat te doen. Dan is het geen wonder dat we na jaren van cumulatieve stress neerstorten. In plaats van gewoon te constateren: ‘Ik heb hoofdpijn’, vraag jezelf eens af wat de oorzaak van die hoofdpijn is. Is het stress? Doe dan iets om je stress te verlichten! Maak een actieplan om te ontstressen.

 
#2
Lichaamsscan

Leer om meerdere keren per dag een lichaamsscan te doen. Dit is de sleutel om te op te merken wanneer stress, vermoeidheid of gebrek aan slaap uit de hand lopen. Ga een paar minuten rustig zitten, waar je ook bent. Sluit je ogen en begin bij je hoofd. Scan elk deel van je lichaam en merken op waar spanning, stress, of gespannen spieren zitten. Kun je de plekken waar jij spanning en stress vasthoudt lokaliseren? Bal jij je vuisten of klem je je kaken op elkaar? Vraag jezelf af: ‘Hoe voel ik me?’ Ga aan de slag met de antwoorden die je krijgt. Dit kan het verschil maken als het gaat om het leven van een evenwichtig en vreugdevol leven.

 
#3
Mindfulness

Mindfulness is aandacht besteden aan waaraan je aandacht besteed. Wat gaat er in jouw hoofd om? Blijf je herkauwen, blijf je geobsedeerd door dingen? Zo ja, waarover? Welk fysiek effect heeft wat er gaande is in je hoofd op je? Heeft het geestelijk een effect? En emotioneel? Neem de ruis in je leven waar en doe er iets aan als het teveel is. Mindfulness omvat het aannemen van een niet-oordelende houding over jezelf en over jouw vaardigheden om dingen te doen.

 
#4
Laat perfectionisme los

Wij supervrouwen denken en geloven dat we perfect zullen en moeten zijn. Je zult en moet perfect presteren. Geen ruimte voor fouten. Als je merkt dat je jezelf constant voedt met gedachten die pushen, oordelen, veroordelen of de druk opvoeren, verander! Mindfulness kan helpen. Buig je oordelende en veroordelende gedachten om. Dagelijks!

 
#5
Oefen stilte en alleen zijn

Schakel alles uit. Telefoon. iPod. iPad. Computer. TV. Ja, dat is eng, maar écht nodig. Ga gemakkelijk zitten, alleen en in totale stilte. Begin met 5 minuten. Bevrijd je hoofd en je geest van alle gedachten. Als je afgeleid raakt, breng jezelf terug naar die rustige plek in jouw hoofd. Denk aan iets dat jou ontspant. Mediteer.

 
#6
Stel je grenzen

Voor jezelf zorgen betekent grenzen stellen. Dit betekent het zeggen van dat gevreesde ‘N’-woord: NEE. Zelfs God rustte uit op de zevende dag! Vrouwen hebben er vaak moeite mee om nee te zeggen. Maar het kan de redding zijn van jouw geestelijke gezondheid! Er is maar zoveel taken die je kunt voltooien in een bepaalde tijd. Voel je er niet slecht over om ‘nee’ te zeggen. Is het niet beter om een paar taken geweldig te doen dan om iedereen te moeten teleurstellen?

 
#7
Plan je tijd zorgvuldig

Zorg ervoor dat je jouw agenda zo indeelt dat je werkt, werkt, werkt, op de weekdagen en fun, fun, fun hebt in het weekend. Die twee dagen van rust en ontspanning kunnen precies zijn wat de dokter je voorschrijft. Ook vakantietijd is bedoeld om burnout te voorkomen. Dus zorg ervoor dat je die tijd ook gebruikt waarvoor die bedoeld is. Zelfs workaholics moeten dit advies toch eens in de zoveel tijd opvolgen. En vergeet vooral niet ‘me-time’ in je agenda op te nemen!

 
Als je iets wil doen aan de stress in je leven, besteed dan aandacht aan de triggers die stress veroorzaken en zorg consquent goed voor jezelf.

Zelfzorg moet dagelijks gebeuren, niet als een inhaalslag na maanden en maanden van voortdurende stress. Dus stel niet uitt tot morgen wat je vandaag kunt doen. Gebruik deze zeven suggesties om een start te maken en de herinner jezelf dagelijks aan rustige, gecenterde persoon die je wil zijn.

 
Sharing is caring!
Hoe ga jij in jouw dagelijkse leven met stress om? Wat is jou geheim om burnout te voorkomen?
Deel jouw inzichten en ervaringen in het commentaarveld hier beneden!
Dank je wel!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, gastblogger voor TEDx, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, door vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter!
En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

Handige tips? Deel ze met jouw vriendinnen!
Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


− twee = 4

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>