7 Geheimen
van Kracht

7 Geheimen van Kracht

D e huidige tijden zijn op zijn zachtst gezegd uitdagend. We hebben veel obstakels op onze weg te overwinnen. Om die obstakels het hoofd te kunnen bieden, hebben we kracht nodig. Vertrouwen op onze mentale weerbaarheid.

Kracht die we normaal zoeken in onze heldinnen, niet in onszelf. Wij hebben bewondering voor vrouwen als Oprah Winfrey, Arianne Huffington of Michelle Obama. Zij belichamen eigenschappen die wij waarderen. ‘Sheroes’ laten ons zien hoe het is om de kracht te hebben om los te breken van een saai, klein bestaan. Hoe het is om zich te begeven in een veel grotere wereld. Een wereld vol mogelijkheden.

Kracht is het vermogen om uitdagingen aan te gaan. De mentale vaardigheden hebben om de confrontatie met problemen van allerlei aard aan te gaan. Wanneer je weerbaar bent, heb je de energie en het uithoudingsvermogen om een uitdaging aan te gaan zonder dat die jou van jouw innerlijke kracht beroofd.

Mentale weerbaarheid geeft ons de moed om te groeien van de stress die we ervaren in het leven. Het is een manier van denken die bestaat uit verschillende kwaliteiten. Wij geven je de zeven geheimen!

 
#1
Vertrouwen

12 jaar lang was ik een aerobicsinstructeur. Ik herinner mij de eerste les die ik alleen moest geven nog als de dag van gisteren. Mijn deelnemers en ik. Een heel uur lang.

Na dat uur regende het klachten. De muziek was niet snel genoeg. De muziek stond te zacht of mijn stem klonk juist te hard. De intensiteit van de les was te laag. Noem maar op!

Ik had toen het bijltje erbij neer kunnen gooien en kunnen stoppen. Als ik had geluisterd naar dat kritische innerlijke stemmetje dat me vertelde : ‘Zie je wel. Je bent te dom, niet goed genoeg, te luid, te…’ Maar dat weigerde ik. Ik veranderde dat innerlijke stemmetje juist in een gevoel van vertrouwen in mezelf. Ik maakt van die innerlijke stem mijn compagnon die mijn talenten herkende en die wist dat ik de beste aerobicstrainer zou worden die de sportschool tot dan toe had gezien. En dat deed ik.

Vertrouwen is een geloof in jezelf en in jouw vermogen om je doelen te bereiken.

 
#2
Moed

Ik was bang. Ik had moed nodig om de realiteit onder ogen te zien en de uitdaging aan te gaan. Ik vond die moed in mezelf, door een sterke geest en weerbaarheid te ontwikkelen. Ik beval mezelf niet ervoor weg te lopen of in paniek te raken. Om de situatie onder ogen te zien om om 100% [en meer] te geven om het vertrouwen van de deelnemers in de les te winnen. Ik ontwikkelde een rotsvaste overtuiging dat ik dat kon en dat alleen ik de beste persoon was die dat zou kunnen doen.

Moed is de neiging om de obstakels van het leven als uitdagingen te zien.

 
#3
Inzet

Diep in mij wist ik dat ik de beste aerobicstrainer kon worden die de sportschool tot dan toe had gezien. Ik was vastbesloten en werd een volgeling van mijn eigen diepste geloof. Ik heb hard en met volledige overgave gewerkt aan de totstandkoming van dat gewenste resultaat.

Mensen zijn vaak niet succesvol omdat ze geen inzet tonen. Competentie is het resultaat van hard werken. Succes gaat niet over één nacht ijs. Mislukking trouwens ook niet. Als jij je volledig geeft, kun je een creatieve oplossing voor bijna elke opgave vinden.

Inzet komt van passie voor wat je doet en een niet-aflatend streven naar uitmuntendheid.

 
#4
Controle

De controle hebben, betekent dat jij manieren kunt vinden om jouw kracht aan te boren. Dat jij zowel de richting en het resultaat van je eigen leven kunt beïnvloeden. Een sterke geest sluit een gevoel van angst en ongeschikt zijn uit en richt zich op het bereiken van het doel.

Ik heb veel geleerd over controle en focus houden op het bereiken van mijn doel in de benadering van mijn lesvoorbereidingen. Voorbereiding werd alles voor mij. Ik liet geen ruimte voor toevalligheden. Ik kende mijn lessen uit het hoofd en uit het hart. En ik daagde mezelf elke week weer uit om de lat hoger te leggen. Voor mij en mijn deelnemers.

Ik gedroeg me als een atleet [en was er ook een]. Atleten kunnen hun prestaties nooit verbeteren, als ze niet streven een doel dat [nog] buiten hun bereik is. Als je genoegen neemt met middelmatigheid in jezelf, dan is dat wat je ook krijgt. En ik was vastbesloten geen genoegen te nemen met middelmatigheid.

Controle is een zekerheid dat je in staat bent om je lot vorm te geven in plaats van de gebeurtenissen passief te accepteren zoals ze langs komen.

 
#5
Volharding

Door het nemen van kleine stapjes, kun je obstakels overwinnen waarvan je dacht dat je dat nooit zou kunnen. Succes bouwt verder op zichzelf, en langzaam plavei je een permanente weg naar verandering.

Kleine stappen. Bergen worden stapje voor stapje beklommen, niet met grote sprongen. De kans dat je het gevoel van controle verliest is kleiner als je de kleinere problemen binnen de grotere situatie kan lokaliseren.

Iedere week, elke training heb ik geleerd van mijn fouten. Ik analyseerde wat goed werkte en wat ik beter had kunnen doen. Les voor les, stap voor stap heb ik aan mijn vaardigheden als een aerbicstrainer gewerkt, getweeked en geperfectioneerd. En gaandeweg won ik het vertrouwen van mijn deelnemers.

Doorzettingsvermogen is in staat zijn om problemen rustig en zonder klagen te dragen.

 
#6
Passie

Als je houd van wat je doet is het veel gemakkelijker om een uitdaging aan te gaan. Als je houd van wat je doet, zul je niet zo gemakkelijk opgeven. Of beter zelfs, bij uitdagingen word je alleen maar vastbeslotener om het wél te laten werken.

Ik hield van mijn werk als een aerobicsinstructeur. De muziek, de beweging, de training. Die liefde en die passie toonde in mijn toewijding om er een succes van te maken. Het uitte zich in mijn enthousiasme. Ik ging verder en hoger dan werd verwacht, en won daarmee het respect van de deelnemers in mijn les.

Passie is dat intens dwingende gevoel, enthousiasme, of verlangen naar iets.

 
# 7
Doel

‘Als aerobicsinstructeur was het mijn missie om de deelnemers in de les een onvergetelijke sportbeleving te bezorgen. Iedere les weer!, zegt mijn LinkedIn profiel tegenwoordig.

Als je streeft naar niets, zul je iedere keer slagen. Mijn doel was om de beste aerbicsinstructeur in de sportschool te worden. Dat ging helemaal over mij. Maar gaandeweg won ik het vertrouwen van mijn deelnemers en mijn lessen werden voller en voller. Toen kwam het moment dat het niet meer over mij ging maar helemaal over hen en hun sportieve ervaring en beleving. Me dat te realiseren was het beste gevoel ooit [en het maakte mijn lessen alleen maar nog beter]!

Leef je leven met een doel. Maakt niet uit hoeveel veranderingen en overgangen je doormaakt in je leven, als je vertrouwt op een aantal uitgangspunten en waarden die voor jou belangrijk zijn, zal je leven altijd zin hebben.

Weerbare mensen hebben een toewijding die afkomstig is uit een doel, dat in lijn is met hun diepste waarden.

 
Deze zeven elementen van kracht zijn, niet alleen voor onze heldinnen, onze ‘sheroes’. Ze zijn voor mensen zoals jij en ik. Mensen die zich door de moeilijke tijden worstelen, zodat ze kunnen genieten van de goede.

Kracht is een zaak van de geest en de ziel, niet van spieren. Het opbouwen van een sterke geest is, van weerbaarheid, is een levenslange taak. En dat betaalt zich niet alleen terug bij obstakels op je weg. Uiteindelijk wordt het een gewoonte, een deel van je identiteit. Be Strong!

 
Sharing is caring!
Hoe ga jij om met obstakels op jouw pad?
Hoe ontwikkel jij weerbaarheid, kracht?
Deel jouw inzichten, tips en ervaringen in het commentaarveld hier beneden!
Dank je wel!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, gastblogger voor TEDx, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, door vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter!
En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

Handige tips? Deel ze met jouw vriendinnen!
Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

2 comments

 1. Melinda Geils

  Hello There. I discovered your blog the usage of msn.

  This is a really neatly written article.
  I’ll make sure to bookmark it and come back to read extra of your useful information.

  Thanks for the post. I will definitely return.

  • Mirjam Stoffels

   Thank you for stopping by, Melinda! Hope to see you again soon. Feel free to drop by more often!

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


3 + = negen

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>