Succesvolle Relatie?
7 Basics

Succesvolle Relatie? 7 Basics

H eb jij ook ooit een ouder echtpaar gezien, hand in hand, in een romantische wandeling op het strand of in een park? En denk jij dan ook bij jezelf: ‘Dat wil ik ook als ik oud ben.’?

Het is een prachtig iets: een gelukkige en duurzame relatie. Op dit moment, eindigt meer dan 36 procent van de Nederlandse huwelijken en meer dan 50 procent van de huwelijken in de VS in echtscheiding. Tussen wat we eigenlijk allemaal willen en de realiteit van onze samenleving, ligt een enorme kloof.

De liefde van mijn leven Marcel en ik hebben nu meer dan 21 jaar een relatie. 14 Jaar daarvan getrouwd. We voeden drie prachtige kinderen op. We wonen samen, werken samen en besteden onze vrije tijd grotendeels samen.

En ik kan me de laatste keer dat we ruzie hadden niet eens herinneren, als we al ooit écht ruzie hadden…

In romantische relaties, zoals met zoveel, zijn het de kleine dingen die tellen. Zoals een verkeerd woord of vreemde blik je in een vete voor uren of dagen kan brengen, zijn het ook die kleine en ogenschijnlijk onbelangrijke dingen die helpen om een relatie op het goede spoor te houden. Een kleine gebaar, een spontaan compliment, een klein moment van fysiek contact kunnen een relatie enorm versterken.

Wat zijn enkele van de meest belangrijke principes als het gaat om de liefde te laten voortduren? Wij geven je zeven tips voor succes in jouw relatie.

 
#1
Luisteren

Het maakt niet uit waarde de ander het over heeft, als h/zij iets voor jou betekent neem je de tijd om te luisteren. Als jij praat, luister je niet. Praat niet als je partner aan het praten is. Onderbreek niet. Laat ruimte tussen de zinnen van je partner en jou. Geef jezelf een 5- of 10-seconden regel voordat je praat.

 
#2
Waardering

Maak er een punt van altijd ‘dank je wel’ tegen elkaar als jij of je partner iets aardigs doen voor elkaar.. Geef elkaar complimenten Iedereen houd van positieve waardering! Door je partner te complimenteren voor zijn vriendelijkheden laat jij je partner weten dat je hem/haar waardeert. En last but not least: De dag van morgen is nooit gegarandeerd. Wees iedere dag dankbaar voor die ‘significante ander’ in je leven.

 
#3
Vriendschap

Laat jouw partner eerst en vooral je beste vriend zijn. ‘Great friends make great lovers.’ Voor velen is dat lang niet zo romantisch als liefde op het eerste gezicht. In de overgrote meerderheid van de gevallen is het wel veel realistischer. Ik denk dat dit een van de geheimen is van Marcel en ik. We waren al zeven jaar vrienden, sinds onze tienerjaren, voordat we een relatie kregen. Vrienden worden onvoorwaardelijk aanvaard door de ander. Geen verborgen agenda’s. Vrienden ontwikkelen mededogen en vertrouwen, simpelweg door op elkaar te steunen in goede en slechte tijden. Vrienden zien verschillen en eigenaardigheden in de anders persoonlijkheid als kansen in plaats van ergernissen. Vrienden bieden een zachte landingsplek als de dingen zwaar zijn.

 
#4
Respect

Wensen en gevoelens van je partner hebben waarde, net als jouw wensen en gevoelens waarde hebben. Laat je partner weten dat jij je best doet om hun ideeën in jouw achterhoofd te houden. Wederzijds respect is essentieel voor het behoud van gezonde relaties. Begrijp van elkaar dat je soms tegengestelde overtuigingen of ideeën hebt, die kunnen leiden tot meningsverschillen, maar altijd respecteer elkaar en elkaars mening.

 
#5
Loyaliteit

Loyaliteit is een bewuste inspanning, en om echt trouw aan iemand te zijn, moet je bereid zijn om jezelf, jouw tijd en energie te investeren in de ander. Loyaliteit kan soms enige opoffering vereisen, door iemand anders even voor te laten gaan. En eerst en vooral: heb je een relatie, erken dan de verbinding die je samen bent aangegaan en bedrieg NOOIT.

 
#6
Aandeel

Verjaar het vervelingsvirus voordat het toeslaat door het delen. Deel je ervaringen, je gevoelens, gedachten en verlangens met elkaar, zodat je er samen aan kunt werken om ze realiteit te maken. Delen verhoogt verbinding. Geeft een gedeelde geschiedenis en, als je geluk hebt, een paar inside jokes.

 
#7
Vrienden

Wederzijdse vrienden is een van de beste dingen voor een succesvol koppel. Diners voor twee zijn gezellig, maar diners voor vier zijn net zo belangrijk in een relatie. Een binding met andere koppels versterkt daadwerkelijk je eigen relatie. Open, intieme gesprekken met andere stellen versterkt je eigen gevoel van saamhorigheid. Omdat jij je verbonden voelt met hen, voel je je verbonden met elkaar. Wederzijdse vrienden vergroten jouw kans op een liefdevolle relatie.

 
Tuurlijk, vuurwerk is geweldig en spannend, maar dat is niet wat de liefde gaande houdt en een huwelijk jaren laat standhouden. Deze zeven eenvoudige basics wel.

 
Sharing is caring!
Hoe houd jij jouw relatie gaande? Wat is jouw geheim?
Of vind je het juist moeilijk om een succesvolle relatie op te bouwen?
Deel jouw vragen, inzichten, tips en ervaringen in het commentaarveld hier beneden!
Dank je wel!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, gastblogger voor TEDx, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, door vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter!
En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

Handige tips? Deel ze met jouw vriendinnen!
Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


+ acht = 12

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>