Je Brein:
7 Bijzondere Feiten

Je Brein:  7 Bijzondere Feiten

A l heel lang ben ik fan van TED, de nonprofit die zich toelegt op ‘Ideas Worth Spreading’ [ideeën die het waard zijn om verspreid te worden].

Met twee jaarlijkse conferenties die mensen uit de wereld van Technologie, Entertainment en Design bij elkaar brengt en vele onafhankelijk georganiseerde TED evenementen, genoemd TEDx[naam-van-de-stad], brengt TED kennis en inspiratie [en jullie weten hoe ik daarvan hou!].

Er zijn ontelbare TEDTalks te bekijken op het web. Als je YouTube of TED.com bezoekt raak je gemakkelijk overweldigd door de schat aan inspiratie die je vindt [en voor je het weet is er een heel weekend aan je voorbij gegaan...].

Om te focussen op de inspirerende Talks van vrouwen, is iedere dinsdag TEDTalk Tuesday op de Facebookpagina van seven2success.

Eén inspirerende Talk. Iedere dinsdag. Een Talk van een inspirerende vrouw. En op 16 juli jl. was de TEDTalk van dr. Jill Bolte Taylor ‘A Stroke of Insight’ de Talk-van-de-dag.

Op een ochtend springt een bloedvat in Jill Bolte Taylor’s brein. Als hersenwetenschapper kreeg ze de kans om onderzoek te doen vanuit een perspectief waar maar weinig hersenwetenschappers van dromen: ze had een eersterangs kaartje bij haar eigen beroerte. Tijdens deze zware beroerte moest ze lijdzaam toezien hoe haar hersenfuncties, beweging, spraak, zelfbewustzijn, een voor een uitvielen… Een verbazingwekkend verhaal!

Het menselijk brein heeft de mens door de jaren heen doen verbazen. Sommige wetenschappers en dokters hebben hun hele leven gewijd aan het bestuderen van het brein [onder hen dr. Jill Bolte Taylor]. Er zijn inmiddels vele wetenschappelijke feiten van het brein bekend: het weegt 1,3 – 1,4 kg. Het bestaat voor ca. 75% uit water, heeft 110 miljard en een paar neuronen en je hebt zo’n 70.000 gedachten per dag [vele daarvan zijn dagelijks hetzelfde en draaien in een oneindig kringetje rond...].

Feiten over ons brein kun je overal op het internet vinden en seven2success is geen wetenschappelijke website. Daarom geven we jou vandaag zeven bijzondere feiten over het brein:

 
#1
Je brein is niet zo slim
[Klik om te tweeten]
Waarschuwing! Het volgende kan één van je bubbels laten barsten [speciaal als vrouw zijnde]: multitasken is een mythe. Je kunt gewoonweg niet efficiënt multitasken. Alles wat je brein doet is heel snel switch-tasken tussen twee taken en jou de illusie geven dat je multitaskt. Realiteit is dat multitasken juist belemmerend in plaats van tijdsbesparend op jouw resultaten werkt.

Een oefening die je multitasken voor altijd doet afleren [lees eerst de hele oefening!]:

Stap 1.
Schrijf eerst de zin ‘Ik ben een heel goede multitasker’ helemaal uit en daarna op de volgende regel de cijfers 1 t/m 28 [allemaal]. Zo snel mogelijk!
Stap 2.
Neem de tijd op. Hoe lang heb je erover gedaan om stap 1 uit te voeren?
Step 3.
Multitask: Neem de zin uit stap 1 en schrijf de eerste letter ‘I’, gevolgd door het cijfer ’1′ eronder, daarna de tweede letter ‘k’ en het cijfer ’2′ eronder, de derder letter ‘b’ en het cijfer 3 eronder. Maak de hele zin zo af tot aan de laatste letter ‘r’ en het cijfer ’28′. Letter-cijfer-letter-cijfer-letter-cijfer dus… Zo snel mogelijk!
Step 4.
Neem ook deze tijd op. Hoe lang heb je erover gedaan om stap 1 multitasking uit te voeren?

Overtuigd?

 

#2

Positief denken verandert je brein
Positief denken verandert je brein echt. Op een echte, fysieke manier. Dit wordt neuroplasticiteit genoemd. Wetenschappers tonen steeds vaker aan dat het brein oneindig flexibel en dynamisch is. Herhaaldelijke positieve gedachten en positieve activiteiten ‘bedraden’ je brein op een andere manier en maken die delen in je brein die verantwoordelijk zijn voor positief gevoel sterker, beter ontwikkeld. Het brein vorm nieuwe neurologische paden, als we het werk doen. Net als iedere training is hier oefening, herhaling en actie nodig.

 
#3
Het brein is een overtuigingen-machine

Uit alle informatie die via onze zintuigen binnenkomt, begint het brein van nature te zoeken naar patronen. Vervolgens geeft het een betekenis aan die patronen. We kunnen het niet helpen dingen te geloven. Onze breinen zijn erop getraind om de puntjes in onze wereld met elkaar te verbinden tot een patroon. En om met een betekenis te komen die ons uitlegt waarom dingen gebeuren. Deze ‘patronen met een betekenis’ worden onze overtuigingen. Dat waarin wij geloven. En op het moment dat een overtuiging zich heeft gevormd, begint het brein te zoeken naar meer bewijs van die overtuigingen, waarmee het brein die overtuigingen bekrachtigd, steeds weer.

Hetzelfde proces dat ons helpt overtuigingen te vormen over het universum en over onszelf, maakt ook dat wij, meer dan welke andere soort ook, in staat zijn tot zelfbedrog, illusie en onszelf voor de gek houden…

 
#4
Het brein en herinneringen

Jouw brein liegt voortdurend tegen je. Het kan niet omgaan met alle kleine details van wat er om je heen te beleven is. Je achterhoofdskwab verbind de puntjes met elkaar met wat hij ‘denkt’ dat er is. Op eenzelfde manier neemt je brein een herinnering niet op als een video. Het neemt foto’s van de belangrijkste gebeurtenissen en als je die herinnering terughaalt, raadt je brein wat er tussenin is gebeurt [gebaseerd op eerdere ervaringen]. Je brein vindt het heel gemakkelijk om verkeerde herinneringen te creëren omdat het meestentijds bezig is met raden wat er [is] gebeurt. Er zijn momenten waarvan je blind kunt zweren dat ze zijn gebeurt, wat niet zo is. Een ontnuchterende gedachte…

 
#5
Je brein kan niet focussen

Ik doe mijn uiterste best om je aandacht tot aan het laatste woord van dit blogartikel vast te houden. Maar ik weet dat dit tevergeefs is. Al lezende zullen je gedachten afdwalen, weer terugkeren, en weer afdwalen. Gelukkig voor mij heeft dit niets te maken met de kwaliteit van dit blogartikel. Het is gewoon een van die dingen die ons menselijk maakt.

Experimenten laten zien dat we gemiddeld zo’n 5,4 keer afdwalen in een tijdspanne van 45 minuten. Afhankelijk van het experiment, zijn mensen tot aan de helft van de tijd helemaal niet bezig met de taak die hun werd opgedragen. Zelfs als hen uitdrukkelijk werd verzocht de aandacht erbij te houden.

 
#6
Je breint leert

Je brein verliest zijn vermogen om te leren en te veranderen nooit, omdat het continu nieuwe verbindingen legt. Het brein heeft de verbazingwekkende mogelijkheid om zichzelf te reorganiseren door nieuwe connecties te leggen tussen de hersencellen [neuronen]. Heel lang werd gedacht dat deze verbindingen tussen onze hersencellen starder werden naarmate we ouder worden. Research laat nu zien dat het brein feitelijk nooit ophoud te veranderen door te leren. De neuronen moeten wel gestimuleerd worden met activiteit, dus blijf iets nieuws leren. Iedere dag!

 
#7
Je brein kent geen pijn

Je brein heeft geen pijnreceptoren. Als ik in staat zou zijn je schedeldak te verwijderen terwijl jij dat niet in de gaten hebt, zou ik de hele dag in jouw brein kunnen rondwroeten zonder dat jij daar iets van voelt. Je schedeldak verwijderen zou wel enigszins pijnlijk kunnen zijn…

 
En ja, er zijn wel degelijk significante verschillen tussen het mannen- en het vrouwenbrein. Kijk naar deze hilarische video die het allemaal duidelijk maakt: ‘A Tale of Two Brains – Men’s Brain Women’s Brain’ door Mark Gungor

 
Sharing is caring!
En hoe denk jij over het brein?
Deel jouw vragen, inzichten, tips en ervaringen in het commentaarveld hier beneden!
Dank je wel!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, gastblogger voor TEDx, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, door vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter!
En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

Handige tips? Deel ze met jouw vriendinnen!
Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


+ 9 = veertien

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>