Angst Overwinnen:
7 Strategieën

Angst Overwinnen: 7 Strategieën

E r is een tijd geweest dat ik zekerheid zo belangrijk vond, dat ik er gewoon genoegen mee nam om me miserabel te voelen, door genoegen te nemen met die baan. Want onzekerheid… Het meest beangstigende woord dat er was!

Tegenwoordig is onzekerheid het nieuwe normaal. En de meeste mensen besterven het bij de gedachte aan actie ondernemen met onzekerheid in het vooruitschiet [zoals ik een aantal jaren zeker van angst gestorven zou zijn. Echt.]. Actie ondernemen met onzekerheid in het vooruitzicht, leidt tot onbehagen, bezorgdheid, angst en twijfel. En vanwege dat onbehagen, die bezorgdheid, angst en twijfel sterven de meest creatieve en revolutionaire ideeën een vroege dood…

Onthoud: er is nog nooit iets gecreëerd door te wachten op het moment dat iemand je komt zeggen dat alles wel goed komt. De perfecte informatie die je net nodig had om aan de slag te kunnen gaan, is nog nooit uit de lucht komen vallen. Zo werkt het niet! Het beste resultaat en het beste werk vraagt om actie met onzekerheid in het vooruitzicht. Er is geen andere manier.

Als jij jouw tijd op deze planeet niet in middelmatigheid wil doorbrengen, maar een leven wil creëren dat er echt toe doet en dat een verschil maakt, zul je onzekerheid moeten omarmen. Want de keerzijde van onzekerheid is kansen.

Gelukkig voor jou heeft het kunnen meegaan in het onbekende niets te maken met geluk of met je genen. In feite is het te trainen. Een kunst die iedereen kan leren. Hier zijn zeven strategieën waarmee je aan de slag kunt:

 
#1
Herkaderen

We vertellen onszelf allemaal verhaaltjes. De hele dag door. ‘Ik ben te dun. Ik ben te dik. Ik ben getalenteerd. Ik ben stom. Dit is geniaal. Dit is verschikkelijk. Ik word succesvol. Ik misluk. Ik ben bang en bezorgd. Ik ben zelfverzekerd en proactief.’ En al die verhaaltjes zijn doorslaggevend voor ons succes.

Herkaderen is een proces waarbij je alle negatieve verhalen tegenhoudt, onderzoekt of het verhaal dat jij jezelf vertelt de enige variant is, en als niet [wat natuurlijk het geval is] om het verhaal zo te reconstrueren dat jou versterkt.

Bijvoorbeeld: misschien is het verhaaltje dat jou tegenhoudt ‘Ik zal mislukken’. In plaats van daarin mee te gaan en het ene na het andere doemscenario te creëren, ga je aan de slag met de volgende vragen:
[Als ik echt misluk] ‘Hoe kan ik er weer bovenop komen?’
‘Wat zal er gebeuren als ik nu helemaal niets doe?’ en
‘Hoe zal het zijn als ik succes heb?’
Creëer voor jezelf een nieuw, motiverend verhaal rondom deze vragen!

 
#2
Beoefen mindfulness

Herkaderen is een krachtig gereedschap, maar het vergt het vermogen om een stap terug te kunnen doen, zodat je van een afstand kunt bekijken wat er écht aan de hand is. Het vermogen om jezelf te centeren en je te begeven naar die oncomfortabele plek, lang genoeg om opmerkelijke dingen omhoog te laten bubbelen. Dagelijkse beoefening van mindfulness, zoals bijvoorbeeld meditatie, zou jou uit kunnen rusten met dat vermogen.

En het traint je in het kunnen laten gaan van je gedachten en daarmee je destructieve, beperkende overtuigingen.

 
#3
Singletask

Multitasking is zooo jaren 90. Onze hersenen multitasken niet, maar switchen razendsnel heen en weer tussen de verschillenden taken. Soms zó snel dat het lijkt alsof je meerdere dingen tegelijk doet. Probleem is dat je bij iedere switch aan efficiëntie verliest. Test het maar eens!

Multitasking vraagt sowieso heel veel van je werkgeheugen, dat gecontroleerd wordt door jouw prefrontale cortex [PFC]. Je PFC is ook verantwoordelijk voor wilskracht én houd je angsten en zorgen in toom. Multitasken zorgt voor een cognitieve overload van je PFC, hij raakt overstelpt en je angsten en zorgen krijgen vrij spel.

Simpele oplossing: zeg gewoon nee. Doe één ding tegelijk in een intense, korte tijdspanne.

 
#4
Waardeer moed boven zekerheid

De meeste mensen waarderen veiligheid boven alles in hun leven. Mensen blijven hangen in banen die ze haten, huwelijken die hen ongelukkig maken, en slechte gewoonten [denk 'comfort food'], gewoon omdat ze zich daarbij zekerder voelen. Het is interessant hoe het concept ‘op zeker spelen’ ervoor zorgt dat veel mensen ongelukkig zijn verkiezen boven gelukkig zijn [en ik was ook op die plek...].

Onttroon ‘veiligheid’ bewust van zijn eerste plek in jouw leven en vervang het door de actieve deugd van ‘moed’ om je angsten te kunnen overwinnen. Beslis nu, voor eens en voor altijd, dat het het allerbelangrijkst is dat jij de moed hebt om te doen wat je moet doen om te slagen, in plaats van vast te houden aan de dingen die jou een veilig gevoel te geven.

En

 
#5
Oefen die moed mentaal

Als we het hebben over emoties, inclusief angst, dan kan je brein geen onderscheid maken tussen fictie en werkelijkheid. Tussen wat het zich inbeeldt en wat er in de werkelijkheid gebeurt. Als je een situatie in je gedachten, mentaal, regelmatig oefent en herhaalt, terwijl jij jezelf daarbij kalm, beheerst en vol zelfvertrouwen visualiseert, dan zal je gedrag in de echte wereld overeen gaan komen met je gedrag in jouw gedachten.

 
#6
Ondervang die zelf-vernietigende gedachten

Hoe gemakkelijk raken onze gedachten in een neerwaartse spiraal? Als we blijven hangen in een zelfvernietigend denkpatroon, als we het niet onderbreken en onszelf er bewust uithalen, kunnen we verlamd raken door angst. Je kunt je emoties en zelfvernietigende gedachten verschuiven of onderbreken door:
Je taal te veranderen.
Zeg in plaats van ‘Ik kan dit niet omdat ik niet genoeg ervaring heb’ eens ‘Ik heb nog niet veel ervaring hiermee, maar ik ben ervan overtuigd dat ik het kan leren. En daar begin ik vandaag mee!’
Verander je fysieke toestand.
Sta op en beweeg. Doe iets dat je huidige fysieke toestand drastisch verandert. Doe voor mijn part 20 jumping-jacks terwijl je ‘Lang zal zal leven’ zingt. Dit is een krachtig hulpmiddel om alle denkpatronen te onderbreken!
Verander je focus.
Waarop ben je gericht? Zoek expliciet iets anders om je op te richten voor een tijdje.

 
#7
Geef je over aan de uitkomst
[klik om te tweeten]
Wat mensen meestal weerhoudt van het nemen van een risico is dat de uitkomst niet vaststaat. Niemand van ons is in staat om de toekomst te voorspellen. En daarin ligt de schoonheid van het leven, toch? Zou je écht van te voren willen weten wat er zal gebeuren?

Veel angst voor de toekomst is geworteld in de vraag of het allemaal wel goed zal komen. Als er iets is wat ik heb geleerd in de afgelopen jaren: het komt wel goed [schatje]! Dus geef je over aan de uitkomst van een bepaalde situatie. Doe je allerbeste best in het huidige moment en vertrouw erop dat dat je precies zal leiden tot waar je moet zijn.

Het leven heeft een interessante manier om dingen uit te werken. Jouw taak is om te weten wat je wil en je best te doen. Het ‘hoe’ en ‘wanneer’ zijn niet jouw verantwoordelijkheid. Plant de zaadjes, geef ze water en doe alles wat je op dit moment kunt doen, maar laat de dingen zich ontwikkelen op hun eigen manier en tijd. Laat los!

 
Sharing is caring!
En nu is het jouw beurt…
Vind jij het moeilijk om jouw angsten te overwinnen?
Wat is jouw geheim om over jouw angsten heen te stappen? Wat mag er volgens jou nog op de lijst?
Deel jouw gedachten en inzichten in het commentaarveld hier beneden.
Dank je wel!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, gastblogger voor TEDx, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, door vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter!
En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

Handige tips? Deel ze met jouw vriendinnen!
Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


drie + = 8

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>