Loslaten:
7 Manieren

Loslaten: 7 Manieren

O p dit moment lees ik ‘Een Nieuwe Aarde: Dé Uitdaging van Deze Tijd’ van Eckhart Tolle. In hoofdstuk drie gaat hij in op de kern en de strategieën van het ego.

Het ego geniet gewoon van lijden en drama. En daarom houdt het ervan om eindeloos in het verleden te blijven hangen of om zich zorgen te maken over de toekomst.

We spelen gebeurtenissen uit het verleden keer op keer af in ons hoofd. De gevoelens die daarbij boven komen, hebben enorm veel invloed ons [niet] handelen nu. We klampen ons vast aan frustraties en zorgen over de toekomst alsof ons dat meer invloed geeft op de toekomst. ‘De primaire reden van niet gelukkig zijn is nooit de situatie, maar onze gedachten erover’, aldus Tolle.

Ook zegt hij: ‘Soms is loslaten veel krachtiger dan verdedigen of vasthouden.’ Gemakkelijker gezegd dan gedaan… Loslaten kan heel moeilijk zijn. Hoe kunnen we frustraties over onszelf, ons leven, woede, bitterheid of relaties uit het verleden loslaten?

Iedere dag, ieder moment is een springplank om onszelf opnieuw te creëren. Om de bagage van het verleden van ons af te gooien, ons open te stellen voor de mogelijkheden van het moment en om actie te ondernemen om een geweldige toekomst te creëren. Wij geven je zeven manieren om los te laten:

 
#1
Focus je op dít moment

Je kunt hier en nu beslissen dat je negatieve ervaringen uit het verleden niet jouw toekomst bepalen. Wat is dan nu de eerstvolgende positieve stap die je kunt nemen, hoe klein ook? Want uiteindelijk is dat het enige wat je kunt doen: vooruit blijven gaan.

Om terug te keren naar dít moment, gebruik je

 
#2
De elastiekjes-methode

Draag een elastiekje om je pols en geef er een zachte ruk aan als je jezelf erop betrapt dat je blijft hangen in zorgen of in gedachten van woede en frustratie. Het elastiekje op zich én het beetje pijn dat je voelt als het terug op je arm petst, helpen je om je terug te brengen naar de realiteit [het huidige moment] en helpt je de stem in je hoofd te stoppen.

 
#3
Accepteer wat is en wees dankbaar

Loslaten is dankbaar zijn voor de ervaringen die je lieten lachen, lieten huilen, waarvan je geleerd hebt en waarvan je groeide. Het is accepteren wat je hebt, wat je ooit had en al de mogelijkheden die de toekomst biedt. Het heeft alles te maken met jezelf realiseren dat iedere ervaring waardevol is.

 
#4
Verlies de controle

We hebben vooral moeite met loslaten, omdat het betekent dat je de controle moet loslaten. Dat is beangstigend als je iemand bent die graag precies weet wat er komen gaat. Loslaten is zaken die we kennen en kunnen controleren ruilen voor het onbekende en oncontroleerbare. Doe je ogen dicht en vertrouw erop dat jij je weg zult vinden naar een nieuwe, en vooral betere plek.

 
#5
Maak plaats

In mijn jeugd had mijn moeder de regel dat voor ieder nieuw kledingstuk in mijn kast een oud kledingstuk opgeruimd moest worden. Het resultaat was dat mijn kledingkast thuis er vroeger een beetje netter uitzag dan nu. Een beetje maar… Het simpele ritueel van plaats maken voor iets nieuws. Iets ouds loslaten en plaats maken voor nieuwe mogelijkheden.

 
#6
Geloof in jezelf

Geloof in jouw doel. Geloof erin dat je leven zich precies ontvouwt zoals het hoort en dat ook jij een prachtige rol hebt in dit universum. Geloof ook dat ergens aan vasthouden niets anders doet dan je tegenhouden. Houd van jezelf, houd van anderen en houd van het leven.

 
#7
Blijf positief

Maak je niet druk als loslaten gewoon tijd kost. Het menselijk brein [en vooral je ego] heeft een enorm geheugen en is sterk emotionele gehecht, dus loslaten kan moeilijk zijn. Blijf altijd, ALTIJD positief!

 
En iets wat je nooit los mag laten is hoop. Op een dag vallen alle puzzelstukjes in elkaar. Je zult terugkijken op het verleden, glimlachen en jezelf afvragen: ‘Hoe ben ik daar allemaal doorheen gerold?’

 
Sharing is caring!
En nu is het aan jou…
Waaraan hou jij nog vast wat jou tegenhoudt?
Welke stap richting loslaten kun je als eerste zetten?
Deel jouw vragen, inzichten, tips en ervaringen in het commentaarveld hier beneden.
Dank je wel!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, gastblogger voor TEDx, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, door vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter!
En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

Handige tips? Deel ze met jouw vriendinnen!
Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

2 comments

 1. Jasper

  Hoi!
  Dank voor je mooie tips…
  Door een heftig jeugdtrauma, ben ik zeer onzeker over mijzelf. Voel ik mij bij voortduring minderwaardig en loop ik met een groot gebrek aan zelfvertrouwen. Dat wist ik niet, want ik had eigenlijk alleen maar last van een burnout en de bijbehorende gevoelens van chronische stress.

  Ik wil heel graag mijn gevoelens van onzekerheid loslaten. Maar soms, laat ik mij weer meeslepen in de heftige rollercoaster van stress, die, als ik niet oplet, zomaar kunnen uitmonden in paniek. Ik kan dan niet meer stoppen met denken. Totdat ik er opeens achter kom dat ik weer in mijn valkuil ben gestapt. Dat geeft een knauw aan mijn zelfvertrouwen en voel ik de hoop vervliegen. Dat doet zeer…. dat weet ik op dat moment niet, want dan ben ik veel teveel met mezelf bezig. Pas als ik tot mijn zinnen ben gekomen voel ik me boos, gefrustreerd en soms ook vreselijk verdrietig.

  En als dat allemaal tot rust gekomen is, besef ik weer dat ik niet zoveel heb om onzeker over te zijn. Dat ik alleen maar onzeker ben, omdat ik niet kan geloven dat die onzekerheid mij ooit zal verlaten. Daarvoor is zij al veel te lang bij me, en daarom houd ik eraan vast…
  Maar als ik mij besef, hoeveel mij geeft: een prachtig gezin, leuke kinderen, fijne vrienden en familie, leuk werk, enzovoorts, dan geeft mij dat moed en kracht om mijn onzekerheid (wat traumagerelateerd is) te ontstijgen en te ontgroeien.

  En daarbij zal ik jouw tips zeker zo nu en dan bijpakken…

  Hartelijke groet,
  Jasper

  • Mirjam Stoffels

   Hallo Jasper,
   Dank je wel voor je bezoek aan seven2success en voor je openhartige verhaal. Als ik het zo lees ben jij je al heel erg bewust van wat er met je gebeurt. Je ziet dat je zoveel hebt om dankbaar voor te zijn: je gezin en kinderen, vrienden en familie. Toch gaan je gedachten over je onzekerheid soms met jou aan de haal en als die gedachten dan weer bedaren, wordt je boos en verdrietig. Het feit dat jij je bewust bent van je denken [en het [nog] niet kunnen stoppen ervan] is al het halve werk. Bewustwording, daar begint de verandering mee. En verandering is griezelig, vandaar je eerste reactie dat je jouw onzekerheid niet wil loslaten. Je houdt eraan vast, omdat ‘ie al zolang bij je is…

   De elastiekjes-methode van #2 heeft mij enorm geholpen. Op het moment dat je merkt dat je in de achtbaan van je gedachten bent gestapt, geef je een ruk aan het elastiekje en die actie [en het bijbehorend pijntje] zijn een signaal ‘dat het weer zover is’ en dat het tijd is om eruit te stappen. In het begin ben je misschien al een tijd onderweg met je gedachten, voordat jij je realiseert dat je het elastiekje kunt gebruiken ‘to snap out of it’. Je zult merken dat je gaandeweg steeds eerder kunt ingrijpen!

   En je kunt het vanuit meerdere aspecten aanpakken. Niet alleen vanuit je denken, ook vanuit je lichaamstaal. Wist je dat jouw lichaamstaal niet alleen bepaalt hoe anderen je zien, maar ook hoe jij jezelf ziet? Lees het blog ‘7 Acties Voor Geweldig Resultaat‘ eens. Ik raad je ook zeker aan om de daarin genoemde TEDTalk van Amy Cuddy te bekijken!

   Succes en kom zeker nog eens terug!

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


− 5 = twee

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>