Stop Drama:
7 Geheimen

Stop Drama: 7 Geheimen

B en jij ook zo klaar met alle drama? Ik in ieder geval wel! Rustig leven, gewoon lang en gelukkig, is niet langer de standaard. Drama is de nieuwe seks. Drama verkoopt. En niet alleen in de krant, de roddelbladen of op TV…

We kennen ze allemaal van dichtbij. Mensen die een abonnement lijken te hebben op rampen. En geen enkele situatie is ooit helemaal rampzalig, maar heeft net genoeg drama om ons betrokken te houden. Sommige mensen willen drama. Ze jagen op drama. Dramaholics, die ernaar hunkeren hun saaie of ongeïnspireerde leven wat extra pit te geven. Waarom? Omdat ze dan meer het gevoel hebben dat ze leven? Omdat het hen het gevoel geeft dat ze belangrijk zijn?

Drama is een gewoonte. Een zeer onproductieve gewoonte. En zoals het doorbreken van elke onproductieve gewoonte, is het ook moeilijk om de dramagewoonte te doorbreken. Het vergt discipline en oefening, maar alle inspanning zullen zeker de moeite waard zijn.

Hoe kun je de dramaspiraal stoppen? Hier zijn zeven geheimen om gezond, gelukkig en dramavrij te worden.

 
#1
Herken wanneer je zelf het drama creëert

Eerst is het nodig om eens een eerlijke blik op je eigen leven te werpen. Is er drama in meerdere gebieden van je leven? Vergeet niet dat jij de enige constante factor in al die situaties bent. Creëer je zelf het drama? Zo ja, wat levert het jou dan op? Want we doen niets keer op keer opnieuw, tenzij er iets in zit voor ons. Ben je op zoek naar aandacht of opwinding? Ben je opgegroeid met drama en voel jij je gewoon het beste als er wat te beleven is om je heen?

Elimineer het drama door alternatieve oplossingen te zoeken. Als je op zoek bent naar aandacht, hoe kun je die dan meer direct te krijgen? Of is het verveling? Hoe kun je dan een nieuw avontuur in je leven creëren?

 
#2
Stop met roddelen

Mensen zijn sociale wezens en hebben sterk de neiging om over elkaar te praten. Soms denk je misschien dat je roddel goed nieuws is en dat het dan goed is, maar je weet nooit hoe iemand anders kan verdraaien wat jij zegt. Het beste is om roddels gewoon te vermijden.

 
#3
Laat je niet meeslepen in andermans drama

Steun een vriend[in] met een hang naar het dramatische, maar probeer niet betrokken te raken bij elke crisis. Als je weet dat z/hij gewoon even overdreven reageert, laat dan maar even begaan. Geef jezelf een tijdspanne waarin je wil luisteren en neem vervolgens het heft in handen door het onderwerp in iets positiefs veranderen. Weiger deel te nemen aan een feestje van medelijden. Vaak kalmeren mensen al als hun drama niet wordt beantwoord. En let op je ademhaling. Jouw kalmerende energie kan de ander helpen het drama los te laten.

 
#4
Leer van drama

Soms lijkt het alsof drama ons gewoon overkomt en of we machteloos zijn om onszelf eruit te halen. Verander je perspectief: elke keer als iets je lijkt te overweldigen, hebben je een kans om te leren hoe je beter met uitdagingen kunt omgaan. In het leven zullen er vaak van die mini-branden zijn die je wanhopig probeert te blussen. Als je kunt leren om ze niet [met drama] aan te wakkeren, kunnen zij jouw weg misschien zelfs verlichten.

 
#5
Doorbreek de spiraal [klik om te tweeten]

Drama ontstaat als er meerdere mensen bij een negatieve situatie betrokken raken. Als er geen anderen bij betrokken zijn, is het gewoon een probleem. Zodra het meerdere mensen raakt, verandert het in drama. En wanneer dat gebeurt, wordt het drama stoppen al veel moeilijker. Het vereist iemand die bereid is om de keten van roddel, angst en negativiteit te doorbreken. En dat ben jij. Hoor je een roddel of een gerucht? Kap het af. Klaagt er iemand? Blijf positief. In een drama heb je er minstens twee nodig. Laat dat gewoon niet gebeuren.

 
#6
Neem het niet zo serieus!

Verbeter jouw gevoel voor humor. Blijf positief en lach om situaties, zoals op een feestje komen in dezelfde jurk als twee andere vrouwen of horen dat iemand een onbeleefde opmerking over je heeft gemaakt. Humor laat je boven potentieel drama uitstijgen. Kleine geesten gedijen op drama, grote geesten lachen om drama.

 
#7
Stop met tv kijken

Dit zou eigenlijk #1 moeten zijn! Al het nieuws, de reality tv-shows, het entertainment- en beroemdheden-nieuws, de cupcake bakker-, chopper bouwer- en treasure hunter-shows worden je op de meest dramatisch mogelijke manier voorgeschoteld. De omroepen weten dat mensen instinctief aangetrokken worden tot drama, dus zenden ze programma’s uit die jouw aandacht grijpen met drama en angst. En omdat alles om de kijkcijfers draait, ze zijn minder bezig met waarheid en meer bezig met drama. Als je regelmatig tv kijkt je wordt gemanipuleerd. In het voordeel van de adverteerders.

 
En als het je lukt om drama tot een minimum in je leven te beperken, zal in stressvolle tijden of in het omgaan met bepaalde mensen, misschien toch meer drama opduiken dan je zou willen. Kom dan terug naar deze blogpost. Het is geen middel om alle drama te kunnen vermijden, maar breng het bovenstaande in de praktijk en het zal je zeker helpen met het verwijderen van het hele dramaproces in je leven.

 
Sharing is caring!
Vertel eens…
Ben jij verwikkeld in allerlei drama in je leven?
Zo ja, wat is de eerste stap die je zou kunnen nemen in de richting van het elimineren van drama?
Zo nee, hoe blijf jij drama-vrij?
Deel jouw gedachten en inzichten in het commentaarveld hier beneden.
Dank je wel!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, gastblogger voor TEDx, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, door vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter!
En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

Handige tips? Deel ze met jouw vriendinnen!
Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

4 comments

 1. There are a lot of drama queens and kings out there! Especially the ones that are so busy explaining how busy they are… Drama!

  • Mirjam Stoffels

   Thank you for stopping by, Jacqueline!
   Indeed being busy is a drug that a lot of people are addicted to. A busy schedule gives an elevated sense of importance. Like hamsters running on a wheel…Don’t buy into that drama and apply #3!
   Or do you have another way of dealing with it?

 2. Tineke Hakvoort

  Hoi Mirjam,
  Wat kun je prachtig schrijven! Complimenten!
  Ja ik herken dat ik in mijn leven behoorlijk bepaalde drama’s heb aangetrokken. Ik ben me er bewust van, ik weet het hoe en waarom, ik vermijd roddel zo veel als mogelijk, kijk weinig tv en bewust geen journaal en allerlei shows, en ik laat het drama van de ander bij de ander. Dat geeft veel rust en ruimte. Een opgeruimd leven helpt ook!

  • Mirjam Stoffels

   Dank je voor je bezoek aan seven2success.com, Tineke!
   Een opgeruimd leven… Dat geldt niet alleen voor je huis en je leefomgeving. Dat heeft ook alles te maken met andere ‘rommel’ buiten de deur houden. Ik ken een coach die mensen helpt ‘het stoepje van hun ziel op te schonen’. En daarna is het natuurlijk belangrijk om het ook schoon te houden!
   Goed bezig, Tineke!

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


zeven + = 9

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>