7 Manieren om
te Leren van Fouten

7 Manieren om te Leren van Fouten

F outen. Iedereen maakt ze. Ze zijn een essentieel deel van dat wat ons mens maakt. Fouten spelen een cruciale rol in ons leerproces en in onze groei naar onze beste zelf. Dat maakt het niet gemakkelijker om fouten toe te geven…

Let op, want de volgende verklaring druist in tegen alle culturele opvattingen die we in het algemeen hebben over fouten maken en falen [namelijk dat dat een schande is]: van fouten kun je leren en groeien. Maar je kunt alleen van je fouten leren en groeien als je jouw fouten ook kunt toegeven.

Als je iedere keer de oplossing zoekt in het iemand anders de schuld geven, dan sluit je jezelf af voor de les die in de fout verscholen zit.

 
Alleen als je in staat bent om dapper recht te staan en eerlijk te zeggen: ‘Dit is mijn fout en ik ben verantwoordelijk’ dan stel je jezelf open voor alle mogelijkheden om van je fouten te leren. Het toegeven dat je een fout maakte, al is het alleen maar het toegeven aan jezelf, maakt leren mogelijk. Toegeven dat je een fout maakte, verlegt de focus van iemand de schuld geven naar begrijpen wat er gebeurt is. De meest wijzen onder ons geven hun fouten dan ook gemakkelijk toe. Zij weten als geen ander dat vooruitgang op die manier veel sneller gaat.

De fouten die je maakt, bepalen wie je bent. Hoe interessanter je fouten, hoe interessanter je leven. Als je grootste fouten zijn het missen van herhalingen van populaire tv-series of steeds het verkeerde Staatslot kopen, dan daag je jezelf niet genoeg uit. Want er zijn drie dingen voor nodig om te kunnen leren van fouten:
* Je moet bereid zijn om jezelf in de positie te brengen waarin je interessante fouten kunt maken,
* je moet genoeg zelfvertrouwen hebben om deze fouten ook toe te kunnen geven en
* je moet moedig genoeg zijn om te kunnen veranderen.

Geen fouten maken is misschien wel de grootste fout die je kunt maken. Dus maak ze, leer ervan en groei! Vandaag dan ook zeven manieren om van je fouten te leren:

 
#1
Neem 100% verantwoordelijkheid

Je verantwoordelijkheid nemen maakt leren mogelijk. Anderen de schuld geven van fouten brengt je nergens en doet je geen goed. Zodra een situatie de verkeerde kant op dreigt te gaan, doe het enige volwassen en verantwoordelijke mogelijk: zie de feiten onder ogen en erken je fouten. Neem 100% verantwoordelijkheid, aanvaard de consequenties en maak vooral deel uit van de oplossing. Hoe eerder jij jouw verantwoordelijkheid neemt, hoe eerder het probleem duidelijk wordt, hoe eerder een oplossing gevonden kan worden en hoe kleiner de consequenties zijn.

 
#2
Leg de vinger op de zere plek

Weten hoe het komt dat het mis is gegaan, is de sleutel die de deur tot het leerproces opent. De vinger op de oorzaak leggen, helpt je ook om de gemaakte fout in de toekomst te vermijden. Ga na welke actie [of nalaten daarvan] heeft geleid tot het maken van de betreffende fout. Vogel uit waar het mis ging en wat de kettingreactie in gang zette. Neem de tijd om het hele proces te analyseren. Vind je zaken die je in het vervolg moet verbeteren, werk daar dan aan. Voer de nodige veranderingen door, om in de toekomst positieve resultaten te krijgen.

 
#3
Verwar fouten maken niet met fout zijn

Maak jezelf niet gek met de fouten die je ooit hebt gemaakt. Niemand verwacht van je dat je perfect bent, behalve jij zelf. In de inleiding hierboven schreef ik: ‘De fouten die je maakt, bepalen wie je bent.’ Dat kan beter worden omschreven als ‘De manier waarop je omgaat met je fouten bepaalt wie je bent’. Bij elke fout die je maakt ontdek meer over jezelf, over wie je bent, over je grenzen, je mogelijkheden, over waar je goed in bent en minder goed.

 
#4
Groei begint pas als je ruimte ziet voor verbetering

Fouten doen je begrijpen dat je niet perfect bent. En perfectie bestaat niet, echt niet. Alleen jouw intenties om je uiterste best te doen. Perfectie laat ook geen ruimte voor verbetering. Het zijn je fouten die je de ruimte geven voor verbetering, ruimte geven voor groei. Weet dat de lessen die je leert van alle fouten die je maakt op jouw weg door het leven het allerbelangrijkst zijn.

 
#5
Ga onbevreesd voort
[klik om te tweeten]
George Bernard Shaw zei ooit: ‘Een leven lang fouten maken is niet alleen eervol, maar nuttiger dan een leven lang niets doen.’ Jouw angst om niets te zijn, niets te bereiken en nooit iets te worden moet veel groter zijn dan je angst om fouten te maken. Je kunt de fouten die je in het verleden hebt gemaakt niet veranderen, maar je kunt je lessen eruit leren en toepassen wanneer dat nodig is. Ga niet door het leven met een gevoel van angst voor het maken van fouten. Op het moment dat je fouten ziet als lessen in plaats van fouten, zul je deze gekke angst om fouten te maken voor altijd kwijt zijn. Ga onbevreesd voort!

 
#6
Bied je verontschuldigingen aan als nodig

Als een verontschuldiging nodig is, bied dan ook oprecht je verontschuldigingen aan en geen halfslachtige of zelfbeschermende. Je verontschuldigen voor een fout die je maakte, die iemand anders geraakt heeft, kan een groot verschil maken. Door je te verontschuldigen, toon je moed. Het maakt je een authentiek en oprecht persoon. Er is moed voor nodig om voor iemand te gaan staan en toe te geven dat je iets verkeerd hebt gedaan.

 
#7
Houd je focus op het grotere geheel

Van iedere fout die je maakt krijg je vertrouwen, word je moediger en krijg je meer ervaring. Mettertijd word je steeds beter in de dingen die je graag doet. Ken je het verhaal van Thomas Edison? Hij slaagde er meer dan 10.000 keer niet in om een gloeilamp te maken en uiteindelijk slaagde hij toch. Als je precies weet wat je wilt en als je in staat bent om op dit resultaat te focussen, kan niets, geen enkele fout, je ervan weerhouden door te gaan en te bereiken waarvan je droomt.

 
Fouten zijn een onderdeel van het mens-zijn. Waardeer je fouten voor wat ze zijn: kostbare levenslessen. De belangrijkste les is dan ook om erop te vertrouwen dat, hoewel fouten onvermijdelijk zijn, als je kunt leren van deze fout, je ook in staat zult zijn om te leren van je toekomstige fouten. Ongeacht wat er morgen gebeurt, zul je in staat zijn om er je lessen uit te halen en die overmorgen toe te passen. Vooruitgang is nooit een rechte lijn en als je blijft leren zul je meer successen behalen dan falen. De fouten die je onderweg maakt zullen je helpen te bereiken wat je wil.

 
Sharing is caring!
Heb je een vraag of een opmerking? De beurt is aan jou!
Deel jouw gedachten en inzichten in het commentaarveld hier beneden.
Dank je wel!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, gastblogger voor TEDx, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, door vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter!
En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

Handige tips? Deel ze met jouw vriendinnen!
Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


2 + vijf =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>