Hulp Vragen:
7 Stappen

Hulp Vragen: 7 Stappen

Z oveel te doen op een dag. Onze to-do-lijsten zijn eindeloos. Daar kun je redelijke overweldigd door raken. Hulp vragen is een oplossing…

Dat klinkt eenvoudig, maar hulp vragen kan soms een grote uitdaging zijn voor ons allemaal. Sommigen voelen het als een aanslag op hun ego. Bang om in verlegenheid te worden gebracht bij een ‘nee’. Anderen zijn gewoon te verlegen of voelen zich er ongemakkelijk bij.

En het lijkt wel of hulp vragen extra moeilijk is voor vrouwen. Wij sterke, onafhankelijke vrouwen, gelovend dat het vragen om hulp onze onafhankelijkheid en ons vermogen zaken het hoofd te bieden ondermijnt. We roemen onszelf om ons vermogen alles wat op ons pad komt aan te kunnen.

Help! Het vier-letter-woord dat geen enkele vrouw wil uitspreken.

Feit is dat we door te weigeren hulp te aanvaarden voorbijgaan aan het feit dat we sociale wezens zijn. Geboren om samen te werken met elkaar zodat we allemaal goed gedijen. En de meeste mensen zijn bereid om te helpen als er rechtstreeks om gevraagd wordt. Dus verander je mentale ‘self talk’ over onafhankelijkheid en begin jezelf eens te vertellen het is niets anders is dan een zelf opgelegde, jezelf beperkende mantra.

Maar de overtuiging dat het accepteren van hulp van anderen een teken van zwakte is, is vaak een zeer diepgewortelde. Moeilijk te overwinnen. Gelukkig zijn er zijn manieren om je denkwijze te veranderen. Wij geven je zeven stappen om jouw weerstand om om hulp te vragen te overwinnen, zodat je de hulp die je nodig hebt kunt vragen en krijgen!

 
#1
Verkrijg duidelijkheid

Waarom ben je zo terughoudend om hulp te vragen aan anderen? Zonder inzicht en duidelijkheid is het onmogelijk om te veranderen. Dus achterhaal precies welke redenen voor jou gelden. Je kunt het gevoel hebben dat je volledig onafhankelijk bent en dat je geen hulp nodig hebt. Je kunt bang zijn voor afwijzing of misschien heb je een neiging tot perfectionisme. Je voelt je misschien kwetsbaar en onzeker. Je wil vrienden en familie niet tot last zijn. Houd een open geest en verkrijg duidelijkheid om een verandering teweeg te kunnen brengen.

 
#2
Vraag jezelf af wat het voordeel is

Overweeg of jouw ‘niet vragen om hulp’ enig voordeel heeft voor jezelf en anderen. Door jezelf verre te houden van anderen, bouw je een onzichtbare barrière rond jezelf. Je hebt misschien een gevoel van kracht en veiligheid, maar het blokkeert alle mogelijkheden tot nieuwe relaties en vriendschappen. Je mist de lessen over wederzijds geven en ontvangen. Over het accepteren van hulp en hulp bieden. Over de cyclus van liefde, zorg en gulheid voor iedereen.

 
#3
Begin eens met het aanvaarden van aangeboden hulp

Als je jouw onderliggende redenen waarom je geen hulp wil vragen kunt overwinnen, zul je wegen vinden om anderen te laten helpen. Erken dat mensen in het algemeen te goeder trouw zijn. Als iemand anders zo vriendelijk is spontaan hulp aan te bieden, is het gewoon accepteren van die hulp de eerste stap. Voor het aanvaarden van die helpende hand is het vertrouwen nodig dat alles goed zal komen.

 
#4
Verwacht een aantal paradoxen

Als jij jezelf openstelt voor anderen en om hulp vraagt, zul je tegen een aantal paradoxen aanlopen:

 • In je angst voor afwijzing, sta jij toe dat anderen een oordeel vellen over jouw waarde. Dit is veruit nederiger dan vragen om de benodigde hulp!
 • Om hulp te zoeken, moet je sterk genoeg zijn te accepteren dat je zwakheden hebt [en niemand is perfect]. En je moet nog sterker zijn om hulp te accepteren.
 • Om te ontvangen, moet je geven. Als jij iemand anders helpt, concentreer jij je niet langer op jezelf. En als je stopt te focussen op jezelf, het is veel makkelijker om hulp te accepteren van een ander.
 • Om hulp te krijgen, moet je de andere persoon vertrouwen en jezelf vertrouwen dat je waardig genoeg bent geholpen te worden [zelfrespect]. Dit is veruit het moeilijkst, maar het is absoluut noodzakelijk.

 
#5
Stel je problemen op prioriteit

Bij het vragen om hulp, is het belangrijk om te weten waarbij je hulp nodig hebt. Stel je problemen op prioriteit. Als je een probleem hebt waarvan je weet dat je het goed zelf op kunt lossen, doe dat dan. En vier het als je het opgelost hebt! Als het een probleem is waarvan dat je denkt dat je het niet alleen aankunt, praat er dan over met iemand. Vraag advies over hoe je het probleem zelf zou kunnen oplossen, of over wie je om hulp zou kunnen vragen. En dit is een vrij neutraal gesprek. Je vraag niet direct om hulp, je vraagt slechts advies. Achterhaal waarbij je hulp nodig hebt. Dit maakt het uiteindelijk eenvoudiger en gemakkelijker om hulp te vragen en om iemand anders het probleem uit te leggen.

 
#6
Vraag niet zomaar iemand om hulp

Kies verstandig en zorgvuldig. Bepaal wie de meest geschikte persoon is om jou te helpen met het probleem. Vermijd mensen die jou op enigerlei wijze het gevoel dat je een ‘mindere’ persoon bent. Zoek mensen die je echt vertrouwt om ‘het om hulp vragen’ eerst uit te proberen. Dit geeft jou de mogelijkheid om jezelf langzaam, beetje bij beetje meer open te stellen. Als je iemand weet die je echt kunt vertrouwen, bel hem/haar dan op of breng een bezoekje. En als je een vriend[in] wil vragen, maar je bent nog steeds niet helemaal zeker van je zaak, vraag jezelf dan eerst af of jullie vriendschap een ‘nee’ kan doorstaan.

 
#7
Vraag om hulp

Slik je laatste restje trots nu weg en vraag om hulp. Zoek een manier om jouw verzoek goed onder woorden te brengen. Realiseer je dat het niet zoveel op de kous heeft en dat iedereen zo nu en dan wel wat hulp kan gebruiken.

 
Herzie jouw houding over het vragen om hulp als je wil dat dingen soepel verlopen. Je tot anderen wenden in tijden van nood hoeft geen bron van schaamte of ongemak te zijn. Integendeel, het is een teken van kracht en intelligentie, want het betekent dat je weet wat je wel en wat je niet aankan. Dat je vooruit plant om alles gedaan te krijgen. En de meeste mensen willen graag helpen, vooral als jij ze in het verleden ook geholpen hebt.

Maak er een gewoonte van om dagelijks om hulp te vragen [en hulp het geven], zodat natuurlijk begint te voelen. En als je leert om om hulp te vragen, kun jij je daarna niet meer voorstellen op een andere manier te leven.

 

 
Sharing is caring!
Hoe zit het met jou?
Vind jij het moeilijk of gemakkelijk om om hulp te vragen?
Misschien heb je nog aanvullende tips op het bovenstaande?
Deel het hier beneden met ons en laat een commentaar achter!
Dank je wel.

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, gastblogger voor TEDx, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, door vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter!
En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

Handige tips? Deel ze met jouw vriendinnen!
Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

2 comments

 1. BoukjeBarbara

  Hi Mirjam,

  My experience with asking is that as soon as I ask, it doens’t come. It’s too pushy or something like that. When I open up to the possibility of it being there it will be given when I am not expecting it. And are nice surprises for me.

  • Mirjam Stoffels

   Thank you for stopping by, BoukjeBarbara!
   It might just be that in the asking is too much ‘wanting’.
   By letting go and opening up, like you describe it, you let events take their natural course.

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


+ negen = 14

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>