‘Nee’ Zeggen:
7 Manieren

‘Nee’ Zeggen: 7 Manieren

I s jouw bordje overladen met verplichtingen? Te veel te doen en te weinig tijd? Hebt jij moeite met het zeggen van het N-woord? Nee. Nope. Naaah. Probeer je altijd aardig te zijn tegen anderen ten koste van jezelf? Nou, je bent niet de enige…

 
Wanneer je over-begaan bent met alles en daardoor gestrest raakt, dan kun je je al gauw overweldigd voelen. Het antwoord hierop kan zo eenvoudig zijn als gewoon ‘nee’ te zeggen.

Maar waarom is het zo moeilijk om nee te zeggen? Natuurlijk ben je door en door goed, in hart en nieren. Je wil mensen niet teleurstellen en je wil helpen waar mogelijk.

 
Misschien wil jij je wel naar de groep voegen. Geen negativiteit in het gesprek brengen. Of misschien ben je bang voor conflicten en bent je bang dat de persoon tegenover je boos wordt, hetgeen zou kunnen leiden tot een lelijke confrontatie.

Herken je een van deze redenen? Ik ook. Ze zijn op het een of andere moment allemaal wel eens voor mij van toepassing geweest [en soms nog wel]. Maar ik heb me ook gerealiseerd dat deze redenen meer misvattingen dan iets anders zijn. Want nee zeggen is niet noodzakelijk egoïstisch. Als je nee zegt tegen een nieuwe verbintenis, dan geef je voorrang aan je bestaande verplichtingen. Je zorgt ervoor dat je in staat bent om daar jouw kwalitatief hoogwaardige tijd aan te besteden.

Bovendien, als je een keer nee zegt, kun je ook nieuwe dingen proberen. Omdat je altijd geholpen hebt met het organiseren van de jaarlijkse familiebarbecue betekent dat niet dat je dat voor eeuwig moet blijven doen. Nee zeggen geeft je dan de tijd om je te richten op iets anders. En als je nee zegt, zet je de deur open voor iemand. H/zij mag het dan misschien anders aanpakken dan jij zou doen, maar dat is goed. Ze zullen hun eigen weg ook wel vinden.

En uiteindelijk gaat het er meer om hoe je nee zegt, in plaats van het feit dat je nee zegt. In plaats van het nee-zeggen te vermijden, kun je beter leren om op de juiste manier nee te zeggen. Echt, de angst om nee te zeggen zit [net als al onze angsten] in ons hoofd.

Jij hebt je eigen prioriteiten en behoeften, net als iedereen die heeft. Nee zeggen gaat over respect en waardering hebben voor jezelf en jouw tijd. Nee zeggen is een voorrecht. Daarom krijg je vandaag zeven eenvoudige manieren om nee te zeggen:

 
#1
Geef niet meteen een antwoord

‘Laat me er eerst over nadenken, dan neem ik contact met je op.’
Wanneer je wordt gevraagd voor iets waar niet jouw prioriteit of focus ligt, zeg die persoon dan dat je erop terugkomt. Als die persoon serieus is over zijn verzoek, zal h/zij bereid zijn om even op je antwoord te wachten. Geef wel een tijdspanne waarin je erop terug zult komen. Neem even de tijd om de voors en tegens van een ‘ja’ af te wegen. Overweeg jouw eigen doelen en bekijk hoe een ‘ja’ die zal beïnvloeden. Zelfs als het een eenvoudig verzoek is, kun je gemakkelijk achter raken op je eigen planning. Is het de moeite waard?

Let wel, als je echt niet geïnteresseerd bent in wat die persoon te bieden heeft, houd hem hiermee dan niet aan het lijntje. Gebruik dan methodes #3 en #5, die gewoon duidelijk zijn.

 
#2
Beveel iemand anders aan

‘Ik ben niet de juiste persoon om je hiermee te helpen. Waarom vraag je [X] niet? ‘
Als je wordt gevraagd om hulp bij iets waaraan je niet veel kunt bijdragen of je hebt de hulpmiddelen er niet voor, laat dan weten dat dat jij niet de juiste persoon bent. Verwijs, als het kan, naar iemand anders waarmee ze contact kunnen opnemen. Iemand die je kent of iemand die misschien iemand anders kent [het netwerk van jouw netwerk]. Beveel iemand anders aan, zodat het verzoek niet dood loopt. Op deze manier kun je toch helpen, door iemand naar de juiste persoon te verwijzen.

 
#3
Houd het simpel

‘Nee, ik kan je niet helpen.’
De eenvoudigste en meest directe manier om nee te zeggen. Denk er niet teveel over na en zeg het gewoon ronduit. Je zult ervan versteld staan dat de reactie vaak niet half zo erg is als wat je had gedacht. Voel je niet verplicht om het uit te leggen. Je hebt je redenen en misschien wil je die helemaal niet bespreken. Als dit het geval is, zeg dan iets als, ‘Ik kan het gewoon niet’ en laat het daarbij. En als je het wel wil uitleggen, houd je uitleg dan zo eenvoudig mogelijk.

 
#4
Wees aardig

‘Ik zou je graag willen helpen, maar…’
Een aardige, zachte manier om ‘nee’ te zeggen tegen de ander. Deze manier laat de ander weten dat je van het idee om te helpen gecharmeerd bent [dit natuurlijk alleen zeggen als je het ook meent] en dat er niets mis is met zijn/haar verzoek. Houd je uitleg waarom je niet kunt helpen zo eenvoudig mogelijk.

 
#5
Schep duidelijkheid

‘Ik kan hier niet op ingaan want ik heb op dit moment andere prioriteiten.’
Als je het druk hebt, zal dit van toepassing zijn. Deze manier van ‘nee’ laat de ander weten dat je bord op dit moment vol is. H/zij zal dus moet wachten met dit verzoek en met toekomstige verzoeken. Als het ‘t een en ander gemakkelijker maakt, kun je ook delen waar je mee bezig bent, zodat de ander je beter kan begrijpen. Houd ook hier jouw uitleg zo eenvoudig mogelijk.

 
#6
Toon waardering

‘Ik waardeer het dat je aan me denkt en ik ben vereerd dat je mij vraagt. Maar … ‘
Het is zelden een belediging als mensen je om hulp vragen. Ze vragen jouw hulp, omdat ze je vertrouwen en omdat ze geloven dat jij de mogelijkheden en vaardigheden hebt om te helpen. Dus bedank de ander ervoor dat h/zij aan jou heeft gedacht bij zijn vraag of probleem. Maak je geen zorgen, dit betekent niet dat je uiteindelijk toch ja moet zeggen.

 
#7
Wees net zo vastberaden als de ander is

‘Mijn antwoord is nog steeds nee en ik ben niet van plan om van gedachten te veranderen.’
Sommige mensen geven het niet gemakkelijk op. Dat is hun voorrecht. Geef jezelf toestemming om net zo vastberaden te zijn als de ander. Ze zullen je ervoor respecteren.

 
Nee zeggen is niet gemakkelijk als je gewend bent om altijd ja te zeggen. Maar leren om nee te zeggen is belangrijk. Het maakt je leven eenvoudiger en vermindert stress. En met wat oefening en het in de praktijk gewoon doen wordt nee zeggen steeds gemakkelijker!

 
Sharing is caring!
Hoe zit het met jou?
Waardeer jij jouw tijd en jezelf genoeg om af en toe nee te zeggen?
Misschien heb je nog aanvullende tips of opmerkingen op het bovenstaande?
Deel het hier beneden met ons en laat een commentaar achter!
Dank je wel.

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, gastblogger voor TEDx, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, door vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter!
En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

Handige tips? Deel ze met jouw vriendinnen!
Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

2 comments

 1. This is a great blog post :)
  The best piece of advice I ever received regarding ‘no’ was…I am not required to give a reason. A simple “No, thank you, maybe next time but not right now” will work just fine.

  • Mirjam Stoffels

   Thank you for stopping by, Marnie!
   That is a good advice: you’re not required to give a reason. So often we feel obligated to explain. To justify our No.
   You have your reasons to say No and there is no need to discuss them!

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


+ 8 = elf

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>