Persoonlijke Groei?
7 Goede Redenen!

Persoonlijke Groei? 7 Goede Redenen!

A ls je een beetje op deze website hebt rondgekeken,
dan weet je misschien wie ik ben. Als niet, dan geef ik je een korte versie…

Ik was een gelukkig kind. Een leider. Als je zeven bent, noemen ze het misschien koppig en drammerig, maar ik zag mezelf in ieder geval wel als een leider. Het leven was geweldig en de mogelijkheden waar eindeloos! En ik wist zeker dat ik de wereld zou gaan veroveren!

De realiteit kwam binnen toen mijn ouders gingen scheiden. Ik was 12 en mijn vader heb ik sindsdien niet meer gezien.

Ik bracht mijn leven door in ontkenning, om mee te beginnen. Ik schaamde me zo…

Ik dacht dat er helemaal maar niet over praten het wel allemaal zou laten verdwijnen. Maar dit werkte niet en toen kwamen woede en opstandigheid. En de puberteit. Geen goede combinatie… Gelukkig ben ik niet helemaal ontspoord en na de middelbare school kreeg ik een baan die goed betaalde. Niet echt een leuke baan maar hé, het betaalde goed geld. Ik zat in de ‘ratrace’ en leefde het leven met een negatieve instelling.

In 2008 verloor ik die baan en werd ik zelfstandig. Ik ging samenwerken met Marcel, de liefde van mijn leven, in zijn bedrijf. En ik vond het geweldig! Absoluut zeker ploeteren, maar geweldig. En het was in die tijd dat ik ergens las: ‘Als je je realiseert hoe krachtig je gedachten zijn, zou je nooit meer ook maar één negatieve gedachte denken.’

Daar raakte ik door gefacineerd. Ik draaide mijn leven om en begon me te richten op het positieve. Ik begon mijn reis van persoonlijke ontwikkeling. Resulterend in de lancering van deze website, begin 2013, waarop ik [mijn] persoonlijke ontwikkeling nog verder onderzoek. Omdat ik denk dat alles draait om persoonlijke ontwikkeling! Hoe meer we groeien, fysiek, mentaal en emotioneel, hoe meer unieke individuen worden. Hoe meer we onze eigen weg in deze wereld gaan en hoe meer we het leven belangrijk maken voor onszelf én voor anderen.

Wat is persoonlijke ontwikkeling? Persoonlijke ontwikkeling is ‘de bewuste groei of ontwikkeling van een individu, om diens volledige potentieel en mogelijkheden tot uiting te brengen. Hierdoor ontstaat er een groter bewustzijn van innerlijke gevoelens en overtuigingen, om zo een meer bewuste, ‘heel’ en gezond mens te worden’.

En waarom is persoonlijke ontwikkeling zo belangrijk? Waarom maakt het je het leven zo veel beter, zoveel rijker? Ik geef je zeven goede redenen!

 
#1
Je leert jezelf beter te begrijpen

We hebben de neiging om het belang van onszelf goed kennen te onderschatten. Veel van ons gaan elke dag door het leven met enkel reageren op gebeurtenissen. Gewoon door de dag ploeteren, in plaats van bewuste keuzes maken, op basis van wie we zijn en wat we willen. Als je niet weet waar je naartoe wil, is het moeilijk om doelen te stellen, gemotiveerd te blijven en je koers door het leven te bepalen. Wees je bewust van je sterke en zwakke punten. Wat vind je leuk, wat niet? Observeer je stemmingen en reacties op wat er om je heen gebeurt. Word je bewust van hoe deze stemmingen en emoties jouw gemoedstoestand beïnvloeden. Onderzoek hoe je met anderen omgaat en observeer hoe jouw omgeving je beïnvloedt. Keer naar binnen en ontdek!

 
#2
Het helpt je jouw levensdoel te vinden

Zit je gevangen in een leven dat onbevredigend voelt of dat voelt alsof het uit de pas loopt met jouw ware doel in dit leven? Misschien heb je het gevoel dat er een groter doel is in je leven, maar dat je het nog niet hebt gevonden of ontdekt. Je kent de verhalen van schrijvers of muzikanten die hun roeping hun hele leven al hebben gevoeld en gehoord. De Mozarts van de wereld die hun passie wisten vanaf het moment dat ze uit de baarmoeder waren. Diep van wil jij dat jij ook zo’n ‘weten’ hebt om je verder te brengen in dit leven. En dat heb je! Al kost het soms een beetje dieper graven en naar binnen keren. Duik in de wondere wereld van wie je bent.

 
#3
Het helpt je bij het stellen van doelen

Als jij jezelf beter kent en beter begrijpt en als je jouw levensdoel kent, leidt dat tot betere besluitvorming. Het helpt bij het stellen en bereiken van doelen. Bij het leven van een productiever leven. Het stellen van doelen is een krachtig proces om na te denken over jouw ideale toekomst. Om jezelf gemotiveerd te houden om jouw visie op de toekomst om te zetten in werkelijkheid. Het stellen van doelen helpt je te kiezen waar je wilt gaan in het leven. Droom over het grote beeld. Houd jezelf niet in en droom groot! Groter! Breek vervolgens dat grote toekomstbeeld in kleinere stukjes en meer specifieke doelen. Formuleer elk doel in een positieve verklaring. Stel prioriteiten. Houd je vorderingen bij en vier je successen!

 
#4
Het helpt je jouw tijd beter te besteden

Tijd. Je kunt hem investeren, gewoon doorbrengen en zelfs verspillen. Door het volgen van een duidelijk levenspad en het stellen van doelen weet jij precies wat je wil bereiken. Jij weet waar je jouw inspanningen op wil concentreren. Je zult ook sneller de afleidingen herkennen die je zo gemakkelijk op een dwaalspoor zetten. Time management stelt je in staat om productiever te zijn en daardoor meer tevreden. Time management begint met de bereidheid tot verandering. De sleutel tot succesvol time management is planning en vervolgens die geplande tijd beschermen [met je leven!]. Dit kan betekenen dat je jouw omgeving moet veranderen en in het bijzonder dat je de verwachtingen die anderen van je hebben moet veranderen.

 
#5
Het verbetert jouw vermogen om met stress om te gaan

Wanneer je jezelf beter begrijpt zul je beseffen dat jij, en jij alleen, verantwoordelijk bent voor je eigen leven. En dat jij degene bent die de volledig controle heeft over jouw leven. Dat simpele besef, dat jij de controle hebt over jouw leven, is het fundament van alle stress management. Omgaan met stress betekent omgaan met [of het beheren van] je gedachten, je emoties, je agenda en de manier waarop jij omgaat met problemen. Groei zo groot dat je groter bent dan jouw problemen!

 
#6
Het leert je betere relaties op te bouwen

Heb je ooit het gevoel dat je altijd dezelfde type personen aantrekt? Hetzelfde soort mensen lijken altijd in je leven langs te komen. Ze kunnen verschillende gezichten hebben en verschillende namen, maar uiteindelijk zijn het altijd dezelfde types. En als ze dan komen, heb je dan het gevoel dat je ze moet veranderen? Maar [nieuwsflits!] het gaat niet om het veranderen van hen. Het gaat allemaal over de verandering van jou. Hoe beter jij jezelf begrijpt hoe beter jij anderen begrijpt en hoe beter jouw relaties zullen worden. Met het creëren van liefde en acceptatie voor jezelf, kun je dieper naar binnen kijken naar wat jij gelooft over jezelf. Relaties zijn als spiegels. Als je een liefdevolle relatie hebt met jezelf, zal de reflectie altijd die sterke, gezonde, liefdevolle relaties zijn die jij verdient.

 
#7
Het stelt je in staat een evenwichtig leven te leiden

‘The best and safest thing is to keep a balance in your life, acknowledge the great powers around us and in us. If you can do that, and live that way, you are really a wise [wo]man.’ ~Euripides
Een evenwichtig leven is de hoeksteen van welzijn. Het omvat elementen zoals het onderhouden van een goede lichamelijke gezondheid en conditie, het behoud van een goed energieniveau en vitaliteit, de mogelijkheid hebben om jouw creativiteit te uiten, kunnen genieten van emotionele en psychologische stabiliteit, onderhouden van harmonieuze relaties, het voelen en uiten van liefde voor mensen en het leven, effectief stress management en tot slot: een gevoel van doel en betekenis in het leven. Herken je misschien iets dat hierboven al eerder is gezegd?

 
De genoemde zeven redenen waarom zelfontplooiing en persoonlijke groei zo belangrijk zijn, zijn ze bij lange na niet allemaal. Persoonlijke ontwikkeling helpt je te groeien en doelen te bereiken. Het ondersteunt je ook bij het beheren van jouw financiën. Het zorgt ervoor dat je beter zorgt voor jezelf en jouw gezondheid. Het…

 
Sharing is caring!
Nu ben jij aan de beurt!
Hoe belangrijk is persoonlijke groei in jouw leven?
Hoe heeft persoonlijke ontwikkeling jouw leven verbeterd?
Deel het hier beneden met ons en laat een commentaar achter!
Dank je wel.

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, gastblogger voor TEDx, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, door vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter!
En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

Handige tips? Deel ze met jouw vriendinnen!
Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


− drie = 4

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>