Doelen Stellen
in 7 Stappen

Doelen Stellen in 7 Stappen

V orige week spraken we over het belang van het stellen van doelen. Het stellen van doelen is een van de meest levensveranderende dingen die je kunt doen.

Het stellen van doelen geeft je duidelijkheid op een van de meest diepgaande vragen: ‘Wat wil ik doen met mijn leven?’

Spreker, auteur en coach Brian Tracy heeft vier redenen geïdentificeerd waarom mensen geen doelen stellen:
• Ze realiseren zich niet hoe belangrijk het stellen van doelen is.
   Hebben we vorige week behandeld!
• Ze weten niet hoe ze doelen moeten stellen
• Zij zijn bang voor mislukking, of
• Ze zijn bang om afgewezen te worden

Als het goed gedaan wordt, kan het stellen van doelen je heel eenvoudig motiveren om in die ‘echt-actie-ondernemen’-modus te komen en om te groeien als mens. ‘Dat is geweldig Mirjam, maar hoe stel ik eigenlijk doelen?’, hoor ik je vragen. Maak je geen zorgen, je bent hier op de juiste plek en op het juiste blogpost. Deze week: zeven stappen hoe je doelen kunt stellen!

Laten we eerst eens definiëren wat een doel is. Een doel is een prestatie in de toekomst met een deadline waar je naar toe kunt werken. Een doel is een gedachte waar je met toewijding aan werkt om hem écht te maken. Een overtuigend doel is iets dat een diepere betekenis voor jou heeft. Dat is het soort doel dat jou opwindt, waarvan je groeit en waarvan het behalen een ware vervulling is.

Hier komen ze: zeven stappen hoe doelen te stellen én het waar te maken!

 
#1
Kom in de juiste staat

Kom in die juiste mentale staat om boeiende en overtuigende doelen te stellen voor jezelf. Denk na over het grote beeld. Sta jezelf toe om te dromen. Grenzenloos! Vergeet het om redelijk te zijn. Het is op dit moment nog totaal irrelevant of wat er in jouw geest omgaat haalbaar is of niet.

 
#2
Brainstorm over jouw doelen

Denken nu na over wat jou echt prikkelt. De dingen waarvan jij een grote glimlach op je gezicht krijgt. Als je wist dat je niet kon mislukken, als je niet bang zou zijn, wat zou je dan gaan doen? Schrijf alles wat in je opkomt op, zo snel als je kunt. Nogmaals, het is totaal irrelevant of datgene wat in je hoofd opkomt mogelijk is of niet. Vergeet het ‘Hoe?’, we zijn op dit moment nog bezig met ‘Wat?’. Voorkom dat je na gaat denken over wat het betekent of hoe moeilijk het zal zijn om die doelen te bereiken.

Het werkt het best als je kiest voor een aantal belangrijke gebieden in je leven waarin je doelen wil stellen. Lichaam en gezondheid, geest en spiritualiteit, opleiding, financiën en materiële zaken, relaties, werk en carrière, om maar een paar categorieën te noemen. Schrijf alles op wat je boeit en dat je zou willen zijn, doen en hebben. Brainstorm ongeveer 5 minuten op elk gebied dat je hebt gekozen. Als je dit doet, zorg er er dan wel voor dat de doelen die je opschrijft ook doelen zijn die jij wil bereiken. Niet de doelen die jouw ouders, je familie of je werkgever jou graag zouden zien bereiken. Blijf trouw aan jezelf!

Ook belangrijk: selecteer een tijdsbestek.
Kies doelen voor de korte termijn [3-12 maanden], middel-lange [1-2 jaar] en lange termijn [3 jaar tot je hele leven ].

 
#3
Stel prioriteren

Nu gaan we jouw resultaten op volgorde zetten. Van alles wat je in elk gebied en binnen elk gekozen tijdsbestek hebt opgeschreven, selecteer je de doelen die jou het allermeest aanspreken. Geef ze allemaal een cijfer van 1-10 waarbij de 10′en de allermooiste doelen zijn. Als je die zou bereiken, dan heb je echt vorderingen gemaakt in je leven.

 
#4
Kies de top drie

Selecteer de hoogst genoteerde doelstellingen in elke categorie. Streep dan weer af tot je het eerste, hoogst genoteerde en meest belangrijke doel per gebied vindt. Selecteer nu de drie hoogst gewaardeerde doelen uit de hele lijst die je hebt gemaakt en markeer ze. En bepaal hieruit ook jouw nummer één doel. Dit doel is het meest mooie wat je wil bereiken.

Op dit moment heb je al iets bereikt. Het kiezen en stellen van doelen is de belangrijkste stap om te nemen. Gefeliciteerd! De volgende stap is te beginnen deze doelen tot werkelijkheid te maken. Stap voor stap.

 
#5
Stel deadlines

Stel voor de top drie van jouw doelen, waaronder jouw nummer één doel, deadlines wanneer je ze zult bereiken. Een specifieke datum! Dit is belangrijk. Het zorgt voor die spanning die nodig is om jezelf de boodschap te geven dat je serieus bent over jouw geluk en wat je in je leven wil bereiken!

Als je deze stap hebt voltooid, behoor tot de 3% van de bevolking die daadwerkelijk geschreven doelen hebben. Als je nu vanuit hier begint te werken en jouw prestaties blijft volgen, stijg je zelfs naar de top 1% van de bevolking die dit doet. You go, girl!

Nu komt het ‘Hoe’-gedeelte van doelen stellen:

 
#6
Maak een actieplan

Maak een actieplan voor jouw nummer één doel. Maak een plan voor één jaar, zes maanden en één maand van geleidelijk kleinere doelen die je moet bereiken om uiteindelijk jouw grote doel te bereiken. Maak vervolgens een dagelijkse to-do-lijst. Een specifieke lijst van acties die je van dag tot dag moet doen om te werken aan je doelen.

Begin te denken vanuit einde. Visualiseer jouw eindresultaat alsof het bereikt is en denk dan terug naar waar je nu bent. Welke stappen heb je ondernomen om er te komen? Schrijf ze op en zet ze in een logische volgorde. Als je lange termijn doelen hebt, zal dat proces ook stappen bevatten die nog niet helemaal duidelijk zijn en dat is oke. Bekijk en evalueer je actieplan iedere keer als je weer resultaat hebt geboekt.

 
#7
Begin NU!

Destilleer uit jouw actieplan de eerste stap die je NU kunt nemen. De eerste actie die je NU kunt doen! Het is erg belangrijk om meteen die eerste stap te doen, nu, op dit moment, om momentum te krijgen.

 
Het proces van doelen stellen is een voorwaarde voor geluk. Psychologen zeggen dat mensen die consequent vooruitgang boeken in de richting van zinvolle doelen een gelukkiger leven leiden en meer tevreden zijn dan degenen die dat niet doen.

2014 komt er nu snel aan. Ik raad je aan om binnenkort een afspraak met jezelf in jouw agenda te zetten om te werken aan jouw doelen voor 2014. Een ruw ontwerp kun je al binnen een uur maken. Er zijn weinig dingen in het leven die zo goed betalen voor zo’n kleine investering…

 
Sharing is caring!
Jouw beurt!
Is het stellen van doelen één van jouw succesgewoonten?
Wat is jouw grootste doel voor 2014?
Deel het hier beneden met ons en laat een reactie achter!
Dank je wel.

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, gastblogger voor TEDx, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, door vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter!
En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

Handige tips? Deel ze met jouw vriendinnen!
Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


zes + = 7

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>