Welke Doelen?
7 Gebieden!

Welke Doelen? 7 Gebieden!

D e afgelopen twee weken heb ik gesproken over het waarom van het stellen van doelen en ik gaf je zeven stappen hoe je doelen kunt te stellen. Maar hoe zit het welke doelen te stellen? Dit is een veel voorkomende en een goeie vraag.

In deze eerdere artikelen heb ik gesproken over het stellen van levensdoelen, het ‘grotere geheel’ en een antwoord op de vraag: ‘Wat wil ik met mijn leven?’ Nogal groot, hè?

Misschien heb jij je tot nu toe slechts op één of twee gebieden in je leven gefocust en heb je andere gebieden verwaarloosd. Is jouw gezinsleven helemaal gelukkig en precies zoals je wil, maar heeft je financiële status wat aandacht nodig? Of misschien heb je een goede balans in werk en privé, maar mis je die levenspartner in je leven.

Wat is dat ‘grote geheel’? Wat zijn die levensdoelen? Om dat te beantwoorden is hier is de laatste in mijn trilogie over het stellen van doelen: de zeven gebied van het leven waarin doelen te stellen.

 
#1
Fysieke en gezondheidsdoelen

Jouw gezondheid, je gewicht en eetgewoonten. Dit is altijd een dingetje aan het begin van elk nieuw jaar [en 2014 nadert snel!]. Je doet [weer] de belofte aan jezelf om in vorm te komen, wat gewicht te verliezen en een gezonder, gelukkiger mens te zijn. Als je ooit hebt geprobeerd om een ​​gezondheidsdoel te stellen, weet je hoe frustrerend het kan zijn. En toch, jouw gezondheid is een van de belangrijkste gebieden in je leven. Je lichaam is je tempel en je hebt er maar één van. Achterhaal wat jou motiveert. Kijk eens naar binnen om te begrijpen waarom je deze gezondheidsdoelen stelt. Is het echt voor een betere gezondheid of gaat het om een groter gevoel van eigenwaarde? Als je een aantal realistische doelen stelt, blijf je gemotiveerd. Te zware trainingen of een totale onthouding van al je favoriete eten zorgt alleen maar voor mislukking. Ga voor kleine en uitvoerbare veranderingen om grote resultaten te bereiken.

 
#2
Doelen met betrekking tot liefdevolle relaties

Alles met betrekking tot jouw relaties met familie en goede vrienden. Je doel kan zijn om een liefdevolle ​​relatie te vinden, of om van een aantal relaties afscheid te nemen, of om de relaties die je hebt te versterken. Opdat een relatie voldoet aan de verwachtingen van de betrokkenen, moet het wel duidelijk zijn wat je beiden uit de relatie wil halen. De meeste mensen gaan relaties aan met slechts een vaag idee van wat ze ervan willen maken. Hoe communiceer je met elkaar? Hoe afhankelijk ben je van elkaar? En is dat gezond? Hoe houd je het leuk in je relaties? Hoe gaan jullie problemen oplossen? Al deze vragen [en meer] zijn belangrijk! Bepaal voor de verschillende relaties in je leven wat je eruit wil halen en stel je doelen.

 
#3
Doelen voor persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling gaat over het verbeteren van jezelf. Over leren. Over het zoeken naar je allerbeste zelf. Als leider gaat het niet zozeer over de vaardigheden die je hebt, als wel over de persoon die jij kiest om elke dag te zijn. Wie is de persoon die jij wil zijn? Wat zijn jouw kernwaarden? Welke kwaliteit van leven wil jij? Welke sterkten wil je ontwikkelen? Goed gestelde doelen voor persoonlijke ontwikkeling leiden naar het pad van succes. Met duidelijke doelen houd je vol, ondanks obstakels en moeilijkheden.

 
#4
Financiële doelen

Begroting, bestedingspatroon, beleggingen, sparen voor je oude dag. Heb jij financiële dromen of financiële doelen? Het klinkt misschien als hetzelfde, maar dat is het niet. Een financiële droom is iets waarop je hoopt. Een financieel doel is iets wat je hebt gepland. En het is die planning die een financiële droom verandert in financiële realiteit. Het stellen van financiële doelen geeft je de leiding over jouw geld en je leven. Stel enkele grote doelen, zoals het kopen van je droomhuis in de komende vijf jaar of sparen voor uw pensioen [dit is misschien wel je grootste doel van allemaal]. En stel een aantal kleinere doelen om je te helpen daar te komen, zoals het starten met deposito sparen of het aflossen van je credit cards.

 
#5
Doelen wat betreft werk en carrière

Welke carrière heb je in gedachten? Wil je van baan veranderen? Wil je een eigen bedrijf? Een carrière rond jouw persoonlijke passie? Je stelt carrièredoelen om gemotiveerd te blijven, om ergens naar uit te kijken en succes te behalen. Wanneer je een aantal carrièredoelen stelt, heb je een idee van waar je naartoe gaat, en je hebt een plan hoe er te komen. Als je deze twee dingen weet, kunt je het meeste uit al je opties halen. Houd wel in gedachten dat je carrière kan veranderen als je ervaring opdoet, dus wees bereid om je plannen aan te passen als dat zo uitkomt.

 
#6
Educatieve doelen

Wat wil je leren? Het stellen van educatieve doelen op zich is niet moeilijk. Vasthouden aan die doelen is waar de moeilijkheid ligt. Maak je doelen haalbaar. Stel geen doelen die meer tijd vergen dan je eigenlijk hebt. Als je fulltime moet werken om jouw familie te ondersteunen en je hebt kleine kinderen, dan is het mogelijk niet haalbaar om binnen een jaar vloeiend Italiaans te leren spreken. Maar als je dit doel op twee jaren zet, is het misschien wel haalbaar.

 
#7
Spirituele doelen

Heb je ooit nagedacht over spirituele doelen? Zo niet, dan wordt het misschien tijd om dat te doen. Velen van ons zweven maar zo’n beetje als het gaat om spiritualiteit. We gaan gewoon met de stroom mee. Het stellen van spirituele doelen helpt je om te groeien en te evolueren. Het voorkomt dat je vast komen te zitten in een geestelijke sleur, om zo te zeggen. Onderzoek je eigen overtuigingen. Laat rituelen een onderdeel van je leven worden. Kleine, herhaalde dagelijkse handelingen zijn een geweldige manier om in die spirituele modus te komen. Kleine maar betekenisvolle rituelen, zoals bidden voor een maaltijd of ‘s avonds mediteren. Alles dat maakt dat jij je spiritueel voelt.

 
Het leven is veelzijdig en complex. Je hebt heel wat ballen in de lucht te houden en soms laten we er eentje [of meer] vallen. Evalueer welke gebieden van je leven op dit moment in orde zijn, wat verbeterd kan worden, wat onnodig is, en wat een verrijking voor jezelf en je familie zou zijn. Brainstorm hierover en stel vervolgens één of meer doelen in elke categorie. En nogmaals: zorg ervoor dat de doelen die jij je stelt ook doelen zijn die jij echt wilt bereiken, niet de doelen die jouw ouders, familie of werkgever van je verwachten. Zorg ervoor dat je trouw blijft aan jezelf!

 
Sharing is caring!
Jouw beurt!
In welke gebieden van jouw leven heb jij doelen gesteld?
Zijn we er vergeten? Vertel het ons?
En hoe staat het met jouw doelen voor 2013? Ga je ze halen?
Deel het hier beneden met ons en laat een reactie achter!
Dank je wel.

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, gastblogger voor TEDx, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, door vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter!
En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

Handige tips? Deel ze met jouw vriendinnen!
Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us