Geven Loont:
7 Redenen

Geven Loont: 7 Redenen

Vanochtend om 4:45 uur werd ik ruw door mijn wekker wakker gemaakt. Normaal ben ik best een vroege vogel [die vangen de wormen, toch?], maar dit was wel hééél vroeg… ‘Waarom dan’, vraag je?

Omdat ik om 6:30 uur mocht aanschuiven bij het het jaarlijkse nieuwsjaarsontbijt van Business Network International’s [ofwel BNI's] chapter Grand Cru Roermond.

Niet alleen is het nieuwjaarsontbijt van BNI Grand Cru Roermond een evenement waar je als ondernemer bij moet zijn. Het ontbijt was ook nog eens opgedragen aan ons goede doel: ‘Een Toetje Voor Thomas‘.

 
 
Met de opbrengsten van dit boek, met daarin de allerlekkerste toetjes van Nederland, helpen wij kinderen als Thomas*. Kinderen met neuroblastoom kinderkanker.

BNI is met meer dan 150.000 leden ‘s werelds grootste zakelijk netwerk. In meer dan 45 landen wereldwijd aanwezig en in 1985 opgericht door Dr. Ivan Misner. BNI heeft een duidelijke filosofie: ‘Geven Loont’. Gebaseerd op de wet van wederkerigheid, de wet van geven en ontvangen.

De Nederlandse kunstenaar Dennis Epke produceerde vanochtend ter plekke een aantal kunstwerken voor een veiling waarvan de opbrengsten volledig naar ‘Een Toetje Voor Thomas’ gaan. De ochtend bracht in totaal € 1.700,00 op. Wow, wat een gulle uitdrukking van de filosofie ‘Geven Loont’!

En dit gulle gebaar zette mij aan het denken over geven en de voordelen van geven. Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van geven? Hier zijn ze: zeven redenen waarom ‘Geven Loont’!

 
#1
Geven maakt je gelukkig

Een studie uit 2008 door professor Michael Norton en collega’s van de Harvard Business School wees uit dat het geven van geld aan iemand een groter gevoel van geluk geeft dan het uitgeven aan jezelf [ondanks de voorspelling van de deelnemers aan het onderzoek dat een uitgave aan zichzelf hen vast gelukkiger zou maken]. Geven activeert gebieden in je hersenen die geassocieerd worden met plezier, sociale verbinding en vertrouwen. Het creëert dat warme ‘glow’-effect. Altruïstisch gedrag maakt ook endorfines in je hersenen vrij, waardoor een positief gevoel ontstaat, ook wel bekend als de ‘helper’s high’. En net als alle highs, is ook deze verslavend.

 
#2
Geven houd je gezond

Met geven help je anderen, maar studies tonen aan dat het geven ook goed is voor de gever. Geven verhoogt je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het verlaagt de bloeddruk, geeft je een groter zelfvertrouwen, minder depressie en een lager stressniveau. Het lijkt erop dat, in tegenstelling tot wat velen denken, we ons niet goed voelen door wat we krijgen, maar dat we ons goed voelen door wat we geven. Gevers leven langer!

 
#3
Geven geeft een sociale verbinding

Als je geeft, heb je grote kans dat het bij je terugkomt. Als je aan anderen geeft, zal jouw vrijgevigheid waarschijnlijk ooit eens worden beloond. Soms door de persoon aan wie je gaf, soms door iemand anders. Het draait allemaal om karma-punten! Als we aan anderen geven, voelen we ons niet alleen dichter bij onszelf, we voelen ook dichter bij de ander. Geven bevordert een gevoel van vertrouwen en samenwerking en dat versterkt onze banden met anderen.

 
#4
Geven verhoogt je tevredenheid met het leven

Mensen die aan anderen te geven zijn over het algemeen meer tevreden over hun eigen situatie en hun eigen leven dan degenen die dat niet doen. Gevers lijken beter in staat om te gaan met de problemen en moeilijkheden in hun eigen leven. Misschien omdat ze goed begrijpen hoeveel mensen slechter af dan zijzelf. Anderen helpen geeft betekenis aan je leven en helpt om het leven de moeite waard maken. Terwijl je denkt aan een ander, sta je niet langer stil bij je eigen problemen.

 
#5
Geven verspreidt vreugde

Als je geeft, verspreid je vreugde, op manieren die je misschien zelf niet eens beseft. En door het geven van vreugde aan anderen, ervaar je zelf ook vreugde. Je maakt een verbinding die je anders anders niet zou hebben gehad. Je maakt de wereld een betere plek, één daad van vriendelijkheid en vrijgevigheid tegelijk.

 
#6
Geven verlicht chronische pijn

Fysiek geven, lees als in vrijwilligerswerk, kan je helpen je fysiek beter te voelen. Je bent eruit, beweegt misschien meer dan je normaal zou doen en je bent onder de mensen. Als je het gevoel hebt dat andere mensen op je rekenen, bestaat er ook een grotere kans dat je blijft bewegen, zelfs wanneer je misschien pijn ervaart. En het helpen van anderen leidt je gedachten af van je eigen pijn.

 
#7
Geven is besmettelijk

Als je geeft, help je niet alleen de directe ontvanger van je gift. Je zet ook een ‘ripple effect’ van vrijgevigheid in gang. Wanneer je vrijgevig bent, inspireert dat anderen om op een later moment ook vrijgevig te zijn naar anderen. In feite, zo vonden onderzoekers, verspreidt altruïsme zich over drie gradaties. Van persoon tot persoon tot persoon tot persoon. ‘Als gevolg daarvan’, schrijven ze, ‘beïnvloed elke persoon in een netwerk tientallen of zelfs honderden mensen, waarvan h/zij sommigen niet eens kent en waarvan h/zij geen weet heeft.’

 
En het mooie van dit alles? Geven hoeft niet moeilijk te zijn. Maak je keuze!
• Geef geld: veel goede doelen hebben constant behoefte aan geld.
   Dank aan BNI Grand Cru en haar bezoekers voor hun royale gift aan ‘Een Toetje Voor Thomas’!
• Geef goederen en diensten: geef nieuwe of tweedehands goederen weg of gebruik jouw talent
   en vaardigheden om anderen te helpen.
• Geef tijd: vrijwilligerswerk is een geweldige manier van het geven van jouw tijd aan anderen. Je geeft jezelf.
• Geef deskundigheid: leer anderen wat jij weet.
• Geef ‘Random Acts of Kindness’: kleine dingen die je doet voor de mensen in je leven of voor totale vreemden.
   Geef zonder hun medeweten. Maak hun dag een beetje mooier!
• Geef jouw lach: het goedkoopste en eenvoudigste geschenk dat je kan geven is jouw glimlach. Het zegt de
   ander dat je hem/haar ziet en verlicht de dag, van zowel de gever als de ontvanger.

 

 
Sharing is caring!
Jouw beurt!
Ben jij een gever? Zo ja, hoe en wat geef jij?
En ontvangen dan? Ben jij een goede ontvanger?
Heb je opmerkingen of aanvullingen, deel ze dan met ons, hier beneden in het commentaarveld en reageer!!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, schrijver van ‘Alle Kleine Geheimen tot Succes’, gastblogger voor Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter! En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

 
Goed artikel? Deel het met jouw vriendinnen!
Want: ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


negen − 6 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>