Zelfverzekerd:
7 Tips!

Zelfverzekerd:  7 Tips!

Er was eens een klein kind, beter bekend als jij. Je bent puur en perfect in de wereld gezet. Je alleen bewust van je eigen behoeften.

Als aan die behoeften werd voldaan, als je werd vastgehouden, gevoed, veilig , warm en droog werd gehouden, was jouw wereld perfect.

En toen ging je naar de kleuterschool. Dingen begonnen te veranderen. Je ontmoette andere kinderen wiens scherpe woorden konden steken. Kinderen die sneller waren, sterker, slimmer of mooier. Je moest ineens presteren op school, de goedkeuring van je leraar winnen, je aan de regels houden.

 
Zelfs je ouders, hoeveel ze ook van je hielden, wisten deze nieuwe regels subtiel te versterken met hun hoop en verwachtingen voor jou. Een aanval op jouw zelfvertrouwen!

Vertrouwen is dat lastige, lastige dingetje. Het is zo gemakkelijk om het ‘je goed te voelen over jezelf’ in handen te leggen van anderen, van de mensen om je heen, van de situatie, terwijl je het in werkelijkheid helemaal zelf in de hand hebt.

Gelukkig is jouw identiteit niet vast vergrendeld aan het verleden, aan de verwachtingen of eisen van je ouders, je mislukkingen en successen uit het verleden of zelfs aan jouw huidige kijk op jezelf. Je identiteit is iets dat je zelf kunt creëren. Elke dag opnieuw. Jij zit aan het stuur van die trein van zelfverzekerdheid en hij is klaar om te vertrekken uit het station.

Hier gaan we!

 
#1
Zie er op je best uit

Zorg goed voor je uiterlijk. Kleed jezelf mooi. Laat je haar stylen. Doe een beetje make-up op. Als je er op je best uitziet, voel je meer zelfvertrouwen. Besteed ook aandacht aan je houding. Ga rechtop staan. Houd je schouders naar achteren, je rug recht en je kin hoog. Lopen doelbewust en zit rechtop. Als je er aan de buitenkant als een zelfverzekerd persoon uitziet, dan zul je ook zo worden benaderd door de wereld om je heen.

 
#2
Lach!

Het arrangeren van je gezichtsspieren tot een glimlach maakt dat jij je gelukkiger en zelfverzekerder voelt. Het triggert die gevoelens in je hersenen. Je zult ervan verbaasd staan hoe zelfs de kleinste glimlach veel sociale situaties losser kan maken en ervoor kan zorgen dat iedereen zich meer comfortabelvoelt. Als jij je zorgen maakt dat je glimlach nep overkomt, hou het dan klein. Aan de andere kant, als je oprecht blij bent om iemand te zien [of gewoon blij bent met de kans om jouw nieuw zelfvertrouwen te oefenen] laat dan die tanden zien!

 
#3
Maak oogcontact

Oogcontact verricht wonderen in hoe andere mensen jou zien. Kijk moedig recht in de ogen van jouw gesprekspartner. Wees niet bang. Het laat zien dat je een persoon bent waarmee je kunt communiceren, en het vertelt de ander dat je hem/haar respecteert, dat je zijn/haar aanwezigheid waardeert, en geïnteresseerd bent in het gesprek.

 
#4
Kom uit je hoofd

Een gebrek aan vertrouwen heeft niets te maken met de wereld op je heen, maar met de wereld in jouw hoofd. Kom eruit! Als jij jezelf betrapt op die innerlijke dialoog, stop er dan gewoon mee. Identificeer de negatieve overtuigingen die jij hebt over jezelf en daag ze uit. Zoek naar bewijs van het tegendeel. Geef jezelf een schouderklopje en denk aan alle dingen waarin jij uitblinkt. Verhoog jouw gevoel van eigenwaarde.

 
#5
Drop degenen die je naar beneden halen

Het is moeilijk om zelfvertrouwen te krijgen in een groep mensen die jouw voortdurend be- of veroordelen. Die mensen moet je, net als een slechte gewoonte, achter je laten. Nu! Omring jezelf met mensen die je het gevoel geven dat je de beste versie van jezelf bent. In de omgeving van deze mensen ben je in staat om zo groot te groeien als jij wil. Je wordt met wie jij tijd doorbrengt!

 
#6
Doe alsof je stoutmoedig en zelfverzekerd bent

Als je alleen bent, stel jezelf dan voor als een zelfverzekerde persoonlijkheid. Visualiseer levendig hoe het is als je zelfverzekerd en positief bent. Sluit je ogen en creëer mentaal een scène waar je iedereen moedig onder ogen ziet en open dan langzaam je ogen. Het beeld dat je nu hebt gecreëerd staat in je hoofd gegrift als je dit vaker doet. Breng vervolgens die vrijmoedigheid in de praktijk en geleidelijk aan zul je worden wat jij wil zijn.

 
#7
Vergeet niet dat iedereen worstelt met zijn zelfvertrouwen

Sommige mensen zijn er heel goed in het te verbergen, maar bijna iedereen heeft wel eens geworsteld met zijn of haar zelfvertrouwen. Je bent echt niet de enige! En als je iemand voor ogen neemt die zelfverzekerd is, is de kans groot dat er ook situaties zijn waarin deze persoon minder vertrouwen heeft.

 

 
Sharing is caring!
En nu jij!
Wat doe jij om jouw zelfvertrouwen een boost te geven?
Laat gewoon jouw reactie en wijsheid hier beneden in het commentaarveld achter!

 

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, schrijver van ‘Alle Kleine Geheimen tot Succes’, gastblogger voor Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter! En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

Goed artikel? Deel het met jouw vriendinnen!
Want: ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


negen − 6 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>