Luister!
7 Technieken

Luister! 7 Technieken

‘De meest fundamentele en krachtige manier om verbinding met een ander te maken is luisteren. Gewoon luisteren. Aandacht is misschien wel het belangrijkste wat we elkaar kunnen geven.’ ~Rachel Naomi Remen

Luisteren is de basis. Je zou denken dat luisteren niet echt iets is dat je moet leren. Maar elke moeder herinnert zich vast wel de standaard grap van de verpleegkundige die de eerste gehoortest bij haar baby deed: ‘Nou, de baby kan horen, maar dat wil nog niet zeggen dat hij/zij zal luisteren…’

Ja, luisteren is wel degelijk een aangeleerde vaardigheid. Er is een enorm verschil tussen horen en luisteren.

 
Horen is een biologische functie. Net als ademhalen of knipperen gebeurt het, of je jezelf er nu bewust van bent of niet. Luisteren daarentegen, is een mentaal proces. Het vereist aandacht, inspanning en oefening.

Luisteren is de sleutel tot alle effectieve communicatie. Zonder de vaardigheid om goed te kunnen luisteren, worden berichten gemakkelijk verkeerd begrepen. Communicatie loopt mis en de zender van het bericht kan gefrustreerd of geïrriteerd raken.

Luisteren vereist focus. Goed luisteren betekent aandacht. Niet alleen voor het verhaal, maar ook voor hoe het verteld wordt, het taalgebruik en stemgebruik, hoe de ander zijn of haar lichaam gebruikt. Met andere woorden, het betekent dat je je bewust bent van alle verbale en non-verbale boodschappen. Actief luisteren is echt een verlengstuk van de ‘Gouden Regel’. Luister naar een ander, zoals jij wil dat er naar jou geluisterd wordt.

Luisteren is dus geen passief proces. Alle zeven onderstaande technieken zijn dan ook actief, ook al zijn ze niet altijd zichtbaar voor de spreker…

 
#1
Luister met een open geest

Maak je klaar om te luisteren en houd rekening met alle kanten van de kwestie. Dit betekent niet dat je het eens moet zijn met wat er gezegd wordt, maar wacht tot de spreker klaar is voordat jij beslist of jij het ermee eens of oneens bent. Bekijk het zo: elke interactie kan jou nieuwe standpunten en ideeën leren.

 
#2
Luister naar het hele bericht

Zelfs als de spreker een klacht heeft over jou, wacht dan toch tot hij/zij klaar is voordat je in de verdediging schiet. De spreker kan zijn punt maken, voelt zich gehoord en zal niet de behoefte voelen om zijn boodschap nog eens te herhalen. Jij kent al zijn/haar argumenten voordat je reageert. Dus, ook al kun je vier keer zo snel horen als praten, geen multitasking tijdens het luisteren! Je kunt slechts één ding effectief tegelijk: luisteren, evalueren, reageren. In die volgorde. Luister naar het volledige bericht, dan overweeg je jouw gedachten over wat er is gezegd, en dan pas reageer je. Geef elke fase zijn eigen tijd.

 
#3
Weg met alle afleiding

Focus op wat er gezegd wordt. Er is weinig voor nodig om onze aandacht af te leiden van het ‘werk’ van het luisteren. Dus weg met alle interne en externe afleiding. Stop het praten, je zorgen maken en alle geluid in je hoofd. Weersta de drang om je telefoon te checken of te surfen op het web. Niet doedelen, papieren recht leggen, uit het raam kijken, aan je nagels pulken of iets dergelijks. Zet de TV uit. Leg je boek of tijdschrift weg.

 
#4
Stop met praten

Stop met praten en luister. Wanneer iemand anders aan het woord is, luister dan ook naar wat h/zij zegt. Niet onderbreken, niet er doorheen praten, geen zinnen afmaken. Onderdruk de drang om je gedachten en mening te uiten op het moment dat die zich vormt. Het maakt je echt een betere luisteraar. Aan de basis van deze innerlijke strijd zien we vaak ons ego: het geloven dat wat wij te zeggen hebben, belangrijker is dan wat de ander te zeggen heeft. Stop daarmee en luister gewoon!

 
#5
Laat zien dat je luistert

Laat zichtbaar en hoorbaar merken dat je luistert en dat je bezig bent met en geïnteresseerd bent in wat er gezegd wordt. Dit is net zo belangrijk als het luisteren zelf. Draai jezelf naar de spreker toe. Ga rechtop zitten of leun iets naar voren om jouw opmerkzaamheid te tonen. Houd oogcontact, in de mate waarin je dat comfortabel vindt. Reageer adequaat om te laten zien dat je begrijpt wat er gezegd word. Hum in en knik. Frons je wenkbrauwen. Gebruik woorden als ‘Echt?’ of ‘Interessant!’ en gebruik ook meer directe, korte vragen: ‘Wat heb je toen gedaan?’ of ” Wat zei ze toen?’

 
#6
Besteed aandacht aan de verbale en non-verbale boodschap

Aandacht voor lichaamstaal is net zo belangrijk als aandacht voor de woorden. Gebaren, gezichtsuitdrukkingen en oogbewegingen zijn allemaal belangrijk. We luisteren niet alleen met onze oren maar ook met onze ogen. Kijk naar de aanvullende informatie die via non-verbale communicatie wordt overgebracht. En luister naar de stilte. De afwezigheid van woorden kan net zoveel betekenen als woorden zelf. Iemands lichaamstaal geeft ons vaak de aanwijzingen die we nodig hebben om zowel woorden als de afwezigheid van woorden te interpreteren.

 
#7
Neem de tijd om naar jezelf te luisteren

Door te luisteren naar jezelf kun je de onbeperkte mogelijkheden oefenen en de spreker [jij] zal heel vergevingsgezind zijn als je struikelt. Door te leren om naar jezelf te luisteren, zul je beter om kunnen gaan met obstakels als vooroordelen en jouw interne ‘ruis’. Als jouw gedachten op orde zijn, zal het veel gemakkelijker zijn om mee te gaan in de gedachten van anderen.

Elimineer alle externe afleiding [telefoon, televisie, muziek] en zoek een ruimte om alleen te zijn. Bij het luisteren naar jezelf is al het lawaai in je hoofd soms de grootste vijand. Neem de tijd om dagelijks even in stilte te zitten en naar jezelf te luisteren zonder oordeel of onderbreking. Geef die wervelwind van je gedachten de tijd die nodig is om te kalmeren.

 
Houd bij het toepassen van bovenstaande technieken steeds in gedachten: God gaf ons niet voor niets twee oren en één mond…

 

Sharing is caring!
Hoe zit het met jou?
Hoe blijf jij bij de les in een gesprek?
Heb jij een bepaalde techniek die jou helpt om beter te luisteren?
Laat jouw reactie en wijsheid hier beneden in het commentaarveld achter!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, schrijver van ‘Alle Kleine Geheimen tot Succes’, gastblogger voor Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter! En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 

Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community! Je krijgt meteen een gratis exemplaar van ‘Seven Little Secrets to Success’.

 

Goed artikel? Deel het met jouw vriendinnen!
Want: ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

1 comment

  1. Oei Mirjam, happy to receive your techniques!
    Stop and listen instead of talktalktalk… thank you!

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


zes + 1 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>