Stop Over-Denken:
7 Manieren!

Stop Over-Denken:  7 Manieren!

Soms, als ik geconfronteerd word met een crisis of als ik een belangrijke beslissing moet nemen, loop ik in de val van het over-denken. Dan kom ik vast te zitten in een spiraal van gedachten die steeds opnieuw en opnieuw begint.

Zo’n spiraal van gedachten waar geen rem op zit en die geen enkel inzicht oplevert. Die manier van denken die niets anders doet dan zijn eigen bestaan in stand houden. Het resultaat: een mentale uitputting.

Helaas, het doorbreken van de cyclus is niet zo eenvoudig. Het is niet een kwestie van er gewoon uit stappen. Er lijkt geen uit-schakelaar zijn. Mezelf vertellen te stoppen, is net als een strandbal onder water duwen: hoe harder je hem omlaag duwt, hoe hoger hij zal opduiken.

 
Om heel eerlijk te zijn, ben ik wel klaar met mijn over-denkende hoofd. Dat over-denkende hoofd vol chaos dat me van vooruitgang weerhoudt. Dat over-denkende hoofd dat me angstig en bezorgd maakt over de toekomst. Ik wil een betere controle krijgen over dat over-denkende hoofd, zodat ik kan stoppen met piekeren en beginnen met leven.

Dus om dit onderwerp eens te onderzoeken [en dat geldt voor elk ander onderwerp ook, wat dat betreft] begon ik met het surfen op het web om artikelen en blogposts erover te lezen. En ik vond een aantal goeie, en vooral gemakkelijke manieren die, met wat geduld, wel eens zouden kunnen leiden tot een leeg hoofd. Ik ga ze zeker gebruiken!

Dus hier zijn ze ook voor jou. Zeven manieren je over-denken te overleven!

 
#1
Onderneem actie

Over-denken wordt ook wel ‘analysis paralisys’ genoemd. Over-denken remt af, je komt vast te zitten in de analyse-fase van een probleem en verlamming is de uitkomst. Dus word een actiefiguur! Als je in een situatie zit waarin je weet dat het nodig is om actie te ondernemen en je wil ook actie ondernemen, maar je zit gevangen in je hoofd, neem dan gewoon de eerste stap. Zelfs al is het maar een babystapje. Gewoon beginnen, neem die eerste kleine stap vooruit en focus ook alleen maar op één klein stapje per keer.

 
#2
Bekijk de dingen in een breder perspectief

Het is heel gemakkelijk om in die val van het over-denken van de kleine dingen des levens te lopen. Dus als je maar blijft malen en malen over iets, vraag jezelf af: is dit nog belangrijk over 5 jaar? Of zelfs over 5 weken? Kijk eens naar je problemen door de ogen van een onafhankelijke waarnemer en beslis dan of het einde van de wereld echt nabij is.

 
#3
Verleg je aandacht

Doe iets waar je volle concentratie voor nodig is. Een activiteit die je absorbeert. Niet autorijden, niet lopen, niet hardlopen. Bij deze activiteiten is het veel te gemakkelijk om over te gaan op de automatische piloot en terug te gaan naar de chaos in je hoofd. Bespeel een instrument, leer Italiaans, los een Sudoku puzzel op, alles waarbij het nodig is om om je hersenen actief in te zetten is goed.

 
#4
Hanteer korte termijnen voor besluiten

Als er geen termijn staat voor wanneer je een beslissing moet nemen en actie moet ondernemen dan kunnen je gedachten gewoon rondjes blijven draaien in je hoofd en dan kun je ook alle tijd nemen om ze vanuit alle hoeken in je hoofd te bekijken.

Leer dus beter te worden in het nemen van beslissingen door in je dagelijks leven deadlines te stellen. Maakt niet uit of het nu om een kleine of grotere beslissing gaat. Bijvoorbeeld:

  • Voor kleine beslissingen, zoals of je de afwas zult gaan doen, je moeder zal bellen of gaan trainen, geef jezelf dan 30 seconden of minder om die beslissing te nemen.
  • Voor wat grotere beslissingen, waarover je normaliter dagen of weken moet nadenken, gebruik je een termijn van 30 minuten of ‘voor het einde van de werkdag’.

 
#5
Weersta de behoefte om erover te brainstormen

Vrouwen houden ervan om met hun beste vriendin te praten over wat haar bezig houdt. En hoewel brainstormen over oplossingen met een vriendin geweldig is, kan het ontleden en voortdurend herhalen van [negatieve] details van een probleem met iemand je tot wanhoop drijven. Dit wordt co-ruminatie genoemd [zoals een koe doet wanneer ze voortdurend voedsel herkauwt]. Studies laten zien dat co-rumineren tussen vrouwen [vriendinnen] leidt tot een aanzienlijke verhoging van het stresshormoon cortisol.

 
#6
Breng meer tijd door in het nu

Het is moeilijk om voortdurend te controleren wat je denkt. Maar al die gedachten hoeven geen controle te hebben over jou. Door in het huidige moment te blijven, in plaats van in het verleden of een mogelijke toekomst in je hoofd, kun je de tijd die je doorgaans besteed aan het voortdurend overdenken van dingen vervangen met aanwezig zijn in het hier en nu.

  • Vertraag. Vertraag hoe je doet wat je nu doet. Beweeg langzamer, praat langzamer of fiets langzamer bijvoorbeeld. Door dit te doen word je jezelf meer bewust van hoe jij jouw lichaam gebruikt en wat er om je heen gebeurt op dit moment. Of
  • Verstoor en verbind. Als je voelt dat je verdwaalt in over-denken, verstoor dan die gedachten door – in je hoofd – ‘STOP!’ tegen jezelf te roepen. Verbind jezelf dan weer met het huidige moment door 1-2 minuten de tijd te nemen om te ademen en je volledig te richten op wat er om je heen gebeurt. Neem het in je op met al je zintuigen. Voel het, hoor het, ruik het, zie het en proef het!

 
#7
Wees geduldig

De gewoonte om te over-denken kan een hardnekkige probleem zijn, dus dit alles kan je in het begin een beetje moeite kosten. Het laatste wat je dan moet doen is het feit dat je niet kunt stoppen over-denken over-denken. Accepteer het. Niet over-denken. Wees geduldig, beweeg vooruit en omarm de chaos. Deze strategieën worden gemakkelijker naarmate je ze oefent!

 

Sharing is caring!
Hoe zit het met jou?
Ben jij een over-denker? Hoe kun jij je gedachten stoppen?
Of misschien was je ooit een over-denker? Hoe heb jij dit overwonnen?
Laat jouw reactie en wijsheid hier beneden in het commentaarveld achter!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, schrijver van ‘Alle Kleine Geheimen tot Succes’, gastblogger voor Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter! En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 

Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community! Je krijgt meteen een gratis exemplaar van ‘Seven Little Secrets to Success’.

 

Goed artikel? Deel het met jouw vriendinnen!
Want: ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


8 + = tien

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>