Een Goed Verhaal:
7 Stappen!

Een Goed Verhaal: 7 Stappen!

Vorig jaar gaf ik een seminar voor ondernemende vrouwen genaamd ‘Women Do Marketing Differently’. Een deel daarvan ging over de fouten die vrouwen maken met marketing.

Eén van die fouten is het feit dat veel vrouwen nog steeds gevangen zitten in de ‘old school’ marketing. Wanneer we communiceren proberen we vooral zo professioneel mogelijk over te komen, in plaats van het vertellen van ons eigen verhaal. Veel vrouwen aarzelen bij het vertellen van hun eigen verhaal en het delen van hun eigen SOS: hoe hun ‘Story of Struggle’ veranderde in een ‘Story of Success’.

Niets verkoopt vandaag de dag beter dan een verhaal. Als je dat verhaal tenminste goed verteld.

 
Verhalen die worden verteld gaan altijd over mensen en gebeurtenissen die het leven van mensen op de een of andere manier hebben veranderd. Anekdotes brengen emotie teweeg en wekken interesse. Ze leren, zonder te beleren. Ze schetsen beelden die meer zeggen dan duizend woorden.

Hier zijn zeven stappen hoe je een goed verhaal kunt vertellen:

 
#1
Begin met het einde in gedachten

Je hoeft geen verhaal te vertellen alleen maar om het vertellen. Bepaal wat je precies wil bereiken. Wat wil je dat de luisteraar gelooft, begrijpt of doet als jij jouw verhaal hebt verteld?

In onze sociale omgang, worden verhalen over het algemeen verteld om relaties te versterken. Je zou bijvoorbeeld een grappig verhaal kunnen vertellen om ‘het ijs te breken’, zodat iedereen kan lachen en het gevoel heeft dichter bij jou en dichter bij elkaar te zijn.

Hetzelfde geldt in het bedrijfsleven. Je wil laten zien dat je een authentiek persoon bent, zodat mensen jou kunnen leren kennen, je aardig beginnen te vinden en dat ze jou dan uiteindelijk gaan vertrouwen. Naast het creëren van een betere relatie, moet het verhaal dan natuurlijk wel ook enig licht werpen op de producten of diensten die jij te bieden hebt.

Als jij bijvoorbeeld een webdesigner bent, vertel je misschien een verhaal over hoe jij een klant hebt geholpen, of hoe je iemands zichtbaarheid op het web het verbeterd en zo kon voorkomen dat zijn verkoopcijfers nog verder achteruit gingen. Als je het vertrouwen van iemand wil winnen, vertel dan een verhaal over hoe je een verleiding hebt kunnen weerstaan en hoe je uiteindelijk ervoor koos om het juiste te doen.

 
#2
Heb een clou

Elk verhaal heeft een begin, een midden en een eind. Wanneer je een verhaal vertelt, is het einde van het verhaal het allerbelangrijkst. Dat moet het punt dat je probeert te communiceren ook maken. Als jij bijvoorbeeld een klant ervan wil overtuigen dat jouw diensten betrouwbaar zijn en je altijd meer zult leveren dan beloofd, dan wil je misschien het verhaal vertellen toen jij of jouw team een vakantieweekend hebben doorgewerkt om ervoor te zorgen dat een klant kreeg wat ze nodig had en dat je het sneller waar kon maken dan ze voor mogelijk had gehouden.

 
#3
­Gebruik de 5 W’s om je verhaal op te bouwen

Wie – Wat – Waar – Wanneer – Waarom [en Hoe]?
De grootste fout die wordt gemaakt bij het vertellen van een verhaal is dat er geen gebruik wordt gemaakt van de verbeelding van de luisteraar. Memorabele verhalen prikkelen de fantasie en dat is alleen mogelijk is als jij de beelden die het verhaal pakkend maken, in het hoofd van jouw luisteraar creëert.

Als je ooit een prachtig boek hebt gelezen of een goede film hebt gezien, weet je dat een verhaal begint met een persoon [de 'Wie', die iets, het 'Wat', gaat meemaken], een plaats [het 'Waar' waar de gebeurtenissen zich afspelen], een tijd [het 'Wanneer', zodat mensen 'toen' kunnen verbinden met 'nu' ] , en een hint van richting waarin het verhaal zal gaan, ‘het ‘Waarom’, dat aangeeft waar het verhaal naar toe zal gaan].

Hier zijn een paar voorbeelden van de beroemde verhalen [en je verdient gouden ster als jij ze alle drie herkent]:

  • In een gat in de grond leefde een hobbit. Geen naar, vies, vochtig gat, gevuld met wormen. Het was een hobbit-gat en dat betekent comfort.
  • Noem me Ishmael. Een paar jaar geleden -het maakt niet uit hoe lang precies- weinig of geen geld in mijn portemonnee en niets bijzonder dat mij interesseerde aan de wal, dacht ik erover een eindje te gaan varen…
  • Alice werd er langzaamaan moe van naast haar zus op de bank te zitten en niets te doen…

 
#4
Emotioneel is onvergetelijk

Memorabele verhalen zitten altijd vol met krachtige emoties. Voeg emotie toe door de elementen hierboven in sterkere context te plaatsen. Stel je bijvoorbeeld voor dat jouw verhaal zo begint:
Het was al laat vrijdag voor een lang weekend vakantie en ik kreeg een telefoontje van een van mijn trouwste klanten. Haar man was pas overleden en ze had ontdekt dat het enige wat hij haar had nagelaten waren… schulden. En haar bedrijf draaide ook nog eens verlies.

Nu hetzelfde begin, maar met wat extra informatie voor een sterkere context :
Een paar maanden geleden zat ik op de rand van een burn-out. Ik had net een aantal nieuwe coachingsdiensten gelanceerd en een hele nieuwe aanwezigheid op het web gecreëerd. Na maanden van hard werken en overuren, was ik toe aan een lang weekend vakantie. Het eerste in maanden zonder een dreigende deadline. Zoals je je kunt voorstellen, was die vrijdag al bijna een vakantie op zichzelf. Ik voelde me ontspannen en gelukkig. Toen ging de telefoon…

De eerste versie zal misschien je interesse te wekken, vooral bij mensen die coaching leven en ademen, maar in de tweede versie krijg je het gevoel dat jij erbij bent.

 
#5
Elk verhaal gaat over het overwinnen van obstakels

Elk gedenkwaardig verhaal heeft een plot, een doel dat het personage moet bereiken en de obstakels die hem/haar verhinderen het doel te bereiken. Bijvoorbeeld, in het verhaal over de coaching van jouw client, kunnen de complicaties zijn:
• De klant was gefrustreerd en wilde niet meewerken.
• De coach was uitgeput.
• Het probleem van de klant was moeilijk op te lossen.
• De klok tikte richting een harde deadline.

 
#6
Beschrijf het keerpunt

In elk verhaal is er een keerpunt, een punt waarop de persoon of de mensen in het verhaal de hindernissen overwinnen en hun doel kunnen bereiken. In het geval van ons verhaal over coaching bijvoorbeeld, kan het keerpunt zijn wanneer de coach iets zegt waardoor de persoon bereid is om te luisteren, of het punt waarop de coach beseft waar het echte probleem zit en in drie stappen een oplossing kan aanbieden.

Het is belangrijk dat je het keerpunt niet verwart met het einde van het verhaal. Het keerpunt is niet wat er is gebeurd, het is het moment dat ervoor zorgt dat er uiteindelijk is gebeurd wat er gebeurde.

 
#7
Zorg voor een les in het verhaal

Je eindigt jouw verhaal door te beschrijven hoe het doel werd bereikt en verbindt dat einde aan de les die jij de luisteraar mee wil geven. Onze coaching zou bijvoorbeeld kunnen eindigen met:
Die zondagavond was ze, na een paar uur van coaching, niet alleen sterker om haar uitdagingen aan te gaan, maar ze had ook een concreet plan waarmee ze op maandagochtend aan de slag kon gaan met haar financiën en ze had gezworen haar dromen nooit op te geven!

 

Sharing is caring!
Nu ben ik nieuwsgierig…
Wat is jouw verhaal dat je zou vertellen om het vertrouwen van je klanten te winnen?
Deel jouw verhaal hoe jij het vertrouwen van jouw doelgroep krijgt met ons.
Deel met ons in, het commentaarveld hier beneden.

Dank je wel!

Vered Neta

Trainer, coach and schrijfster van ‘Financial Independence for Women’. Helpt persoonlijke, zakelijke en financiële doelen te bereiken. Ik ben mede-oprichter van Open Circles Academy en oprichter van Balanced Business Women. Het is mijn doel vrouwen te ondersteunen op hun weg naar bewuste miljonaires en leiderschap in hun vakgebied. Let’s connect op Facebook of volg mij opTwitter.

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

 
Interessant artikel? Deel het op Facebook, Google+ of retweet het.
Druk gewoon op de knoppen hieronder, zodat meer vrouwen ervan kunnen leren!

Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


8 + negen =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>