Balans een Mythe?
7 Antwoorden!

Balans een Mythe? 7 Antwoorden!

Een tijdje geleden besloot ik om in actie te komen: ik MOET mijn website updaten, mijn nieuwe boek herschrijven, meer mensen op mijn mailinglist krijgen, zes blogs vooruit schrijven en de Open Circles Foundation opschakelen.

Oh, en ik vergat nog iets… Ik MOET plezier hebben terwijl ik dat allemaal doe!

Ik weet het, dit is een krankzinnige To-Do-lijst, zeker gezien het feit dat ik dit alles naast mijn gewone werk in Open Circles en het geven van mijn workshops en trainingen plande. Maar ik was ervan overtuigd dat het allemaal haalbaar was. Ik zei tegen mezelf: ‘Als ik gewoon alle technieken van high performers toepas, alle technieken die ik ook onderwijs, dan MOET het allemaal lukken!’

Dus dit is wat er gebeurde op dag 1:
…Ik kreeg een dringende e-mail van de Open Circles Marketing-afdeling dat ze mijn input voor de nieuwe website nodig hadden…
…hetgeen mijn ‘blocked time’ voor mijn nieuwe boek vooruit schoof…
…die op zijn beurt mijn tijd om twee keer per dag op e-mail te reageren vooruit duwde…
…en dat zorgde er weer voor dat ik een geplande actie richting mijn LinkedIn connecties moest uitstellen…
…wat weer betekende dat ik mijn plannetje om samen met Thom [mijn dochter] en Nisandeh [mijn geliefde partner] lekker en gezond te eten in het water zag vallen, want ik moest al het bovenstaande nog afmaken, en dus namen we maar genoegen met een afhaalmaaltijd.

Dag 2 begon al met een grote achterstand op mijn tijd, dus dat leidde ertoe dat ik me alleen maar door mijn gebruikelijke taken kon haasten en nog niet eens aan de echte GROTE dingen toekwam.

Dit ging zo bijna de hele week door, voordat ik mezelf dwong om te kijken naar mijn resultaten en die staarden me recht in mijn gezicht aan. Puntje bij paaltje: mijn zeer drukke dagen voelde als één grote, niet-productieve mislukking. Al mijn grootse plannen om uit te blinken vlogen uit het raam. En ik blonk uit in… niets.

Komt jou dit bekend voor? Heb jij ook van die dagen, of zelfs weken, dat je het gevoel hebt dat je rent zo snel als je kunt, alleen maar om te ontdekken dat je geen stap vooruit komt richting jouw doelen en dromen?

Dat was het moment dat ik besefte dat ik in de val van de standaard werk-privé-definitie was gestapt.

De meeste mensen definiëren de werk-privé balans als een soort koorddansact. Maar probeer eens 18 uur per dag op een koord te balanceren… Je raakt uiteindelijk uitgeput en dan ben je ten dode opgeschreven [vooral als het een hoog koord is]. Anderen denken erover alsof we onze projecten en ons leven kunnen verdelen in van die kleine vakjes zoals in zo’n kant-en-klaar-maaltijd. Maar het leven is niet zo georganiseerd en netjes!

Als je naar de natuur kijkt, dan zie je dat er weliswaar orde is, maar die bestaat niet uit vierkantjes of lijnen. In de natuur bestaat de orde uit cycli. We kunnen ons leven niet verdelen en scheiden. Het leven draait om interconnecties en aansluiten. Het leven bestaat uit nooit eindigende cirkels en cycli.

De hoogste tijd dus dat we eens naar onze definitie en die droom van balans kijken. Tijd dat wij ons eens realiseren dat hoe meer we proberen om dingen gescheiden te houden, hoe moeilijker het wordt om evenwicht en balans te ervaren. Een strakke grens tussen werk en privé is vandaag de dag niet meer mogelijk met alle technologie die het maken van die scheiding wazig maakt. Iedereen kan je overal onderbreken, zelfs als je op de wc bent!

Betekent dit dan dat werk-privé balans niet meer bestaat? NEE! Het betekent alleen dat het nodig is om hem anders te definiëren en de juiste vragen te stellen over hoe het dan te laten gebeuren.

Als je balans meer ziet als een onderdeel van een cyclus, is het nodig dat je er naar kijkt vanuit een groter perspectief. Hoe kun je nu dan ECHT een werk-privé balans te realiseren? Hier zijn zeven antwoorden op die vraag:

 
#1
Er is voor alles een tijd en plek onder de zon

Koning Salomon zei het al: ‘Er is een tijd voor alles en een seizoen voor elke activiteit onder de hemel’.

Ik ben een eigen bedrijf begonnen, heb een bestseller geschreven, ben een geweldige vrouw en een goede moeder, heb drie bedrijven gerund en ik heb een nieuw soort museum gebouwd. Maar ik heb al die dingen nooit tot in alle perfectie op hetzelfde moment gedaan.

Geloof me, er komt een dag dat het verjaardagsfeestje van je dochter op dezelfde dag valt als dat radio-interview waar je voor uitgenodigd bent. Dan kun je maar beter weten waar je staat. Je kunt maar beter weten wat jouw prioriteiten zijn en waar je bent in de cyclus van jouw leven.

 
#2
Bepaal jouw prioriteiten afhankelijk van waar je bent in je leven

Er zijn jaren dat jouw familie [partner, kinderen, ouders] het allerbelangrijkst zijn en op de eerste plaats komen. Er zullen jaren komen waarin je eigen prestaties en jouw bijdrage aan de wereld het belangrijkst zal zijn.

Wanneer je jouw prioriteiten definieert, onthoud dan dat het maar voor een ‘seizoen’ is, niet voor altijd. Denk na over jouw prioriteiten, wat past daar nu bij en wat moet aan de kant gezet worden… voor nu dan.

 
#3
Stel grenzen en maak ze ook duidelijk

Zodra jij weet wat juw prioriteiten zijn, laat ze anderen dan ook weten. Laat jouw partners, op het werk en in het leven, jou helpen bij het vinden van oplossingen voor die incidentele gevallen waarin het leven onverwacht om de hoek komt kijken.

 
#4
Neem het leven van dag tot dag

Een slimme tip is om je werk- en persoonlijke agenda’s te combineren, zodat je niet per se op voorhand het één boven het ander hoeft te stellen. Elke dag en bij elke afspraak kun je beslissen of die stafvergadering belangrijker is dan die lunch met je vriendin van de middelbare school, of andersom.

 
#5
Beweeg in je eigen ritme

Onderzoekers besteden steeds meer aandacht aan het onderwerp ‘chronotypes’ [biologische schema's die bepalen wanneer we moe en wakker zijn]. Wat ze hebben gevonden is dat mensen heel sterk verschillen in termen van wanneer ze het meest creatief, energiek en productief zijn. Dus…

 
#6
Denk na over hoe jij evolueert gedurende de dag

Als jij ‘s ochtends het meest alert bent, ga dan vroeg naar je werk. Als je pas echt tot leven te komen na 21:00 overweeg dan eens minder traditioneel werkschema. Op die manier heb je niet dat gevoel dat je kostbare tijd verspilt aan het werk op het moment dat je al half afgeschakeld bent.

Als vrouwen hebben we een duidelijk voordeel bij het afstemmen op dit systeem, omdat het deel uitmaakt van onze blauwdruk: de natuur heeft ons nu eenmaal geschapen met een cyclus. Als jij alleen al kunt afstemmen op jouw maandelijkse cyclus [zelfs wanneer je er, net als ik, na je 50e klaar mee bent], zul je ontdekken dat je veel meer balans in je werk en leven ervaart.

 
#7
De enige constante in het leven is… verandering
[klik om te tweeten]
Zelfs als je diep hebt gegraven om erachter te komen wat écht belangrijk voor je is, accepteer dan dat deze prioriteiten in de tijd zullen veranderen. Het leven is sterker dan wat dan ook. Relaties eindigen, kinderen groeien op, ouders worden ziek of sterven, je wil misschien een nieuw project te starten of een nieuwe hobby. Ongeacht de situatie, wees erop voorbereid dat jouw waarden en planning kan verschuiven en pas je daarop aan.

 

Sharing is caring!
Nu ben ik nieuwsgierig…
Hoe creeer jij balans in jouw werk- en privéleven?
Deel jouw tips, ervaringen en adviezen met ons in, het commentaarveld hier beneden.
Dank je wel!

Vered Neta

Trainer, coach and schrijfster van ‘Financial Independence for Women’. Helpt persoonlijke, zakelijke en financiële doelen te bereiken. Ik ben mede-oprichter van Open Circles Academy en oprichter van Balanced Business Women. Het is mijn doel vrouwen te ondersteunen op hun weg naar bewuste miljonaires en leiderschap in hun vakgebied. Let’s connect op Facebook of volg mij opTwitter.

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

 
Interessant artikel? Deel het op Facebook, Google+ of retweet het.
Druk gewoon op de knoppen hieronder, zodat meer vrouwen ervan kunnen leren!

Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


3 + = zeven

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>