Je Hoofd Leeg:
7 Snelle Manieren

Je Hoofd Leeg: 7 Snelle Manieren

Vanochtend werd ik om 5.00 uur wakker, mijn maag in een knoop en bezorgd. Deadlines die naderbij sluipen, rekeningen te betalen, eten dat zijn weg naar onze koelkast moet vinden en de was die op magische wijze gedaan moet worden…

Na wat draaien en woelen begon ik aan mijn normale ochtendroutine: ik luister altijd eerst naar iets inspirerends of motiverends, ik mediteer 20 minuten, neem een verfrissende douche, eet een gezond ontbijt en om 08:00 voelde ik me al voor 90% beter.

Onze wereld van stress en zorgen, boodschappen te doen en projecten te voltooien, resulteert toch o zo vaak in een hoofd vol rommel en chaos. Als er iets zo af en toe eens opgeruimd moet worden, dan is het wel ons hoofd. Maar hoe?

Jammer genoeg is het niet zo dat je gedachten maar gewoon ergens rondslingeren, klaar om er even doorheen te bladeren, die gedachten eruit te pikken die waardevol zijn en die weg te gooien die in de prullenbak thuis horen.

Toch is het niet zo moeilijk als het lijkt. Hier zijn zeven snelle tips die je kunt gebruiken om een hoofd dat vastzit in zijn discobal modus te kalmeren, zodat je verder kunt met je dag!

 
#1
Mediteer

Mij helpt het iedere ochtend!
Zelfs een paar minuten van stille meditatie kan al genoeg zijn om je hoofd te ontdoen van overtollige rommel, meer te aarden en je focus te verbeteren. Zet, voor een eenvoudige meditatie, een timer op vijf minuten, sluit je ogen of richt ze op een punt een paar meter voor je en verschuif je aandacht naar je ademhaling. Als je merkt dat je weer verstrikt raakt in je gedachten, maak je dan geen zorgen. Breng gewoon zachtjes je aandacht weer terug naar je ademhaling.

 
#2
Verander van omgeving

Veranderen van omgeving klinkt misschien te simpel om waar te zijn, maar het werkt echt. Wanneer je altijd dezelfde activiteiten op dezelfde plaats uitvoert [bijvoorbeeld rapporten schrijven op kantoor], kun je vast komen te zitten in een mentale sleur die gekoppeld is aan die specifieke activiteit en die bepaalde plaats. Verplaatsen en verandering van omgeving helpt je weer eens met een frisse blik en een nieuwe focus te kijken. Het doorbreekt die mentale verveling die ertoe leidt dat je gedachten afdwalen naar andere dingen.

 
#3
Schrijf het op

Als je een heleboel dingen aan je hoofd hebt, helpt het om ze uit je hoofd te halen en op papier te zetten. Dit is een van de essentiële processen in David Allen’s ‘Getting Things Done’. Het opschrijven van alle taken en ideeën voorkomt dat je hoofd overloopt van alles wat je nog moet doen en onthouden. Dus doe een ‘core dump’: schrijf wat je moet doen of waaraan je moet denken op. Echt alles wat je kunt bedenken! Organiseer het vervolgens allemaal tot individuele taken en projecten. Hoe meer informatie je opslaat in je hoofd, hoe rommeliger je hoofd voelt. Al deze to-do items verplaatsen van je hoofd naar papier of scherm maakt weer kostbare ruimte in je hoofd vrij.

 
#4
Praat erover

Met anderen praten over dat wat er in je hoofd rondspookt heeft twee voordelen: je voelt je erkent en gehoord, en je zou zaken wel eens in een ander perspectief kunnen gaan zien. Het feit dat iemand gewoon luistert en begrijpt wat er in je hoofd omgaat, helpt enorm om de urgentie en de intensiteit van de gedachten te verminderen. En andersom werkt het ook! Luisteren naar de mening van iemand anders over wat er in je hoofd speelt, kan leiden tot nieuwe inzichten en een oplossing.

 
#5
Kijk eens naar jouw slaappatroon

Soms krijg je gewoon niet genoeg slaap, of is jouw slaappatroon niet ideaal. Je slaappatroon veranderen kan wonderen doen. En als je er niet over nadenkt of wil nadenken, besef je niet hoeveel jouw slaap [of het ontbreken daarvan] van invloed is op jouw gemoedsgesteldheid.

 
#6
Beweeg langzamer

Lijkt misschien een beetje vreemd, maar langzamer lopen, praten, werken en rijden kan zo’n groot verschil maken. Het is net zoiets als zeggen: ‘Ik ben niet bereid om door het leven te haasten, ongeacht welke kunstmatige tijd anderen van mij vragen. Ik ga door het leven op mijn eigen tempo.’ Als gevolg daarvan, zul je merken dat je hoofd ook een eigen tempo krijgt.

 
#7
Single-task

Multitasking is niets meer en niets minder dan een goede manier om je hoofd te vullen met heel veel activiteit zonder veel productiviteit of geluk als gevolg. Je hersenen zijn niet bedraad om te multitasken. Ze zijn er gewoon niet slim genoeg voor! Dus singletask. Focus op één taak tegelijk. Laat al het andere zijn, totdat je klaar bent met die taak. Richt je dan op de volgende taak. Herhaal.

 

 
‘Sharing is caring!’
En jij?
Hoe ga jij om met een overvol hoofd?
Misschien heb tips voor ons?
Deel jouw wijsheid hier beneden in het commentaarveld!
Dank je.

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, schrijver van ‘Alle Kleine Geheimen tot Succes’, gastblogger voor Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter! En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 

Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community! Je krijgt meteen een gratis exemplaar van ‘Seven Little Secrets to Success’.

 

Goed artikel? Deel het met jouw vriendinnen!
Want: ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

2 comments

  1. Madeline Miller

    I am so stressed in my everyday life that I started thinking about going out of this mess somehow – physically or mentally. Amazing tips! Thank you for sharing!

    • Mirjam Stoffels

      Thank you for stopping by Madeline! I am glad that some tips here on seven2success are of help to you. We have written a lot about stress reduction and stress relief, but please seek professional mental help if you get so overwhelmed by stress that you’re thinking about ‘getting out of this mess physically’.

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


vier − 3 =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>