7 Lessen voor
Je Jongere Zelf

7 Lessen voor Je Jongere Zelf

Je hebt deze post vast wel eens op Facebook [of ergens anders op het web] voorbij zien komen: ‘Als je nu iets tegen jouw jongere zelf kon zeggen, wat zou dat dan zijn?’

 
Interessant concept. Wat zou jij willen vertellen aan jouw 16-jarige zelf, met de wijsheid die je nu hebt?

Toen ik 16 was, was ik zoals zoveel kinderen op die leeftijd: een mengsel van ‘ik weet het allemaal al’ aan de buitenkant en algehele onvolwassenheid aan de binnenkant. Alles en elke beslissing leek destijds belangrijk, maar eerlijk gezegd had ik er eigenlijk geen idee van wie ik was.

 
In werkelijkheid was ik gewoon een meisje dat worstelde met de veranderingen van haar lichaam, groepsdruk en de scheiding van haar ouders. Onder andere. Ja, zo’n soort meisje was ik.

Zou jij willen dat je nog eens terug kon gaan om jouw eigen 16-jarige zelf op haar gemak te stellen? Haar een perspectief te bieden, haar helpen een aantal fouten te voorkomen en haar op een of andere manier verzekeren dat alles wel goed komt?

Hier zijn zeven lessen die ik nu weet, waarvan ik wou dat ik ze toen geweten had [maar, volgens mijn moeder zou ik daar destijds waarschijnlijk toch niet naar geluisterd hebben...].

 
#1
Baseer je eigenwaarde niet op de mening van iemand anders

Vertrouw niet op iemand anders voor jouw geluk en gevoel van eigenwaarde. Alleen jij bent verantwoordelijk voor jouw geluk. Accepteer wie je bent. Helemaal! Je goede kanten en de slechte. Verander omdat het jou uitkomt en niet omdat iemand anders wil dat je veranderd! Laat iemand anders’ mening over jou niet bepalen hoe jij jezelf ziet [tenzij die ander je absoluut geweldig vindt!].

 
#2
Laat verwachtingen los

Laat alle verwachtingen die je hebt los. Sta altijd open voor de mogelijkheden. Wanneer niet alles volgens plan verloopt, zie het te zien als een kans om iets anders te ervaren, om iets nieuws te leren. Dingen lopen zeker niet zoals jij ze in gedachten hebt. Leer daarvan te houden!

 
#3
Kies ervoor om gelukkig te zijn

Geluk heeft niets te maken met het dragen van de juiste soort jeans, met het juiste vriendje of met wie je omgaat met. Laat je geluk niet afhankelijk zijn van externe factoren. Geluk zit van binnen. Je hebt niemand nodig om jou gelukkig maken. Dat is jouw taak en die van jou alleen. Wanneer je tevreden bent met wie je bent, als je lekker in je vel zit, zul je je niet langer druk maken over alle onzin om je heen. Vergeef jezelf, sluit vriendschap met jezelf, accepteer jezelf en hou van jezelf.

 
#4
Je kunt het niet iedereen naar de zin maken

Je kunt niet iedereen tevreden stellen. Probeer dat dan ook niet! Leef op je eigen manier. Stop met je druk te maken over wat andere mensen denken. Koop geen dingen die je niet nodig hebt, met geld dat je niet hebt, om mensen te imponeren je niet eens leuk vindt, alleen omdat jij denkt dat je door iedereen leuk gevonden zou moeten worden.

 
#5
Laat je niet tegenhouden door anderen

Mensen zullen altijd proberen om je te ontmoedigen. Laat het gewoon niet toe. Geloof in jezelf. Wees niet bang om niet te slagen. Wees eerder bang voor NIET proberen en te leven met spijt. Als je valt, herpak jezelf, sta op en beweeg weer vooruit. Over zo’n twintig-en-een-paar jaar, zul je dit nog heel veel tegen je eigen kinderen zeggen…

 
#6
Je zult er een potje van maken en dat is goed

Je zult vast een aantal hele domme dingen gaan doen. Je zult misschien zo bang zijn dat je denkt dat het beter zou zijn als je gewoon zou verdwijnen, wegrennen, of zelfs sterven, als je het maar niet onder ogen zou hoeven zien. Je hebt ongelijk. Die angstaanjagende, knoop-in-je-maag-momenten zijn de moment die zullen bepalen wie jij bent. Zij zullen je een kracht geven die daarna nooit meer weg zal gaan. Je zult overwinnen en je zult er alleen maar sterker en beter van worden.

 
#7
Negeer nooit de rode vlaggen

Als iets écht niet goed voelt, dan heb je gelijk! Negeer nooit de rode vlaggen. Vertrouw op je buikgevoel. Die instinctieve reactie is primair en direct en niet wordt vaak niet gevolgd terwijl dat wél zou moeten. Dat buikgevoel is een van de belangrijkste emoties die we bezitten. Negeer het niet, duw het niet weg. Het kan in het begin heel ongemakkelijk voelen om deze vage signalen te volgen, maar als je er goed naar luistert en naar handelt, kun je jouw wereld radicaal ten goede veranderen.

 

 
‘Sharing is caring!’
Nu ben jij aan de beurt!
Wat zou jij tegen jouw 16-jarige zelf willen zeggen?
Deel jouw wijsheid met ons hier beneden in het commentaarveld!
Dank je.

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, schrijver van ‘Alle Kleine Geheimen tot Succes’, gastblogger voor Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter! En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 

Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community! Je krijgt meteen een gratis exemplaar van ‘Seven Little Secrets to Success’.

 

Goed artikel? Deel het met jouw vriendinnen!
Want: ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

4 comments

 1. Hoi Mirjam,

  Goed artikel. Wat ik tegen mijn 16-jarige ik zou willen zeggen:
  laat de onzekerheid maar varen, die kom je veel vaker tegen in je leven, maar is niet nodig! Neem je beslissing op dat moment en was het een foute, jammer. Meestal is het wel de goede.
  Liefs, Mariska

  • Mirjam Stoffels

   Thank you for stopping by, Mariska!
   It seems that insecurity is a fact of life when you’re 16, so that is a very good advice you would give your 16-year old self.

 2. Nice subject Mirjam… with an upcoming 16 year old in tha house.
  To my own 16-year I want to say: Go for life! Do things, try stuff. I was to insecure to even try. Glad I grew up ;-)

  • Mirjam Stoffels

   A 16-year old in the house… that is a new challenge! As long as we remember how we were at that age and as long as we keep communicating [although it may seem that they don't listen] it will be okay, I think. Insecurity, figuring yourself and the world out, that’s what it’s all about at 16 [even though we pretended to know it all already]. And yes, eventually we all grow up [and think 'What my mom said seems to make sense...'].

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


4 + vijf =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>