Stop Uitstelgedrag:
7 Manieren!

Stop Uitstelgedrag: 7 Manieren!

Het is donderdag. Tijd voor een blog.
Ja, tijd voor een blog…
Waar zal het eens over gaan?

*gedachtendwalenaf* ‘Het is wel mooi weer buiten. En het is vakantietijd.’ Dan een gil: ‘Mam, kun jij me hierbij helpen? Ma-ham!!?’

*15minutenlater* ‘Okay, waar was ik? O ja, een blog. Misschien moet ik even op Facebook kijken. Vind ik daar wat inspiratie… Nee wacht, eerst een mail van mijn oude basisschool. Over de reünie die in september georganiseerd wordt. Interessant. Ze missen nog de emailadressen van 8 mensen. Eens kijken of ik ze kan vinden in alle social media. Effe checken…’

 
*30 minuten later* ‘En twee gevonden! Nu terug aan het werk. O ja, het blog, het blog…’

Misschien herken je het. Er doemt een deadline op. Maar in plaats van je werk te doen, zit je te hannessen met onbenullige dingen zoals het controleren van e-mail, social media, video’s kijken, blogs lezen. Je weet dat je moet werken, maar je hebt gewoon geen zin om iets te doen.

Uitstelgedrag. Mason Cooley zei het al: ‘Uitstellen maakt eenvoudige dingen moeilijk, moeilijke dingen moeilijker.’ Als je chronisch uitstelgedrag vertoont, ken je de pijn en stress die voortvloeit uit dingen uitstellen. Hoewel je ernaar verlangt om iets te bereiken, is het vinden van de motivatie om het te doen een andere zaak. Gelukkig is overwinnen van je uitstelgedrag makkelijk te doen als je jezelf ertoe zet!

Dus laat ons niet langer treuzelen: zeven manieren om uitstelgedrag te eindigen.

 
#1
Breek je werk in kleine brokken

Een van de redenen van ons uitstelgedrag is vaak omdat we onbewust door de taak waarom het gaat overweldigd raken. Breek die grote taak dan eens in kleinere brokken en richt je dan op de eerste stap. Als je merkt dat je nog steeds treuzelt, breek je taak dan nog verder in kleinere stappen. Al snel zal je taak zo simpel zijn dat je denkt: ‘Goh, dit is zo eenvoudig dat ik het net zo goed nu meteen kan doen!’

 
#2
Pak het moeilijkste het eerst

Brain Tracy schreef er een heel boek over: ‘Eat that frog!’ Mark Twain zei ooit dat het eerste wat je elke ochtend zou moeten doen is een levende kikker eten. Dan kun je de dag door met de voldoening te weten dat dat waarschijnlijk het ergste is wat er die dag zal gebeuren. Jouw ‘kikker’ is je grootste, belangrijkste taak. De taak waarbij je de grootste kans loopt om uitstelgedrag te vertonen als je hem niet meteen aanpakt. Dat is ook de taak die het verschil maakt. Want zodra je jouw belangrijkste taak weg hebt, zul je merken dat de hele dag veel beter loopt.

 
#3
Motiveer jezelf

Misschien is de reden van je uitstelgedrag dat je het beste presteert onder druk. Dus wat doe je dan als je projecten geen deadlines hebben? Stel je eigen deadlines. Stel een tijdstip vast waarop jouw project voltooid moet zijn en beloon jezelf als je klaar bent!

 
#4
Creëer een vastgestelde werk-waanzin

Als je merkt dat je in de diepten van je dagdromen wordt getrokken, stel dan een korte tijdsperiode vast waarin je alleen maar zult werken. Neem een periode van tien minuten en verwijder alle afleidingen, je telefoon, tijdschriften, alle sociale media, jouw e-mail, en ga als een ‘waanzinnige’ aan het werk. Werk in die korte periode tijd op een gerichte, misschien zelfs verwoede wijze door en kijk wat er gebeurt. De kans is groot dat je de smaak te pakken krijgt en in een hoog tempo blijft doorwerken, zelfs wanneer de tijd van jouw werk-waanzin om is. Werken met een timer [ofwel 'time-boxing'] wordt door de meeste deskundigen over het algemeen beschouwd als een van de beste manieren om zelfdiscipline te ontwikkelen en uitstelgedrag te stoppen.

 
#5
Wees geen perfectionist

Als je zit te wachten op het perfecte moment, de perfecte omstandigheden, of als je niet wil stoppen totdat jouw project perfect is, dan stel je het afronden van je taken uit. Weg met die gedachten, want er is niet zoiets als ‘perfect.’ Perfectionisme is een van de grootste redenen voor uitstelgedrag. Als je project geen perfectie vereist, maar je bent er nog steeds mee bezig, stop er dan mee en ga naar je volgende taak!

 
#6
Begin je dag om 13:00 opnieuw

Wat is er vervelender dan je ochtend tussen je vingers voelen glippen zonder naar jouw to-do lijst gekeken te hebben? Je middag er achteraan zien glippen. Implementeer daarom elke dag een reboot om 13:00 uur. Bekijk hoeveel je hebt bereikt, herinner jezelf aan wat kritisch is voor die dag en wijzig zo nodig je plan, zodat je jouw allerbelangrijkste taken [alsnog] kunt aanpakken. Als je wacht tot 17:00 om de dag te evalueren dan zit je al in crisis-modus en ben je alleen nog maar brandjes aan het blussen.

 
#7
Doe het gewoon

Aan het eind, komt het allemaal gewoon neer op het ondernemen van aktie. Je kunt nog zo lang strategieën vormen en plannen, maar als je geen actie onderneemt, gaat er echt niets gebeuren. Reality check: niemand heeft zijn weg naar succes ooit bij lekaar ‘getreuzeld’ en dat gaat niet ook niet veranderen in de nabije toekomst. Wat het ook is dat je uitstelt, als je wilt dat het gedaan wordt, pak jezelf dan bij de lurven en doe het gewoon.

 
En daarmee is mijn blog af…

 

 
‘Sharing is caring!’
Hoe zit het met jou?
Hoe ga jij uitstelgedrag te lijf?
Deel jouw wijsheid met ons hier beneden in het commentaarveld!
Dank je.

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, schrijver van ‘Alle Kleine Geheimen tot Succes’, gastblogger voor Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter! En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 

Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community! Je krijgt meteen een gratis exemplaar van ‘Seven Little Secrets to Success’.

 

Goed artikel? Deel het met jouw vriendinnen!
Want: ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


9 + = elf

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>