Kom Op!
7 Manieren…

Kom Op! 7 Manieren…

Heb jij ooit die kater van spijt gevoeld na een moment dat je voor jezelf had moeten opkomen? In je hoofd steeds dat ‘dit is wat ik had moeten doen’-scenario afspelend [en dat is zelden of ooit bevredigend].

Voor jezelf opkomen kan een echte uitdaging zijn. Vooral als je gewend bent anderen hun zin te geven of wanneer je een ‘people pleaser’ bent.

En zelfs als dat niet het geval is, hebben we allemaal wel eens gedaan. We hebben allemaal wel eens toegegeven aan de druk om mensen te behagen. We hebben allemaal wel eens iets gedaan wat we liever niet deden voor iemand die we niet wilden teleurstellen.

 
We hebben allemaal wel eens toegegeven aan het geven van een gunst, een verzoek of een subtiele eis uit angst voor teleurstelling en woede.

Er is niets mis met gul zijn. Er is niets mis met het delen van je tijd en je geluk met anderen. Er is wél een probleem wanneer je merkt dat je meer met het geluk van anderen bezig bent dan met je eigen geluk. Er komt dan toch een moment in je leven waarop je moet leren zelfzuchtig te zijn.

En weet je wat? Opkomen voor jezelf is geen onbeleefdheid of koppigheid, het is het teken dat jij een sterk persoon bent. Opkomen voor jezelf is een manier om respect van anderen te krijgen.

Het zelfvertrouwen dat je nodig hebt om voor jezelf op te komen zul je niet in één dag krijgen, maar net zoals elke reis: het begint met het nemen van de eerste stap!

 
#1
Heb vertrouwen

Het ontwikkelen van een sterk gevoel van zelfvertrouwen is de eerste stap op weg naar voor jezelf op kunnen komen. Als je geen vertrouwen en geloof hebt in jezelf, hoe kun je dat dan wel van andere mensen verwachten? Zelfvertrouwen moet van binnenuit komen. Jouw identiteit is iets dat je zelf kunt creëren. Elke dag weer. Jij bestuurt deze trein van zelfverzekerdheid!

 
#2
Ontwikkel een goede houding

Jouw levenshouding is alles. Het beïnvloedt hoe andere mensen je zien en hoe jij jezelf ziet. Je houding bepaalt de toonzetting van je stem, de kwaliteit van je gedachten, en weerspiegelt in je gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Houding is besmettelijk. We zijn allemaal graag in de nabijheid van iemand die ons een goed gevoel geeft over onszelf. We zijn allemaal meer geneigd om te luisteren en positief te reageren op iemand die de juiste levenshouding heeft.

 
#3
Voel je goed in je lichaam

Je hoeft er echt niet uit te zien als ‘iron woman’, maar je uiterlijk doet er wel toe. Je fit, sterk en gezond voelen, zal je meer zelfvertrouwen geven en je helpen om beter op te komen voor jezelf. Kies een activiteit die je graag doet. Of het nu krachttraining, hardlopen, dansen of rotsklimmen is, stort je er vol overgave in. Overweeg een vechtsport. De innerlijke discipline die je daarbij leert zal je zelfvertrouwen vast vergroten!

 
#4
Schud de angst van je af…

… en omarm de bewondering! Velen van ons komen niet voor onszelf op uit angst voor hoon of afwijzing, terwijl het toch vaak respect is dat geoogst wordt bij een ‘nee’. Hoewel mensen natuurlijk teleurgesteld zullen zijn, gaat deze teleurstelling bijna altijd [bewuste of onbewust] gepaard met begrip en bewondering. Je laat zien dat je iemand bent die niet toegeeft aan [groeps]druk of die zijn eigen geluk opoffert voor de mening van anderen. Dat is een kwaliteit die veel mensen graag willen verwerven en dus bewonderen.

 
#5
Blijf weg bij negatieve mensen

Een ander aspect van opkomen voor jezelf is vertrouwen op je intuïtie over andere mensen en daarnaar leren handelen. Als iemand anders je naar beneden haalt met zijn/haar negativiteit, blijf er dan uit de buurt. Neem beleefd maar kordaat afstand. Onthoud dat het uit de buurt blijven van elke bron van ongemak niet betekent dat je wegloopt. Het is een belangrijk onderdeel van het leren opkomen voor jezelf, omdat het aantoont dat je hebt besloten om onzin en drama niet toe te laten in je leven.

 
#6
Zet het negatieve om in positief

Zet het negatieve dat je op je bordje krijgt om in positieve dingen. In het proces van het zoeken naar het positieve in een negatieve opmerking, zul je merken dat er vaak een gevoel van jaloezie of onzekerheid aan de basis van die negatieve opmerking ligt. Als iemand beweert dat je bazig bent, zie dit dan als bewijs dat je een natuurlijke leider bent. Of als iemand zegt dat je te gevoelig of emotioneel bent, laat dat dan een teken zijn dat je een groot hart hebt en dat je niet bang bent om dat iedereen te laten zien. Zet het negatieve naar je hand in iets positiefs!

 
#7
Word nooit agressief!

Neem nooit je toevlucht tot agressie in het proces van opkomen voor jezelf. Agressiviteit is contraproductief en je maakt er geen vrienden mee. Agressief gedrag, verbaal of anderszins, is als het laten zien van jouw pijn in alle kleuren van de regenboog. Het zal mensen tegen je opzetten. Je bent veel meer kans op een positief resultaat als je problemen zo rustig en objectief mogelijk benadert. Je kunt best voet bij stuk houden en assertief zijn zonder je stem te verheffen of boos te worden.

 
‘Sharing is caring!’
Hoe zit het met jou?
Vind jij het moeilijk om voor jezelf op te komen?
Of vind je het gemakkelijk? En zo ja, hoe doe je dat dan?
Deel jouw wijsheid hier beneden!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, schrijver van ‘Alle Kleine Geheimen tot Succes’, gastblogger voor Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter! En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

 
Goed artikel? Deel het met jouw vriendinnen!
Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


5 − een =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>