7 Dingen te Leren
van Kinderen

7 Dingen te Leren  van Kinderen

I n mijn tienerjaren zei ik altijd tegen mezelf: ‘Ik zeg nooit nooit, maar ik denk het niet…’ als ik nadacht over opgroeien en kinderen krijgen. Toen ik 25 was ontmoette ik een partner die er hetzelfde over dacht.

En toen opeens was ik 34 en helemaal volwassen [als je al ooit kunt zeggen dat je helemaal volwassen bent...]. Tik-tak-tik-tak tikte mijn biologische klok. In de tussentijd was ik tante geworden van mijn broers oudste dochter en peettante van hun zoon. Wat ik dacht dat nooit zou gebeuren gebeurde: moeder natuur riep!

Het ging niet zo snel als we gehoopt hadden, maar toen we het eenmaal voor elkaar kregen, kregen we het ook goed voor elkaar!

 
Het duurde drie jaar om onze eerste te ‘manifesteren’, onze zoon Jop. Zestien maanden later waren een tweeling dochters rijker, Liv en Mare.

Drie kinderen in zestien maanden… Begin maar niet met uittellen hoeveel luiers dit huishouden in die tijd verslond!

Dat was in 2005. Jop is nu 10 en de meiden bijna 9 jaar. Zij hebben mij in de laatste 10 jaar meer geleerd, dan ik ooit heb kunnen leren in de 37 jaar dat ik geen kinderen had. Hier zijn de top zeven lessen die mijn kinderen mij geleerd hebben [tot nu toe]:

 
#1
Lach… veel!

Er wordt wel gezegd dat lachen het beste medicijn is. Het laat je gezicht oplichten en verspreidt warmte waar en tot wie je lach reikt. Kinderen lachen zo’n 400 keer per dag. Hoe vaak lach jij op een dag? Lach jij als je nieuwe mensen ontmoet? Wanneer je bij je kinderen of vrienden bent? Lach je tegen jouw collega’s? Of tegen de liefde van je leven? Je gezicht heeft 60 spieren waarmee je meer dan 5.000 verschillende gezichtsuitdrukkingen kunt maken. Veel daarvan zijn een lach!

 
#2
Dans alsof niemand kijkt

Zet eens wat muziek op en kijk hoe kinderen reageren. De meesten van hen hoeven geen twee keer na te denken en beginnen te dansen. Op bruiloften, op schoolfeesten, op feestjes, waar muziek is dansen de kinderen. Ze dansen met het ritmegevoel dat ze hebben en het kan ze niet schelen wie kijkt. En wat doen de volwassenen? Ze staan erbij en kijken ernaar. Wees eens zorgeloos! Het moment dat jij jezelf toestaat je angsten en je twijfels te laten gaan, is het moment dat je terug kunt gaan naar waar je ooit was, terug naar onschuld. In beginsel is dat precies wie we zijn en wat we zijn.

 
#3
Huil als het pijn doet

Kinderen huilen als ze gewond raken, als ze niet begrijpen waarom dingen niet lukken, of wanneer ze weggewuifd worden. Wees niet bang om te huilen als het pijn doet. Huilen is een onderdeel van onze emoties als mens en het onderdrukken leidt tot een gevoel van frustratie en woede. Vreugde in het leven komt niet zonder pijn. Er zijn momenten dat dingen niet lopen zoals je wil en je gefrustreerd bent tot op het punt van tranen. Huilen is als een helende balsem voor de ziel. Het helpt loslaten van de last van zorgen, frustraties en woede. Het helpt om je schouders lichter te laten voelen.

 
#4
Elke dag is een nieuwe start

Kinderen hebben geen zorgen. Hun leven is zorgenloos. Elke dag voelt als een eeuwigheid en een nieuwe dag betekent nieuwe kansen om vrienden te maken, nieuwe avonturen te beleven en nieuwe dingen te leren. Kinderen hebben geen bagage die ze van de ene dag naar de andere dag meezeulen. Ze beginnen fris, elke dag weer.

 
#5
Hou van jezelf

Als ik aan Jop vraag om zichzelf te beoordelen op een schaal van 1 tot 10 is zijn resolute antwoord ‘Een 10 mama. Ik hou gewoon van mezelf!’ Kinderen kijken niet in de spiegel en fronsen naar wat ze zien. Kinderen trekken gekke bekken naar hun reflectie en grote kans dat ze giechelen in plaats van fronsen naar wat ze zien. Kinderen zien nooit hun ‘foutjes’ en wanneer ze dat wel doen, worden ze er absoluut niet door niet beïnvloed. Kinderen houden van zichzelf, gewoon om wie ze zijn.

 
#6
Een rommelig huis is niet het einde van de wereld

Ik hou ervan als dingen op hun plaats staan, mijn vloeren brandschoon zijn en het aanrecht vrij is van vuile vaat. Mijn kinderen zijn het daar helemaal niet mee eens. Speelgoed is op zijn best als het overal ligt en modderige voetafdrukken op de vloer zijn een teken van ontdekking en verbeelding. Ik heb inmiddels geleerd dat een puinhoop ook niet meer is dan alleen dat, een puinhoop. Het kan worden opgeruimd, schoongemaakt en het is zeker is niet einde van de wereld…

 
#7
Maak je geen zorgen dat je leeftijd omhoog gaat

Kinderen kijken ieder jaar weer uit naar hun volgende verjaardag. Leeftijd gaat altijd omhoog en komt nooit naar beneden. Het is een feit van het leven waaraan we niet kunnen ontsnappen. Zodra we geboren zijn, groeien we op. Mijn zoon keek ernaar uit om een tiener te worden afgelopen zomer en mijn dochters kunnen niet wachten tot ze 9 jaar oud zijn. Kinderen klagen niet en maken zich totaal geen zorgen over hoe oud ze worden. Voor hen is elke verjaardag spannend en iets om naar uit te kijken!

 

 
‘Sharing is caring!’
En jij?
Welke lessen heb jij geleerd van omgaan met [jouw] kinderen?
Deel jouw belangrijkste les hier beneden!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, schrijver van ‘Alle Kleine Geheimen tot Succes’, gastblogger voor Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter! En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

 
Goed artikel? Deel het met jouw vriendinnen!
Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


9 − = vier

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>