Geen Negativiteit:
7 Manieren!

Geen Negativiteit: 7 Manieren!

E r is een klein verschil in mensen, maar dat kleine verschil maakt een groot verschil. Het kleine verschil is houding. Het grote verschil is of die positief of negatief is.

Je hebt ze vast ook wel eens ontmoet: Klaartje Klaag, Negatieve Nancy of Pessimistische Paula. Dit soort mensen is zo verankerd in negatieve dingen, dat er geen ruimte meer over is voor de goede dingen van het leven. En het engste van alles: ze ‘wonen’ in onze families en sociale kringen.

Het is een emotionele veldslag om dit soort mensen om je heen te hebben en je moet bovendien voorzichtig zijn, want hun houding is erg besmettelijk. Negativiteit houdt zichzelf in stand, kweekt ontevredenheid en creëert rommel in je hoofd.

En als je hoofd vol is met negativiteit, dan is het heel moeilijk om geluk te vinden.

Maar het leven is veel te kort om rond te lopen in die mist van negativiteit, die je alleen maar naar beneden haalt, dus hier zijn zeven manieren om jezelf te wapenen tegen negativiteit:

 
#1
Wees de positiviteit die je wil zien in de wereld

Geef zelf het goede voorbeeld. Je kunt niet altijd de wereld redden, maar je kunt de wereld wel een betere plek maken door zelf te doen wat je predikt. Word zelfbewust, leer je mededogen gebruiken en bescherm jouw positieve ruimte. Praat over positieve dagelijkse gebeurtenissen, over gemeenschappelijke vrienden, hobby’s of positief nieuws. Houd je gesprekken met negatieve mensen licht en blijf gericht op optimistische onderwerpen die jouw gesprekspartner kan herkennen. Neem hun negativiteit weg, zelfs al is het maar voor heel eventjes.

 
#2
Breng meer tijd door met positieve mensen

Jij bent het gemiddelde van de mensen waarmee je de meeste tijd doorbrengt. Met wie jij jouw tijd doorbrengt, heeft een grote impact op de persoon die je uiteindelijk zult worden. Als je altijd cynische en negatieve mensen om je heen hebt, zul je zelf ook cynisch en negatief worden. Breng je tijd door met leuke mensen die slim, gedreven en gelijkgestemd zijn. Omring jezelf met mensen die de persoon zijn die jij wil worden. Kies vrienden waarop je trots kunt zijn, mensen die je bewondert, die liefde en respect voor je voelen, mensen die je dag een beetje mooiere maken door er simpelweg [voor jou] te zijn.

 
#3
Vat andermans negativiteit nooit persoonlijk op

De meeste negatieve mensen gedragen zich negatief tegen iedereen met wie ze omgaan, niet alleen maar tegen jou. Wat ze zeggen en doen is een projectie van hun werkelijkheid. Het is hun grondhouding. Zelfs wanneer een situatie persoonlijk lijkt [zelfs als iemand je rechtstreeks beledigt] heeft het niet rechtstreeks te maken met jou. Vergeet niet dat dat wat anderen zeggen en doen, en de mening die ze hebben, volledig is gebaseerd op hun eigen realiteit.

 
#4
Focus op wat echt belangrijk is

Breng het overgrote deel van je tijd door met het realiseren van je doelen. Dit betekent dan dat je simpelweg de tijd niet hebt om te kletsen met Negative Nancy van verderop in de straat, die altijd zo druk bezig is met niets doen. Ontwikkel van een laserscherpe focus op je doelen, jouw familie, je bedrijf en de dingen die er het meest toe doen. Neem betere, meer positieve keuzes in het leven door je te concentreren op waar je naartoe wil. Wees daar zo druk mee, dat je geen tijd hebt om te luisteren naar de negativiteit die anderen over je heen spuwen.

 
#5
Weiger de SVA van anderen over te nemen

Stop met het overnemen van de Sh** Van Anderen. Zij willen jou er zoveel van geven als je hebben wil, want dat verlost hen van hun last. Vervang het S-woord voor ‘Spul’ als je wilt, maar je snapt het wel. Laat je niet meeslepen in andermans drama en weiger om deel te nemen aan feestjes van medelijden.

 
#6
Verander de manier waarop je denkt

Het enige wat niemand voor je kan bepalen, is de manier waarop reageert op wat anderen zeggen en doen. Het probleem is vaak niet de gebeurtenissen die negatief zijn. Het probleem is de manier waarop je reageert op deze gebeurtenissen. Klagen, de schuld geven en kritiek zullen niets aan de situatie veranderen. Jouw houding is jouw keuze en je kunt geen positief leven leiden met een negatieve houding. Wanneer negativiteit je gedachten regeert, beperkt dat je gedrag, je acties en mogelijkheden. Ik heb het al eerder gezegd: als je wist hoe krachtig je gedachten zijn, zou je nooit meer een negatieve gedachte denken.

 
#7
Laat los als je moet

Als al het voorgaande niet werkt, verwijder jezelf dan uit de negatieve situaties en relaties. Sommige mensen zijn als donkere wolken aan de hemel: wanneer ze verdwijnen, is het een mooie dag. Weet wanneer het tijd is om los te laten. Het loslaten van negatieve mensen betekent niet dat je niet meer om ze geeft. Het betekent alleen dat je méér geeft om je eigen welzijn. Elke keer dat je afscheid neemt van iets negatiefs in je leven, maak je meer ruimte voor het positieve.

 

 
‘Sharing is caring!’
Hoe zit het met negativiteit in jouw leven?
Kun je er ver van blijven? Als ja, welke van bovenstaande ‘technieken’ pas jij dan toe?
Of heb jij misschien wel een anderen manier?
Deel het met ons hier beneden!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, schrijver van ‘Alle Kleine Geheimen tot Succes’, gastblogger voor Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter! En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

 
Goed artikel? Deel het met jouw vriendinnen!
Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

1 comment

  1. Hoi Mirjam,
    Helemaal mee eens! Weg met de negativiteit. Ben op Facebook ook al initiatieven tegengekomen om FB mooier te maken (bloemen). En zelf zoek ik ook het zonnige kantje als het regent! Vooral tip 7 spreekt me erg aan, soms minder makkelijk uit te voeren, waar een wil is is wel een weg!

    lieve groet

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


− 7 = een

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>