7 Lessen van
de Oscars

7 Lessen van de Oscars

D egenen onder jullie die mij kennen,
weten dat ik een film -freak ben.
Ik hou van films.

Dus de Oscaruitreiking is een van die kleine verwennerijen die ik voor mijzelf houd. Hoewel ik al 20 jaar geen tv meer kijk, volg ik de uitreiking van de Oscars op het internet [zodra het internet werd uitgerust met live streaming]. En hoewel de uitzending van de Oscars in onze Europese tijdzones altijd op een goddeloos uur is voor ons, kijk ik altijd.

Dit jaar kreeg ik zelfs goed bewijs hoe het kijken naar een dergelijk evenement je ook veel kan leren over… BUSINESS en dan niet alleen over de Show Business ['There's No Business Like Show Business...']

Ik heb het over Ellens social media sensatie, de meest getweete ‘selfie’ ooit. Tenzij je ouder dan 80 bent of ergens onder een steen hebt gezeten, dan heb je misschien niets hiervan meegekregen. Maar als je gezien hebt hoe Ellen DeGeneres ervoor zorgde dat haar ‘selfie’ tijdens de Oscars de meest geretweete tweet ooit zou worden, dan heb je een paar belangrijke lessen over social media marketing kunnen leren.

Dus hier zijn zeven lessen die je hebt kunnen leren van Ellen:

 
#1
VRAAG wat je wil

Net als in het leven is het in de marketing nodig dat je VRAAGT wat je wil. Zelfs de grote Ellen had het nodig om mensen te vragen om retweeten wat ze op het punt stond op Twitter te zetten. Het maakt niet uit hoe beroemd je bent, het is nog steeds nodig mensen vragen om te doen wat je wil dat ze doen. Wees niet verlegen en verwacht niet dat mensen zelf wel weten wat je wil dat ze doen.

Dus vraag hen de volgende keer om je webinar of seminar of promotie te retweeten. Vraag het gewoon en je zult verbaasd zijn hoe ze jou belonen door precies dat te doen.

 
#2
Vertel hen WAAROM

Het is niet genoeg om mensen te vragen om iets voor je te doen. Vertel hen ook WAAROM. Vergeet niet dat alle succesvolle bedrijven beginnen met een WAAROM. In het geval van Ellen was haar waarom dat ze de meest geretweete tweet in de geschiedenis wilde posten. Dat was blijkbaar reden genoeg.

Een wens om een record te breken, om een verschil te maken, om een verandering in gang te zetten, mensen houden van meedoen aan een goed doel.

Dus de volgende keer dat je mensen vraagt ​​om jouw webinar te retweeten, bedenk dan wat jouw waarom is en vertel het hen. Het kan zo simpel zijn als: ‘Mijn doel met deze webinar is om vrouwelijke ondernemers in staat stellen om stappen te zetten en leiders te worden in hun bedrijf en de gemeenschap. RT aub!’

 
#3
Gebruik een foto

In de wereld van de sociale media regeren foto’s. Zo simpel is het. Mensen houden van foto’s en delen ze graag. Bedenk eens welke foto’s je kunt gebruiken die mensen ertoe aanzet om ze te delen.

 
#4
Gebruik hashtags

#Hashtags worden gebruikt voor het groeperen van een gemeenschap of om mensen die over hetzelfde onderwerp praten bij elkaar te brengen. Ellen maakte het voor iedereen gemakkelijk om haar tweet te vinden. Wees consistent in het gebruik van jouw hashtags en ​​jouw ‘stam’ zal jou ook weten te vinden! Zoek bijvoorbeeld eens op #BalancedBusinessWomen.

 
#5
Een STERK netwerk is essentieel

Je hoeft niet zo’n groot netwerk als Ellen te hebben, als je er maar een goede relatie mee hebt. Ellen heeft lang gewerkt aan het opbouwen van haar volgers op Twitter en dat heeft afgelopen maart zijn vruchten afgeworpen. Haar netwerk gaf haar de retweet toen ze het nodig had.

Les: werk aan het opbouwen van je netwerk. Het is goud. En dat is niet alleen zo op Twitter.

Als het gaat om sociale media, dan gaat het om de sterkte van je relatie met jouw netwerk dat jouw succes definieert. Zorg ervoor dat je een lange termijn-relatie met jouw publiek opbouwt.

 
#6
De enige tijd die je hebt is NU

De hele kracht van het sociale netwerk en de sociale media is ‘het NU’. Dat is het mooie ervan in een notendop. Mensen zijn er NU en zijn er klaar voor om aan te sluiten. Wacht niet tot morgen met het nieuws van vandaag. Ellen was slim en heeft getweet op het moment dat mensen al op Twitter waren en het ook volop gebruikten.

Zorg ervoor dat je weet wanneer jouw publiek online is. Analyseer alle Google Analytics en Facebook statistieken, zodat je weet wanneer jouw publiek naar je kijkt en luistert.

 
#7
Zorg voor interactie

Ik denk dat iedereen die heeft gekeken naar wat er gebeurde, zal toegeven Ellen DeGeneres zorgde voor interactie. Ze gaf iedereen het gevoel dat ze deel uitmaakten van haar ‘inner circle’, ze maakte plezier en zorgde ervoor dat iedereen mee wilde doen.

De enige manier om een publiek op te bouwen en een relatie met je publiek op te bouwen, is wanneer je ook interactie met hen hebt. Het is niet genoeg om alleen een foto of een aanbieding te publiceren. Je dient te communiceren met je publiek, te reageren en hen te bedanken voor hun reactie of delen.

Maken het tot een dialoog en begin een gesprek. Dat is hoe je een sterk netwerk bouwt.

 

Sharing is caring!
Nu ben ik nieuwsgierig…
Welke lessen heb jij geleerd over het gebruik van [jouw] social media?
Deel met ons in het commentaarveld hier beneden. Al je tips, advies en ervaringen met betrekking tot social media.
Dank je wel!

Vered Neta

Trainer, coach and schrijfster van ‘Financial Independence for Women’. Helpt persoonlijke, zakelijke en financiële doelen te bereiken. Ik ben mede-oprichter van Open Circles Academy en oprichter van Balanced Business Women. Het is mijn doel vrouwen te ondersteunen op hun weg naar bewuste miljonaires en leiderschap in hun vakgebied. Let’s connect op Facebook of volg mij opTwitter.

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

 
Interessant artikel? Deel het op Facebook, Google+ of retweet het.
Druk gewoon op de knoppen hieronder, zodat meer vrouwen ervan kunnen leren!

Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


+ twee = 10

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>