7 ‘Badass’
Vrouwen 2014

SSinds het begin van 2013, de start van seven2success.com, publiceer ik de zeven machtigste vrouwen van het jaar en langzaam maar zeker wordt dit nu een traditie. In het vorige blogartikel gaf ik een opsomming van de zeven machtigste vrouwen van 2014, zoals gepubliceerd in Forbes.

Er is geen twijfel over mogelijk. Het is gewoon heel bijzonder om een vrouw te zijn: die aangeboren, magische kracht te hebben, die elk obstakel kan overwinnen. Maar het maakt niet uit hoe sterk, eens in de zoveel tijd laat elke vrouw haar gedachten even gaan over alle geweldige vrouwen in de wereld, en hoe meer als hen te kunnen zijn. Onze rolmodellen.

Maar hoe zit het met onze stille heldinnen? Vrouwen die de wereld veranderen, en die niet eindigen in een lijst van machtigste vrouwen?

Daarom hier is een eerbetoon. Zeven machtige [groepen van] vrouwen, ‘badass’ vrouwen, waarover je waarschijnlijk niet hebt gehoord in 2014, maar die de wereld veranderden voor zichzelf en voor toekomstige generaties van vrouwen. Om je te laten zien dat vrouwen, als eenling of als groep, het verschil maken!

 
 
#1
Bayan Mahmoud al-Zahran

Bayan Mahmoud al-Zahran opende inSaudi-Arabië het eerste advocatenkantoor met alleen vrouwelijke advocaten in dienst. Zij zullen vrouwen vertegenwoordigen en vrouwenrechten-kwesties voor de rechter brengen.

‘Ik geloof dat vrouwelijke advocaten een bijdrage kunnen leveren aan het rechtssysteem’, aldus al-Zahran. ‘Dit advocatenkantoor zal een verschil maken in de geschiedenis van de juridische zaken en geschillen over vrouwenrechten in dit Koninkrijk.’

 
 
 

 
 
#2
De Braziliaanse vrouwen die tegen verkrachting protesteerden

Nadat 65% van de respondenten in een enquête het erover eens was dat ‘provocerend geklede vrouwen het verdienen om te worden aangevallen en verkracht’ protesteerden Braziliaanse vrouwen tegen verkrachting met een reeks krachtige foto’s.’

‘Of ik nu gekleed ga in een burka of naakt, ik verdien het NOOIT om verkracht te worden.’
 
 
 
 
 
 

 
 
#3
De 600 ‘Art+Feminism Wikipedia Edit-a-Thon’-vrijwilligers

Zo’n 600 vrijwilligers rond de wereld werkten als één collectief samen om de wereld te veranderen, één Wikipedia-artikel per keer. De vrijwilligers, veelal vrouwen, namen deel aan de ‘Art+Feminism Wikipedia Edit-a-Thon’ en hebben de wiki van 101 vrouwelijke kunstenaars die erkenning verdienen aan de digitale encyclopedie toegevoegd. In de Verenigde Staten, Canada, Australië, Italië, Nederland en Groot-Brittanië, bij kunstacademies, in musea en universiteiten kwamen deze mensen bij elkaar om alle artikelen toe te voegen. Ze bleven anoniem en onbetaald.

 
 
 

 
 
#4
Alle Afghaanse vrouwen die gingen stemmen

Een ongekend aantal Afghaanse vrouwen ging op 5 april 2014 stemmen in de presidentsverkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen, ondanks wekenlang verhoogd Taliban-geweld en doodsbedreigingen.

‘Het is best cool om een kans te krijgen om te zeggen wat je wilt en wat je niet wil’, zegt Rabia, een 22- jarige studente. ‘Ik voel me heel gelukkig vandaag, want zo’n decennium geleden werden vrouwen van mijn leeftijd gewoon nog geslagen voor het buiten wandelen in de grote stad.’ Rabia steekt haar geïnkte vinger in de lucht en zegt trots: ‘Ik heb gestemd. Ik heb mijn steentje bijgedragen.’
 
 
 

 
 
#5
Olive Bowers

Het 13-jarige meisje dat een surfmagazine aan de kaak stelt voor de manier waarop zij vrouwen portretteren: ‘Ik ben een surfer en ik wil jullie botweg even wijzen op de manier waarop vrouwen worden vertegenwoordigd in jullie blad. De enige foto van een vrouw die ik kon vinden was het ‘Meisje van de maand’. Ze was niet aan het surfen. Was nog niet eens in de buurt van een strand. Op julllie website pagina’s en pagina’s van halfnaakte, niet-surfende meisjes. Deze beelden creëren een cultuur waarin jongens, mannen en zelfs meisjes bij het lezen van jullie magazine zullen denken dat meisjes alleen worden gewaardeerd om hun uiterlijk.’

 
 

 
 
#6
Amerikaanse nonnen die pleiten voor anticonceptie
De ‘National Coalition of American Nuns’ sprak zich uit vóór de voorziening in de Affordable Care Act [Obamacare] voor de dekking van anticonceptiemiddelen. In een petitie aan het Amerikaanse Hooggerechtshof schreven de nonnen: ‘We willen duidelijk maken dat een persoon die gebruik maakt van geboortebeperking geen zonde is. De zonde is vrouwen te weerhouden van het recht en de middelen om hun gezinnen te plannen.’

 
 
 
 
 

 
 
#7
De Keniaanse vrouwen die deelnamen aan het ‘minirok protest’

Honderden Keniaanse vrouwen protesteerden in de straten in Nairobi, nadat een vrouw in het openbaar werd aangevallen en ontkleed, omdat ze een minirok droeg. Bij de aanranding, bij een drukke bushalte in het Central Business District van Nairobi, waren tientallen mannen betrokken die de vrouw omringden, haar de kleren van het lijf scheurden en haar op de grond dwongen. De Facebook-groep ‘Kilimani Mums’ organiseerde een ‘minirok protest’ om hun recht om te dragen wat ze willen te verdedigen. ‘Wij als Kilimani Mums hebben besloten om een vreedzame protestmars te houden. Dit is onze kans om samen als vrouwen sterk te staan en aan ons land uit te dragen dat seksueel geweld niet wordt getolereerd.’

 
 

 
Sharing is caring!
We kennen allemaal ‘badass women’. Voorbeelden in ons leven.
Wie is jouw grote voorbeeld?
Deel het met ons hier beneden in het commentaarveld en reageer!!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, schrijver van ‘Alle Kleine Geheimen tot Succes’, gastblogger voor Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Check ons ook op Facebook en Twitter! En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

 
Goed artikel? Deel het met jouw vriendinnen!
Want: ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


+ 3 = vijf

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>