Gefocust Blijven:
7 Tips!

Gefocust Blijven: 7 Tips!

A ls zelfstandig ondernemer en zakenvrouw ervaar jij waarschijnlijk ook dagelijks de uitdaging van tijd. Het lijkt erop dat we gewoon nooit genoeg tijd hebben voor alles wat er gedaan moet worden.

 
De grootste dief van onze tijd is gebrek aan focus. We leven in het ‘Tijdperk van de Onderbrekingen’. Het is zo gemakkelijk om afgeleid te worden door datgene wat op dat moment het hardste roept, ongeacht of dat het nu werkelijk het belangrijkst is.

Hier zijn mijn zeven tips om gefocust te blijven en dingen gedaan te krijgen.

 
#1
Betere planning

Elke dag begin ik met het opschrijven van de 6 meest belangrijke dingen die ik wil doen die dag. Vervolgens schrijf ik op hoe lang elke taak ongeveer gaat duren [in minuten]. De laatste stap is het plannen van die taken gedurende de dag, op een specifiek tijdstip op de dag. Deze lijst heb ik altijd bij de hand. Als ik geconfronteerd word met een keuze om het ene of het andere te doen, met de keuze om uit te stellen of aan het werk te gaan, herinnert deze lijst mij eraan om me te concentreren op een taak op die lijst. Zo doe ik wat er gedaan moet worden.

 
#2
Houd je aan jouw belofte

Ik maak een belofte aan mezelf dat ik klaar ben met mijn lijst voordat de dag voorbij is. Als iets langer duurt dan gepland, kijk ik naar de andere taken die ik heb opgeschreven en beoordeel ik of het voltooien van deze ene taak van vitaal belang is voor vandaag. Zo ja, dan maak ik deze taak toch eerst af en kies ik vervolgens uit de overgebleven taken welke de volgende belangrijkste is die aangepakt moet worden.

 
#3
Focus is een spelletje

Als vrouw haat ik het om het volgende te moeten toegeven, maar multitasking is niet zo geweldig als we denken dat het is. Het is bewezen dat je effectiviteit, je slagingskans en… je IQ dalen als je multitakst [Haat het, maar toch waar!]. Als je eenmaal begint met gefocuste aandacht aan één taak, zul je beseffen hoe groot dit geschenk is, maar je hebt wel structuur nodig om het goed te doen…

 
#4
Neem pauzes

Als je het systeem gaat gebruiken dat ik in tip #1 heb geschetst, zul je merken dat het essentieel is om een tijd aan je taken te verbinden. Maak vervolgens gebruik van een eenvoudige timer [zelfs de kookwekker is goed]. Schenk laserscherpe aandacht aan één taak voor de vastgestelde tijd en neem dan een pauze van 5-10 minuten. Als ik thuis werk, doe ik in die pauze mijn stemoefeningen, sta ik 10 minuten op de Power Plate, of doe ik iets anders leuk of energiek. Dan duik ik weer op mijn volgende taak. Als ik op kantoor werk, maak ik even een wandelingetje van 10 minuten, of is dat de tijd dat mensen me vragen kunnen stellen.

 
#5
Doe het ergste het eerst

Het maken van een lijstje met dagelijkse acties en het afvinken als ze klaar zijn, is een geweldige manier om een goede dagelijkse planning te maken en gemotiveerd te blijven om de taken op de lijst af te werken. Maar ik ontdekte ook mijn neiging om taken die ofwel saai zijn [zoals de boekhouding doen] of eng [zoals die verkooptelefoontjes plegen] te laten liggen tot aan het einde van de dag. Dan kwam ik er vervolgens niet meer aan toe of pas op het laatste moment. De beste manier is de taken waarvoor je bang bent of die je liever niet doet éérst te doen. Daarna ben je vrij om je al creatieve energie te richten op de rest van je lijst.

 
#6
Hak grote projecten in stukjes

Soms is het moeilijk om grote projecten die heel veel tijd vergen op te pakken, omdat ze te overweldigend zijn. Met behulp van het timer-systeem zoals hierboven vermeld, block ik iedere dag, een hele week lang, delen van mijn gefocuste tijd aan stukjes van zo’n groot project. Door elke dag een beetje tijd te besteden aan zo’n groot project, breng ik dat project uiteindelijk helemaal terug tot nog één laatste zetje. Essentieel is hier om een lijst van deze grote projecten bij te houden, deze lijst in een aantal kleinere acties om te zetten en dagelijks een aantal van deze kleine acties op te nemen in je planning.

 
#7
Stel je grenzen

Een van de grootste oorzaken van onderbrekingen zijn… andere mensen. Daarom is het nodig om hen te ‘trainen’ niet om zomaar binnen te wandelen op momenten dat jij gefocust zit te werken. Stap 1 is het uitschakelen van je e-mail en je telefoon op stil te zetten. Stel een automatische antwoord in dat zegt dat je binnen 24 uur op email zult reageren en reageer vervolgens in jouw tijd en niet in hun tijd. Huur een telefoonservice in die alle telefoontje opvangt en beantwoord deze telefoontjes in jouw tijd. Train de mensen om je heen dat jij op specifieke tijden tijd voor hen maakt en hou je daaraan. Laat ze niet komen met de ‘Heb je een minuutje voor mij?’-vraag. Zeg dat je in je volgende pauze tijd voor ze maakt en keer terug naar de taak waarmee je bezig was.

 

Sharing is caring!
Nu ben ik nieuwsgierig…
Wat doe jij om gefocust te blijven?
Deel met ons in het commentaarveld hier beneden, al je tips, advies en ervaringen met betrekking focus!
Dank je wel!

Vered Neta

Trainer, coach and schrijfster van ‘Financial Independence for Women’. Helpt persoonlijke, zakelijke en financiële doelen te bereiken. Ik ben mede-oprichter van Open Circles Academy en oprichter van Balanced Business Women. Het is mijn doel vrouwen te ondersteunen op hun weg naar bewuste miljonaires en leiderschap in hun vakgebied. Let’s connect op Facebook of volg mij opTwitter.

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

 
Interessant artikel? Deel het op Facebook, Google+ of retweet het.
Druk gewoon op de knoppen hieronder, zodat meer vrouwen ervan kunnen leren!

Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


+ 4 = dertien

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>