Dankbaarheid:
7 Goede Redenen

Dankbaarheid: 7 Goede Redenen

M ag ik je een vraag stellen? Heb jij wel eens last van bitterheid, egoïsme, zelfmedelijden, negativisme of trots? Als je een regelmatig lezer van dit blog bent, dan waarschijnlijk niet zo vaak.

Dan weet je misschien al hoe een houding van dankbaarheid je leven kan veranderen, maar laat me eens even een beeld schetsen…

 
Er zijn vier niveau’s van leven:
Mensen in het laagste niveau klagen voortdurend. Deze mensen klagen en zeuren altijd. In plaats van ‘humbly grateful’ zijn ze ‘grumbly hateful’.

 
Het tweede niveau is net een tikkeltje hoger. Deze mensen klagen niet constant, maar ze zijn gewoonweg nooit dankbaar voor alles wat ze is gegeven. Ze zien alles als vanzelfsprekend.

Het derde niveau zijn degenen die dankbaar zijn voor de voor de hand liggende zegeningen. Dankbaarheid als alles goed gaat en alles prima is.

Op het vierde niveau, het hoogste niveau, zitten degenen die altijd en ondanks alles dankbaar zijn voor alles. Dit is de ‘attitude of gratitude’ die je leven zal veranderen.

We hebben het hier niet over een gemakkelijk ‘Dank je!’, zo af en toe. Op het vierde niveau zijn de mensen die een volledig ritueel van dankbaarheid hebben. Of het nu een ochtendmeditatie is waarin ze dankbaarheid uiten, of ze tellen hun zegeningen voor het slapengaan, of ze houden een dankbaarheidsdagboek bij. Gecoördineerde, consistente inspanning om de goede dingen in het leven op te merken en ervan te genieten, verandert je leven op vele niveaus.

En hier geef ik je zeven goede redenen om dat hoogste niveau te bereiken!

 
#1
Dankbaarheid geeft geluk

Het zijn niet de gelukkige mensen die dankbaar zijn. Het zijn de dankbare mensen die gelukkig zijn. Dankbare mensen zijn gelukkige mensen! Een studie toont aan dat mensen die elke dag één ding opschreven waarvoor ze dankbaar waren die dag, gedurende slechts drie weken, aangeven dat ze zich 25 procent gelukkiger voelen na het volgen van deze oefening. En dat voor wel zes maanden.

 
#2
Dankbaarheid is goed voor je gezondheid

Een groeiend aantal onderzoeken suggereert dat een houding van dankbaarheid je psychologische, emotionele en fysieke welzijn verbetert. Mensen die zich dankbaar voelen, hebben meer energie en zijn optimistischer. Ze zijn ook minder snel depressief. Ze slapen beter en dieper, bewegen meer en hebben een betere weerstand. Dankbare mensen waarderen hun gezondheid meer dan anderen en dat leidt ertoe dat ze beter voor zichzelf zorgen.

 
#3
Dankbaarheid verhoogt je energie

Alle verbeteringen in de fysieke gezondheid die verband houden met dankbaarheid [zie hierboven], kunnen hier iets mee te maken hebben. Hoe beter je lichaam functioneert, hoe meer energiek jij je voelt. Dankbaarheid verhoogt het lichamelijke en geestelijke welzijn, wat op zijn beurt het energieniveau verhoogt. Dankbaarheid en vitaliteit hangen sterk samen!

 
#4
Dankbaarheid verandert je mentaliteit

Om iets te veranderen in je leven, zal één van twee dingen moeten gebeuren: je leven verandert, of jij verandert. Erop wachten tot je leven verandert is een vrij passieve oplossing. Als je vastzit in mentaliteit van problemen zien, dan mis je alle mogelijkheden. Elke dag kloppen er kansen aan en jij kunt ze niet eens horen of zien. Maar als je je ogen opent voor dankbaarheid zul je kansen zien en zien dat dingen ineens op hun plaats vallen.

 
#5
Dankbaarheid laat je langer leven

Ik zal eerlijk tegen je zijn. Geen enkele studie heeft dit al daadwerkelijk bewezen. Maar door het combineren van de resultaten van een paar verschillende studies, ben ik ervan overtuigd dat dankbaarheid je levensduur kan verlengen. We weten dat optimisme en positieve emotie al zijn gebruikt om de sterftekans met succes te voorspellen: optimistische mensen leven een paar jaar langer dan pessimistische. Een paar jaar klinkt misschien niet veel, maar als je op het punt staat om te sterven dan zou je die paar jaar misschien best nog wel willen! We weten ook dat dankbaarheid sterk gecorreleerd is met positieve emotie. Dus, dankbaarheid leidt tot positieve emotie, leidt tot een extra paar maanden of jaren op aarde!

 
#6
Dankbaarheid creëert oplossingen

Dankbaarheid brengt je van probleemgeoriënteerd naar oplossingsgeoriënteerd. Je laat het klagen los en richt je op een goede uitkomst. Dat is een vaardigheid die goed van pas zou kunnen komen in je leven. Je hersenen worden bedraad om de mogelijkheden te zien in elke situatie. En als je de kans leert zien in elke uitdaging, zul je waarschijnlijk ook problemen voor andere mensen kunnen oplossen. Dankbaarheid heeft dat domino-effect. Zie jij hier ook een businessmodel?

 
#7
Dankbaarheid is besmettelijk

Ik kan niet voor jou spreken maar persoonlijk hou ik niet van zeurpieten, klagers of anderszins onaangenaam-om-bij-in-duurt-te-zijn-mensen. Er zijn veel te veel slimme, getalenteerde en aangename-om-bij-in-de-buurt-te-zijn individuen in deze wereld. Als je dankbaar bent heb je de neiging die positieve energie te verspreiden en te delen en dat werkt aanstekelijk. Je energie is besmettelijk en er gebeuren prachtige dingen als positieve mensen bij elkaar komen.

 

 
Sharing is caring!
En jij? Hoe staat het met jouw ‘attitude of gratitude’?
Hoe helpt dankbaarheid jou je leven te verbeteren?
Deel het met ons hier beneden in het commentaarveld en reageer!!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, schrijver van ‘Alle Kleine Geheimen tot Succes’, gastblogger voor TEDxRoermond, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Volg ons op Facebook en Twitter! En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

 
Goed artikel? Deel het met jouw vriendinnen!
Want: ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


6 − twee =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>