Geen Zorgen Meer:
7 Gewoonten

Geen Zorgen Meer: 7 Gewoonten

‘Zorgen geven kleine dingen een grote schaduw’
Zorgen. Het begint met één zeurende gedachte.
Daar komen een paar andere gedachten achteraan, en…

…voor je het weet heerst er een storm in je hoofd. Weg mentale en fysieke energie. Chaos.

Het probleem met piekeren is dat het een cyclus van zichzelf in stand houdende negatieve gedachten wordt.

Ik herken het wel en de krachtige, negatieve effecten die het kan hebben op je leven en geluk. Maar de laatste jaren heb ik een aantal gewoonten ontwikkelt die me hebben geholpen om mijn piekeren te verminderen.

Hier zijn er zeven:

 
#1
Maak tijd voor meditatie

De tijd nemen om je zen te vinden, helpt echt om de onrust in je hoofd te kalmeren. Meditatie verlaagt niet alleen je stressniveaus, het heeft ook invloed op de cortex cingularis anterior en de cortex praefrontalis ventromedialis in je hersenen. De eerste regelt emoties en denken, de laatste controleert piekeren.

 
#2
Verdwaal niet in vage angst

Als je geen duidelijkheid hebt, is het heel gemakkelijk om te verdwalen in overdreven zorgen en allerlei rampscenario’s. Wanneer de angsten in je hoofd vooral vaag voelen, vind dan duidelijkheid door jezelf af te vragen: ‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren?’ Het ergste dat realistisch kan gebeuren is meestal niet zo erg als wat je geest ervan maakt wanneer die wordt gevoed met allerlei wilde, vage angsten. Op die manier een paar minuten op zoek gaan naar meer duidelijkheid kan je heel veel tijd, energie en lijden besparen.

 
#3
Omarm onzekerheid

Veel zorgelijk aangelegde mensen verbinden onzekerheid automatisch met een slechte uitkomst, maar onzekerheid is op zichzelf echt neutraal. Als je onzekerheid accepteert, hoef je je geen zorgen meer te maken. Acceptatie betekent erkennen dat onzekerheid bestaat, loslaten en je concentreren op de dingen die je kunt controleren, waarvan je kunt genieten of die je waardeert.

 
#4
Accepteer je zorgen… en ga verder

Piekeren over je zorgen maken, is een bodemloze put. Als je probeert om je ongewenste gedachten te onderdrukken, dan zul je uiteindelijk alleen maar nog meer gestrest zijn. Aanvaard de gedachten die zich aan je opdringen. Wees niet obsessief. Als je verstrikt raakt in je zorgen maken als je krampachtig probeert om jezelf te dwingen om te stoppen, probeer dan eens een andere strategie: acceptatie.

 
#5
Ga sporten

Sporten helpt om innerlijke spanningen los te laten en je concentreert je op je lichaam in plaats van op je zorgelijke hoofd. Door te sporten voel je je slagvaardiger en meer gefocust. Sporten helpt je niet alleen om een sterker lichaam te krijgen, het heeft ook een heleboel mooie en voorspelbare mentale voordelen: de serotonine gaat pompen, het ‘happy’ hormoon in de hersenen.

 
#6
Gooi het eruit

Door je zorgen eruit to gooien en erover te praten met iemand, wordt het een stuk makkelijker om het probleem te zien zoals het werkelijk is. Gewoon even je hart luchten, kan al een groot verschil maken en na een tijdje zul je je misschien zelfs afvragen waarover je je eigenlijk zorgen maakte. Soms is het genoeg als iemand anders luistert als jij jezelf hardop door de situatie werkt. Op andere momenten kan het heel nuttig zijn dat de ander je helpt te aarden en een meer praktisch en nuttige licht op de situatie werpt. Hierdoor krijg je misschien…

 
#7
Focus op een kleine stap die je kunt nemen

Om uit je stormachtige hoofd te komen, kun je gewoon beginnen met actie te ondernemen om waar je zo bezorgd over bent op te lossen of te verbeteren. Stel jezelf de vraag: ‘Wat is de eerste kleine stap die ik nú kan nemen?’ Richt jezelf alleen op het nemen van die eerste kleine stap voorwaarts. Daarna vind je vanzelf nog een kleine stap en dan zet je die. En dan de volgende, en de volgende…

 

 
Sharing is caring!
En jij? Ben jij een nerveuze Nellie?
Wat helpt jou om je zorgen te doorbreken?
Deel je wijsheid met ons hier beneden in het commentaarveld en reageer!!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, schrijver van ‘Alle Kleine Geheimen tot Succes’, gastblogger voor TEDxRoermond, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Volg ons op Facebook en Twitter! En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

 
Goed artikel? Deel het met jouw vriendinnen!
Want: ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


5 − een =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>