Keuzes Maken:
7 Keer Hoe

Keuzes Maken: 7 Keer Hoe

Vanochtend had ik een afspraak met iemand die ik al jaren niet gezien had. Of zelfs decennia. Een man die in de jaren 80-90 een van de beste vrienden van mijn broer was.

Sinds het begin van de jaren 90 zijn we elkaar zo’n 20 jaar uit het oog verloren, totdat we elkaar weer tegenkwamen bij een netwerkbijeenkomst, een paar jaar geleden. Op dat event raakten we weer aan de praat en hebben we elkaar bijgepraat over onze levensverhalen, zo goed als dat kan in ongeveer een half uur. En daarna verstreken er weer een aantal jaren, totdat onze wegen zich vanochtend weer kruisten.

Een paar weken geleden stuurde hij me een email.

 
Hij gaat het boek ‘ ‘De Reis van de Held‘ schrijven en op basis van ons gesprek tijdens die netwerkbijeenkomst een paar jaar geleden, wil hij me daarin hebben [of liever: mijn verhaal].

Natuurlijk voelde ik me gevleid en ik zegde ik toe mee te werken. Vandaar onze afspraak vanochtend zodat hij me meer kon vertellen over zijn project en zijn boek. Het was echt een inspirerend gesprek, dat mij op een heleboel manieren duidelijkheid heeft gegeven!

Op een bepaald moment kregen we het over het maken van keuzes. Hoe het voelt om in een donkere grot te staan en dan de juiste tunnel te kiezen. En daar was ‘ie weer [voor de derde keer in twee weken...]: het maken van een bewuste keuze om op de groene weg te stappen, zoals ik beschreef in mijn blog van afgelopen week over het hebben van vertrouwen.

Dat blog herlezend na mijn afspraak vanochtend, besefte ik dat ik vorige week een cruciale stap in het hele proces heb overgeslagen… Want hoe maak je eigenlijk een [moeilijke] keuze? Hoe maak je die bewuste keuze om op die groene weg te stappen?

Welke baan moet ik nemen? Welke auto zal ik kopen? Moet ik hem ten huwelijk vragen? Ben ik klaar voor een baby? Is dit het juiste huis voor mij? Het leven zit vol moeilijke keuzes en hoe groter ze lijken hoe moeilijker ze zijn. En wat te doen als alle alternatieven even goede opties lijken te zijn? Uit onderzoek blijkt dat in dat geval de meeste mensen zelfs helemaal niet kiezen…

En wat als je wel kiest? Hoe weet je dan dat dat wat je kiest zal werken? Dat weet je niet. Nooit. We zullen nooit zeker weten dat een beslissing zo uit zal pakken als we hopen. Alles wat je kunt doen is het volgen van je sterkste ingeving en vertrouwen hebben in dan wat de toekomst in petto heeft. En het zal je leven hoe dan ook verrijken, op de een of andere manier.

De frisse blik van iemand die niet betrokken was bij mijn leven tot nu toe en die niet verstrikt zit in mijn verhaal en mijn situatie, heeft me vanochtend veel geholpen bij het nemen van een aantal beslissingen. Maar dat is natuurlijk niet de enige manier waarop je beslissingen kunt nemen, dus heb ik wat research gedaan en vond deze zeven manieren om een [moeilijke] beslissing te nemen:

 
#1
Ontspan

Als je gestrest en gespannen bent, is de kans groter dat je iets belangrijks over het hoofd ziet. Als je ontspannen bent, kun je helder denken, de mogelijkheden beter afwegen en een betere keuze maken. Onthaast en creëer rust in je hoofd.

 
#2
Focus op het nu

Je kunt overweldigd raken door het grote plaatje, als je probeert om te zien hoe je beslissing invloed zal hebben op de toekomst. Het proces is mentaal vermoeiend, omdat je probeert elke stap te zien samen met elke mogelijke uitkomst. Focus op het heden en de beste beslissing die je nu kunt nemen. Leef in het moment en neem een beslissing op basis van wat de volgende stap gemakkelijker zal maken. Doe ditzelfde bij elke stap die je op je pad neemt.

 
#3
Omarmen het idee van het mislukken

Je grootste angst is waarschijnlijk dat je beslissing zal leiden tot een slechte uitkomst. Maar slechte beslissingen kunnen worden hersteld en je kunt ervan leren. En ongeacht de beslissing, de ervaring zal je leven hoe dan ook, op de een of andere manier verrijken. Het niet nemen van een beslissing betekent dat je niet kunt bepalen hoe je leven zich zal ontvouwen. En uiteindelijk zal toch iets of iemand die beslissing voor je nemen. En je wil toch niet dat je leven voor jou wordt beslist?

 
#4
Vraag ‘Waarom?’. Vijf keer

‘Vijf keer Waarom’ is een probleemoplossende techniek die is uitgevonden door Sakichi Toyoda, de oprichter van Toyota. Hoewel ontwikkeld om problemen op te lossen, kan de ‘Vijf keer Waarom’ ook helpen bij het bepalen of de keuze die je overweegt in lijn is met jouw kernwaarden. Bijvoorbeeld:
Waarom moet ik deze baan nemen? Het betaalt goed en biedt me de kans om te groeien.
Waarom is dat belangrijk? Want ik wil een carrière opbouwen.
Waarom? Omdat ik wil dat mijn leven betekenis heeft.
Waarom? Dat maakt me gelukkig.
Waarom? Want dat vind ik belangrijk in het leven.

 
#5
Vraag wijze raad

Maar vraag niet al je vrienden en familieleden! Raadpleeg degenen wier mening je waardeert, of degenen die al eens met soortgelijke omstandigheden te maken hebben gehad. Wees niet bang om om advies te vragen en wees bereid om ernaar te luisteren. En soms wordt wijze raad je spontaan gegeven. Net als aan mij, vanochtend…

 
#6
Stop met over-analyseren

Als je eenmaal een beslissing genomen, blijf jezelf er dan niet nodeloos over kwellen. Zodra de beslissing is gemaakt, vertrouw dan op het feit dat je alles onderzocht hebt, de zaken goed overwogen hebt en dat je vertrouwt op je intuïtie. Chill!

 
#7
Maak het jouw besluit

Ongeacht welk proces je hebt gebruikt om tot jouw beslissing te komen, maak het écht jouw beslissing. Als je druk hebt gevoeld in het maken van de keuze of je voelde geen controle over alle voorwaarden voor een goeie beslissing, dan zal zelfs een positieve uitkomst een negatief smaakje hebben. Aan de andere kant, als je de volledige verantwoordelijkheid voor je keuzes kunt nemen, dan zal zelfs mislukking voelen als een succes. Je weet dat je je best hebt gedaan en je zult hoe dan ook een waardevolle ervaring voor de volgende keer hebben opgedaan.

 
Hoe meer je oefent in het nemen van kleine beslissingen, hoe beter je zult zijn wanneer de tijd daar is om de moeilijke beslissing te nemen. Persoonlijke ontwikkeling zal een mooie beloning van het proces zijn!

 

 
Sharing is caring!
En nu terug naar jou…
Hoe ga jij om met het nemen van een moeilijke beslissing?
Deel je wijsheid met ons hier beneden in het commentaarveld en reageer!!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, schrijver van ‘Alle Kleine Geheimen tot Succes’, gastblogger voor TEDxRoermond, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Volg ons op Facebook en Twitter! En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

 
Goed artikel? Deel het met jouw vriendinnen!
Want: ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


5 − drie =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>