7 Manieren om
te Vergeven

7 Manieren om te Vergeven

Tot mijn 25e zo’n beetje ging ik woedend door mijn leven. Ik was gekwetst door een persoon die ik vertrouwde en voor een lange tijd in mijn puberteit en de eerste jaren daarna was ik boos op alles en iedereen.

Een kort, inspirerend verhaal:
Een wijze vrouw en haar jonge leerling liepen op straat. Plotseling, uit het niets, verscheen een boze man in een koets. Hij reed roekeloos voorbij de twee, waardoor de wijze vrouw haar evenwicht verloor. Ze belandde in een greppel met modder.

‘Dat je alles mag krijgen wat je wil!’, schreeuwde de vrouw de man in de koets na.

 
De leerling, verrast door de reactie van de wijze vrouw, zei: ‘Nu ben ik in de war. Waarom zeg je dat tegen een man die zich zo afschuwelijk gedraagt? ‘De vrouw antwoordde: ‘Omdat een gelukkig man nooit zo roekeloos een vrouw in een sloot zou duwen.’

Niemand is puur slecht. Iedereen draagt zijn eigen pijn met zich mee en die pijn beïnvloedt de beslissingen die worden gemaakt. Dit betekent niet dat je je zomaar moet verenigen met ondoordachte, ongevoelige en egoïstische beslissingen, maar het maakt ze makkelijker te begrijpen.

We zijn waarschijnlijk allemaal wel eens een keertje gedachteloos, ongevoelig en egoïstisch geweest. En voor het grootste deel doen we toch allemaal ons best. Doen we wat we kunnen, dag in dag uit. Zelfs als we iemand kwetsen, zelfs als we te koppig zijn om de pijn die we hebben veroorzaakt te zien.

Dus hoe kan je iemand vergeven wanneer elke vezel van in je lichaam zich er tegen verzet? Hoe kun je liefdevol naar die bewuste persoon kijken als je nog steeds de herinnering aan hun liefdeloos actie meedraagt? Toch is vergeving noodzakelijk, omdat vergeving goddelijk is en het jou een kans biedt om een beter mens te zijn…

 
#1
Zeg een klein gebed

Wanneer boze gevoelens over de persoon die jou gekwetst heeft de kop opsteken, zeg dan tegen jezelf: ‘We zijn allemaal goede, liefdevolle zielen die af en toe de weg kwijt zijn.’ Bid voor deze persoon om zijn weg terug naar een gelukkiger bestaan te vinden, op dezelfde manier als de vrouw in het verhaaltje de roekeloze man alle goed toewenste.

 
#2
Kijk maar naar de huidige moment, in plaats van te focussen op wat voorbij is

Laat het verleden los en stop ermee het steeds te herbeleven. Je kunt het verleden niet meer ongedaan maken. Alles wat je kunt doen is van vandaag de mooiste dag van je leven te maken. Als je jezelf richt op het hier en nu, heb je minder tijd om na te denken over het verleden. Wanneer de herinneringen aan het verleden toch weer in je bewustzijn kruipen [zoals ze dat van tijd tot tijd plegen te doen], erken ze dan voor een moment en breng jezelf daarna voorzichtig weer terug in het huidige moment.

 
#3
Bekijk het eens vanuit hun positie

Je mag misschien nooit begrip krijgen waarom ze deden wat ze deden, maar het kan soms helpen om dingen te zien vanuit hun positie. Het is belangrijk dat je jezelf nooit de schuld geeft voor wat er is gebeurt, of dat je probeert excuses voor hen te vinden, maar neem eens even de tijd om je in te leven in jouw boosdoener. Dit kan het gemakkelijker maken om de realiteit van de situatie te zien. Vergeet niet dat we allemaal mensen zijn en bij lange na niet perfect.

 
#4
Laat alle wrok los

‘Wrok is het gif dat je drinkt, in de hoop dat de andere persoon zal sterven’ ~Carrie Fisher
Wanneer je wrok blijft koesteren tegen iemand, doe je niet alleen jezelf onnodig pijn, je geeft de ander ook controle over jouw emoties. Zoveel macht wil je die ander toch niet over jou geven?

 
#5
Zet je gevoelens op papier

Sommige wandaden zullen langer nodig hebben om te overwinnen. Het zou maanden of zelfs jaren kunnen duren voordat je klaar bent om ook maar aan vergeving te denken. Voor de echt kwetsende dingen is bewuste introspectie en expressie van je gevoelens noodzakelijk. Schrijven is een geweldige manier om dat te doen. Schrijf een brief. Het duurt misschien een dag, een week, of vier maanden voordat hij af is, maar dat maakt niet uit. Jouw brief pas klaar als je kunt afsluiten met ‘Ik vergeef je’, elk woord dat je zegt ook echt menend. Je hoeft je brief niet eens op te sturen. Hij is voor jou…

 
#6
Blijf in jouw centrum

Wanneer je op haat reageert met haten, op woede met woede of met bitterheid op bitterheid, dan maak je deel uit van het probleem. Kies ervoor om niet te worden zoals zij. Lever de bewuste inspanning om in plaats daarvan een liefdevol en gelukkig mens te blijven.

 
#7
Onthoud dat vergeving nog niet verzoening betekent

De oude uitdrukking van ‘vergeven en vergeten’ is niet echt handig in het echte leven. Vergeet nooit wat iemand gedaan heeft, zelfs als dat betekent dat je geen deel van hun leven kunt uitmaken. Verzoening vereist dat beide partijen eraan meewerken. Vergeving is iets dat geheel en alleen aan jou is. Misschien heb je geen enkele reden meer om aan te nemen dat een hernieuwde relatie met de andere persoon nog gezond voor je is. Dat is dan jouw beslissing. Dit is de tijd om egoïstisch te zijn en te beslissen wat goed is voor jou!

 

 
Sharing is caring!
En jij?
Zit je nog ergens in vast of kun jij vergeven en loslaten?
Deel je wijsheid met ons hier beneden in het commentaarveld en reageer!!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, schrijver van ‘Alle Kleine Geheimen tot Succes’, gastblogger voor TEDxRoermond, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Volg ons op Facebook en Twitter! En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

 
Goed artikel? Deel het met jouw vriendinnen!
Want: ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


6 − vijf =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>