7 Redenen om
Ondruk te Worden

7 Redenen om Ondruk te Worden

Als je iemand vraagt hoe het met hem gaat, was het gebruikelijke antwoord ‘Goed’. Tegenwoordig is het antwoord ‘Druk’. Het druk hebben lijkt tegenwoordig de standaard te zijn geworden. Druk hebben lijkt het nieuwe gelukkig.

Vaak verbinden we ‘het druk hebben’ ook nog met succes, alsof ‘Ik heb het druk’ gelijk is aan ‘Ik ben belangrijk’. Druk zijn is indrukwekkend. Het plaatst je in het heetst van de strijd. Het geeft je een verhoogd gevoel van belangrijkheid, dat je onmisbaar bent. Je bent altijd te laat voor sociale verplichtingen, je hebt nauwelijks genoeg tijd voor familie en krijgt veel te weinig slaap. Je leven bestaat uit emails beantwoorden, vergaderingen en wereldwijde teleconferenties. Je lijkt wel een rockster, maar dan zonder de muziek.

Een veel gemaakte fout is de overtuiging dat we de tijd moeten verslaan. Maar dit is de verkeerde manier om ernaar te kijken. Meer doen of meer hooi op je vork nemen in tijd die je beschikbaar hebt, staat niet gelijk aan meer dingen gedaan krijgen. Zoals Tim Ferris ooit zei: ‘Het druk hebben is een vorm van luiheid, lui denken en ongenuanceerde actie.’ Want als je bezig bent, kun je je hersenen gewoon uitschakelen. Je rent rondjes in dat hamsterwiel en blijft in de ‘ratrace’.

Het druk hebben, gaat maar al te vaak over misplaatste prioriteiten. Denk eens na over wat echt belangrijk voor je is en denk dan eens na over het werk dat je doet. Verplaatst het de bal naar voren? Verplaatst het jouw bal naar voren? De bal die jij zo belangrijk vindt. Denk eens opnieuw na over jouw prioriteiten en plan jouw tijd daar dan omheen.

Hier zijn zeven redenen waarom je het eens meer on-druk zou moeten krijgen:

 
#1
Omdat het oke is om het niet druk te hebben

Het is tijd om de verheerlijking van ‘druk, druk, druk’ te stoppen. Voor druk zijn krijg je echt geen medaille. In feite is gefocust zijn op de verkeerde bezigheden eigenlijk een beperkende factor van jouw potentieel. Het is oke om niet druk te zijn. Herhaal hardop: ‘Het is oke om niet druk te zijn!’

 
#2
Omdat je meer kansen ziet

Kansen zijn overal. Ze zijn te vinden bij de plaatselijke koffietent, op sociale media zoals Twitter of Facebook en via onderlinge verbindingen. Wanneer je almaar druk bent, mis je vaak kansen omdat je ze alleen als afleiding ziet en niet als ruimte te groeien en verder te komen.

 
#3
Omdat je ruimte zult vinden in je dagelijkse routine

Neem eens uitgebreid tijd voor een lunch. Vind de tijd om ‘s ochtends even rustig te zitten voordat je dag begint. Investeer in stilte, meditatie of yoga. Zoek kansen voor een pauze op je werk, tussen twee projecten in. Begin meteen met cultiveren van die kleine momenten in je anders zo drukke dag.

 
#4
Omdat je zult ontdekken dat geluk leidt tot succes

En niet andersom. Je hersenen werken significant beter in de positieve versnelling, dan in negatief, neutraal of gestrest. Gelukkige mensen proberen graag nieuwe dingen uit en dagen zichzelf graag uit en dat leidt tot meer succes in werk, gezondheid en relaties.

 
#5
Omdat je tijd zult hebben om in jezelf te investeren

Jij bent de belangrijkste onderneming waarvoor je ooit zult werken. Het is belangrijk om te blijven groeien en leren. Het internet is uitgegroeid tot de nieuwe bibliotheek en een nieuwe bron van inspiratie. Ted Talks, Khan Academy en duizenden andere bronnen zijn online voor jou beschikbaar om van te profiteren. En het hoeft geen ‘traditioneel’ leren te zijn. Tijd investeren in een nieuwe hobby kan ook helpen om on-druk te worden.

 
#6
Omdat je vrijheid zult vinden in het woord ‘NEE’

Leren ‘NEE’ te zeggen tegen minder belangrijk zaken in je leven, geeft je de kans om de meer belangrijke te realiseren. Door ‘Nee’ te zeggen krijg je tijd om nieuwe dingen uit te proberen. ‘Nee’ zeggen creëert tijd om belangrijkere dingen na te streven. En als jij een keer ‘Nee’ zegt, geef je iemand anders ook eens een kans.

 
#7
Omdat je weer voor jezelf zult zorgen en van jezelf zult houden

Zelf-liefde mag niet onderhandelbaar zijn in jouw leven. Het is een essentieel deel van succes. Een keertje een vrije dag nemen, is niet lui of een verwaarlozing van je verantwoordelijkheden. Het is een belangrijk ingrediënt om in vorm te blijven, holistisch, in lichaam en geest.

 
Het is niet nodig om jezelf met ‘altijd maar druk hebben’, te definiëren. On-druk zijn is heel goed mogelijk. Het is oke om blij te zijn met een rustig leven. En klinkt dat niet heel aanlokkelijk op dit moment?

 

 
Sharing is caring!
En jij?
Laat ons jouw tips, ideeën en suggesties om het ‘druk zijn’-syndroom te stoppen weten.
En welke voordelen brengen ze jou?
Deel je wijsheid met ons hier beneden in het commentaarveld en reageer!!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, schrijver van ‘Alle Kleine Geheimen tot Succes’, gastblogger voor TEDxRoermond, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Volg ons op Facebook en Twitter! En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

 
Goed artikel? Deel het met jouw vriendinnen!
Want: ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


− een = 4

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>