Verantwoordelijk:
7 Manieren

Verantwoordelijk: 7 Manieren

Vandaag is de verjaardag van onze zoon. 11 Jaar geleden maakt Jop van mij een moeder. De grootste verandering in mijn leven ooit! Dat besef van ‘Je bent nu écht volwassen, dus neem verantwoordelijkheid voor alles wat je doet.’

Kinderen zijn niet op een magische wijze klaar voor de wereld wanneer ze 18 worden. Dus het moederschap schuift zo’n twee decennia van verantwoordelijkheden in je leven. En het uiteindelijke doel van elke ouder is toch om je kind tot een onafhankelijk en verantwoordelijk mens op te voeden.

Sinds ik moeder ben, heeft mijn eigen moeder [82 jaar oud en gaat nog steeds als een speer] al vaak tegen mij gezegd: ‘Opvoeden is voorleven.’

En ze heeft gelijk! Kinderen zijn net kopieermachines. Ze leren niet lopen omdat jij ze leert hoe ze hun voeten moeten optillen, hun spieren en gewicht moeten gebruiken om vooruit te komen. Nee, ze zien jou lopen en dus lopen ze, uiteindelijk. En hoe vaak heb jij jezelf al horen zeggen: ‘Ik zie/hoor mezelf als z/hij dat doet/zegt!’ Ik weet zeker dat ik het de afgelopen 11 jaar heb gezegd… en vaak!

Om je kind dus tot een onafhankelijk en verantwoordelijk mens op te voeden, moet je zelf een onafhankelijke en verantwoordelijke ouder zijn. Hier zeven manieren om verantwoordelijkheid voor jezelf [en daarmee voor je kinderen] te nemen:

 
#1
Leg verantwoording af

Je hebt misschien niet elke situatie en alle resultaten onder controle, maar je hebt wel jouw houding en hoe je ermee omgaat onder controle. Ook als je kinderen druk zijn, je partner onredelijk, jouw collega onuitstaanbaar, ben je nog altijd verantwoordelijk voor de manier waarop jij reageert. Jij hebt controle over jouw gedrag.

 
#2
Stop met schuld afschuiven

Stop met het ‘ik-geef-nu-jou-de-schuld’-spel. Dat spel waarbij je baan, je partner, je hond, je schoonmoeder, je buurman van zes deuren verderop, de media, de overheid of de doktersassistente op de een of andere manier verantwoordelijk zijn voor de problemen die jij hebt. Als je een probleem hebt, dan is er een les te leren. Als je stopt met de schuld afschuiven, kun je de les leren en verder.

 
#3
Erken je fouten

Zoek geen stomme excuses. ‘Ik heb het verknald’ is een verantwoordelijke zin van vier woorden. Als je hem laat volgen door ‘Hoe kan ik het goed maken?’ zullen mensen eerder bereid zijn om jou te vergeven. Je integriteit verdient respect. En leer van de fout die je hebt gemaakt!

 
#4
Blijf positief

Ga door de dag met een positieve instelling. Heb je ooit opgemerkt dat mensen die geen verantwoordelijkheid willen nemen voor hun eigen gedrag altijd negatief en cynisch zijn? Het zijn eeuwige slachtoffers. Als jij je verantwoordelijkheid neemt, focus je niet op wat verkeerd ging, maar op wat goed ging ging. Een kleine verschuiving van focus maakt een wereld van verschil.

 
#5
Weet wie je bent

Verantwoordelijkheid nemen, betekent zowel je sterke als je zwakke punten erkennen. Het betekent dat je weet wat er prachtig is aan jou. Wees aardig voor jezelf. Negeer je prestaties niet. Weet wat je goede, positieve en slechte kwaliteiten zijn. Zorg dat je een compleet beeld hebt van wie je bent.

 
#6
Houd een gezonde zelf-focus

Te veel nadenken over je problemen, je eindeloos zorgen maken over de toekomst, spijt hebben van het verleden en medelijden met jezelf kunnen leiden tot enorm zelfbeklag. Zó vermoeiend. Neem de tijd om er achter te komen wat jou beweegt, op een zachte, reflecterende manier. Dat is het begin van zelf-liefde en persoonlijke verantwoordelijkheid.

 
#7
Zeg ‘Dank je’

Een ‘attitude of gratitude’ kan bitterheid, egoïsme, zelfmedelijden of negativisme veranderen en je leven letterlijk transformeren. Wees niet ‘grumbly hateful’ maar wees ‘humbly grateful’. Als iemand jou een compliment geeft, ontvang het dan met een ‘Dank je wel’. Wanneer iemand aardig is of jou een cadeautje geeft, is de enige verantwoordelijke reactie een oprecht ‘Dank je!’

 
Sharing is caring!
Hoe zit het met jou?
Hoe neem jij verantwoordelijkheid voor je leven?
Geef je commentaar hier beneden. Ik zou graag jouw gedachten hierover lezen!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, schrijver van ‘Alle Kleine Geheimen tot Succes’, gastblogger voor TEDxRoermond, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Volg ons op Facebook en Twitter! En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

 
Goed artikel? Deel het met jouw vriendinnen!
Want: ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


3 + twee =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>