Leven Zonder Spijt:
7 Manieren

Leven Zonder Spijt: 7 Manieren

Gisteren ging ik winkelen met een lieve vriendin. Twee meiden die pret hadden in onze Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Deze ongelooflijke stad met een kwart miljoen inwoners van 177 [!] verschillende nationaliteiten is altijd zo vol met leven!

Op een gegeven moment zagen we een winkel van een bepaald merk en mijn vriendin ging snel naar binnen. Een paar jaar geleden had ze een jurkje van dat merk gekocht, op dat moment verkrijgbaar in twee verschillende kleuren. Sinds ze de groene heeft gekocht, heeft ze er altijd spijt van gehad dat ze de blauwe niet ook heeft gekocht, want ze is nogal dol op dit jurkje geworden. Ik heb haar erin gezien en ze ziet er waanzinnig uit als ze het aan heeft, dus ja, ze had de blauwe zeker ook moeten kopen!

Wij hebben allemaal van die kleine stukje spijt in ons geheugen opgeslagen. Dingen die we liever anders hadden willen doen, of dingen die we niet hebben gedaan. Spijt dat we dat jurkje niet kochten, toch dat heerlijke stuk chocoladetaart hebben gegeten of spijt dat we destijds niet harder gestudeerd hebben. En wat over die grotere stukken spijt? Spijt dat je dat ene ding eruit flapte dat een einde aan die relatie maakte, spijt dat je zo hard werkt en niet meer tijd doorbrengt met de kinderen of spijt dat je niet trouw bent aan jezelf.

Als je ouder wordt leer je en groei je, maar dat betekent niet dat je nu alles moet betreuren wat je deed voordat je hebt geleerd hoe je dingen beter anders kunt doen. Als je al deze ervaringen niet door zou maken, zou je ook niet zijn uitgegroeid tot de sterke en wijze persoon die je nu bent.

Laten we die negatieve gedachten achter ons laten, de ‘ik had kunnen hebben’, ‘ik had moeten doen’ en de ‘ik zou moeten zijn’ en laten we eens een leven gaan leiden zonder spijtl Hier is een lijst van zeven manieren die je kunt toepassen om een leven te leven zonder spijt:

 
#1
Realiseer je dat het goed is om fouten te maken

Iedereen maakt soms de foute keuze en iedereen maakt zo af en toe fouten. Herstel ze als je kunt, leer er in ieder geval van, vergeef jezelf en ga door.

 
#2
Blijf trouw aan jezelf

De meest voorkomende spijt die stervende mensen hebben, is dat ze niet trouw waren aan zichzelf. Velen van ons maken zich te veel druk over wat anderen denken en laten zich beïnvloeden door de verwachtingen die de samenleving van ons heeft. Jij hebt de vrijheid om je leven te leven zoals jij dat wil. Als je echt jezelf was, wat zou jouw hart je vertellen om te doen? Wat zou meer betekenis geven aan je leven?

 
#3
Wees zo vreemd als je bent

Wees niet bang om de status quo te veranderen. Ja, misschien zijn sommige van jouw ideeën wel gek. Maar gekke ideeën schudden de wereld wakker. Gekke ideeën veroorzaken revoluties. Wees niet bang om anders te zijn en wees niet bang om tradities te breken. Wees jezelf en hou van wie je nu bent.

 
#4
Stop met wensen wat had kunnen zijn

‘Als jij je concentreert op wat je niet hebt, zul je nooit, nooit genoeg hebben’ ~ Oprah Winfrey
Soms komen we vast te zitten in het verleden, denkend dat onze ‘gemiste kansen’ beter zijn dan het heden. Jij bent nergens als je leeft in het verleden, dromend van een toekomst die nooit komt als jij je niet bewust bent van het huidige moment, het hier en nu . Leef in het nu door te houden van het huidige moment en door je bewust te zijn van je gedachten en acties. Denk gelukkige gedachten en spreek positieve woorden. Haal diep adem en wees dankbaar zijn voor alles wat je hebt en bent.

 
#5
Laat los

Ga gelukkiger door het leven. Beperk jezelf niet door de schone schijn op te houden en door ervoor te zorgen dat je leven comfortabel en gecontroleerd is. Jouw comfortzone is niet per se een gelukkige plek. Stap er ook eens uit en neem risico’s. Wanneer was de laatste keer dat je gek hebt gedaan? Wat zou jou meer aan het lachen maken?

 
#6
Uit wat je voelt

Misschien spreek je niet van je af, omdat je de lieve vrede wil bewaren of omdat je geen reuring wil veroorzaken. Misschien doe je het je niet omdat je bang bent voor de gevoelens die bij je zouden kunnen bovenkomen. Deze manier van leven is schadelijk. Spreek jezelf uit en geef je mening, zelfs als je stem trilt. Vraag jezelf af hoe jouw gedachten, woorden en mening anderen om je heen zou kunnen helpen, in plaats van alles voor je te houden. Laat mensen jou nemen je zoals je bent, of helemaal niet.

 
#7
Werk minder

Veel mensen werken zichzelf tot uitputting, tot burn out. En dit is niet alleen maar een mannen-ding. Nu vrouwen net zoveel werken, lopen ze ook het risico de belangrijke dingen in het leven mis te lopen. Laat jij jouw werk ook de prioriteiten in je leven bepalen? Wees moedig en vertel jezelf dat je beter verdient. Wat zeg je van zoveel tijd als je kunt doorbrengen met je kinderen? Dure spullen kopen is niet hetzelfde als gewoon aandacht besteden aan hen. Besteed echte aandacht aan de kleine dingen samen en zie ze als de waardevolle mensen die ze zijn.

 
Sharing is caring!
Hoe zit het met jou?
Geef je commentaar hier beneden. Ik zou graag jouw mening hierover lezen!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, schrijver van ‘Alle Kleine Geheimen tot Succes’, gastblogger voor TEDxRoermond, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Volg ons op Facebook en Twitter! En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

 
Goed artikel? Deel het met jouw vriendinnen!
Want: ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


een + = 2

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>