De Gulden Regel:
7 Tips

De Gulden Regel: 7 Tips

Al sinds ik jong was, lang voordat ik hoorde over de Wet van de Aantrekkingskracht, was mijn motto al: ‘Je krijgt wat je geeft’. Of deftiger geformuleerd in de Gulden Regel: ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook de ander niet’.

Ik hou van de eenvoud van de Gulden Regel en het is waar: anderen behandelen zoals jij zou willen worden behandeld in hun plaats, leidt uiteindelijk ook tot je eigen geluk.

Je helpt een vreemdeling in nood, je behandelt je familie vriendelijk, je loopt een stapje verder voor je collega’s of klanten. Allemaal geweldig voor de mensen die je helpt en waar je vriendelijk voor bent. Het neveneffect is dat mensen jou ongetwijfeld ook beter zullen behandelen.

 
Buiten dat verhoogt het ook nog eens enorm je zelfvertrouwen: je wordt meer tevreden over jezelf, gelooft in jezelf, de wetenschap dat je een goed mens bent en je krijgt meer vertrouwen in jezelf.

Door het dagelijks leven volgens de Gulden Regel zul je een beter mens worden, zullen de mensen om je heen gelukkigers zijn en zal de gemeenschap waarin je leeft beter worden. Dus hier zijn ze, zeven praktische tips om dagelijks volgens de Gulden Regel te leven:

 
#1
Wees empathisch

Maak er een gewoonte van om te proberen jezelf in de schoenen van een ander te verplaatsen. Iedere persoon. De mensen die je lief zijn, collega’s, mensen die je ontmoet op straat. Probeer eens echt te begrijpen, in de mate waarin je dat kunt, hoe het is om hen te zijn. Waar gaan ze doorheen en waarom doen ze wat ze doen? Iedereen heeft zijn eigen verhaal.

 
#2
Hoe zou jij behandeld willen worden?

De Gulden Regel wil niet zeggen dat je iemand anders precies zou moeten behandelen zoals jij behandeld zou willen worden… De Gulden Regel betekent dat je moet proberen voor te stellen hoe de ander behandeld zou willen worden, en dat doen. Verplaats jezelf dus in hun schoenen en vraag jezelf af hoe je denkt dat h/zij behandeld zou willen worden, in hun situatie.

 
#3
Wees vriendelijk

Bij twijfel, wees vriendelijk. Vriendelijke mensen zijn enthousiast om nieuwe mensen te ontmoeten, makkelijk aanspreekbaar voor vrienden en bekenden en ze zijn het soort mensen dat gewoon een praatje kan beginnen in een vliegtuig, in de rij bij de drogist of bij de bushalte. Vriendelijkheid is ervoor zorgen dat mensen zich prettig voelen in jou nabijheid.

 
#4
Wees behulpzaam

Er zijn twee soorten mensen in deze wereld: degenen die alleen precies dat doen wat er van hen verwacht word, en dan zijn er de mensen die altijd op zoek zijn naar manieren om bij te dragen en het leven makkelijker te maken voor anderen. Het is deze tweede groep die zeer waarschijnlijk veel meer positieve relaties in zijn leven heeft en dat vormt de ruggengraat van een voldaan persoonlijk en professioneel leven.

 
#5
Stop kritiek

We hebben allemaal de neiging om anderen te bekritiseren, of het nu gaat om mensen die we kennen of mensen die we op televisie zien. Maar vraag jezelf eens af of jij zou willen worden bekritiseerd in de situatie waarin die persoon verkeert. Het antwoord is bijna altijd ‘nee’. Dus stop kritiek. Iedereen loopt zijn eigen pad.

 
#6
Wees de verandering

Gandhi zei ons al ‘Wees de verandering die je wil zien in de wereld’. Dat geldt niet alleen voor grote veranderingen, zoals armoede, racisme of geweld… Het is ook van toepassing op kleinere schaal, op alle interacties tussen mensen. Wil je dat mensen elkaar met meer mededogen en vriendelijkheid behandelen? Laat dat dan beginnen met jou. Misschien verandert de wereld niet helemaal, maar jouw wereld zal veranderen.

 
#7
Let op hoe het voelt

Let eens op hoe jouw acties van invloed zijn op anderen, vooral wanneer je mensen behandelt met vriendelijkheid, mededogen, respect, vertrouwen en liefde. Maar let ook eens op de verandering in jezelf. Voel jij je beter over jezelf? Gelukkiger? Veiliger? Meer bereid om anderen te vertrouwen, nu je jezelf kunt vertrouwen? Deze veranderingen komen langzaam, maar als je goed oplet, zul je ze zeker zien!

 
Sharing is caring!
Jouw beurt…
Geloof jij in de Gulden Regel? Leef je ernaar?
Laat beneden een reactie achter en deel je wijsheid!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, schrijver van ‘Alle Kleine Geheimen tot Succes’, gastblogger voor TEDxRoermond, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Volg ons op Facebook en Twitter! En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

 
Goed artikel? Deel het met jouw vriendinnen!
Want: ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


negen + = 17

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>