7 Regels voor
een Goed Gesprek

7 Regels voor een Goed Gesprek

Ik ben zo blij! Mijn eerste boek komt bijna uit. Deel I [van IV] van ‘Alle Kleine Geheimen tot Succes’. En het meest bijzondere eraan is dat het op afroep wordt gedrukt, volledig gepersonaliseerd naar de persoon die het besteld, of waarvoor je het besteld.

Nieuwsgierig geworden? Kom regelmatig hier terug of wordt lid van de community, want meer details zullen binnenkort ongetwijfeld volgen!

De drukker en uitgever van mijn boek vroeg mij een boekpresentatie ‘slash’ lezing te houden voor een select gezelschap dames: de leden van de ‘all women’s’ Lions Club Renkum Airborne. Een soort van pre-lancering van mijn boek, zeg maar.

 
Het was een geweldige avond en alle 30 leden van deze Lions Club ontvingen aan het eind van de avond hun persoonlijke, gepersonaliseerde exemplaar van mijn boek. Hun review:

‘De leden waren erg onder de indruk en je hebt hen een bijzonder geluksmoment bezorgd. Zelfs de meestal kritische leden vonden je lezing geweldig! Complimenten en dank is op zijn plaats, top!’

Wist jij dat de allergrootste, menselijke angst het spreken voor een groep is? Nummer 1 op de lijst! Mensen zijn banger om voor een groep te spreken dan hoogtevrees, vrees voor insecten, angst voor financiële problemen of de dood.

Niet voor mij. Ik vind het heerlijk om voor een groep mensen te staan. Er is een zekere afstand, de conversatie verloopt grotendeels in eenrichtingsverkeer en ik kan volledig voorbereiden wat ik ga zeggen, doen, welke oefeningen ik de mensen laat doen, enzovoort. Het komt allemaal neer op voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding en dan voel ik me [bijna] helemaal in controle.

Maar niet zozeer bij een één-op-één gesprek. Ik ben zeker geen introvert, maar als puntje bij paaltje komt, voel ik me meer op mijn gemak voor een grote groep, dan tijdens een één-op-één gesprek. Dit heeft me aan het denken gezet en ik heb er wat research naar gedaan. Ik stuitte op deze geweldige tips op Reader’s Digest. Zij geven ons de 12 Gouden regels voor een goed gesprek, maar ik heb ze terug gebracht tot zeven om voor de hand liggende redenen. Volg deze tijdloze tips om een geweldige gesprekspartner te worden. Ik doe het zeker…

 
#1
Vermijd onnodige details

Dwaal niet af. Als de tijd, datum, plaats of het seizoen niet belangrijk zijn voor de gebeurtenis, verspil jouw tijd en die van je gesprekspartner dan niet met het precies goed willen hebben.

 
#2
Stel geen nieuwe vraag…

…voordat de vorige beantwoord is. Als jij hebt gevraagd hoe het met iemands kinderen is, vraag dan niet naar de gezond van haar familie, voordat de eerste vraag is beantwoord, en…

 
#3
…val niet in de rede

Val iemand die aan het woord is, nooit in de rede. Bovendien: houd je eigen verhaal kort, zodat iemand anders het woord kan nemen en niet in de reden hoeft te vallen.

 
#4
Voer niet alleen het woord

Stel vragen om te achterhalen wat jij en je gesprekspartner gemeen hebben en, nog belangrijker, wees een goed luisteraar!

 
#5
Wees niet altijd de held in je eigen verhaal

Maar elk goed verhaal heeft wel een held. Laat anderen ook eens de hoofdrol spelen in jouw verhalen.

 
#6
Houd het gesprek in harmonie met je omgeving

Praat niet over kaas wanneer de maan een meer passend onderwerp is. Kies ook een gemeenschappelijk onderwerp. Weet wat de ander interesseert en draai het gesprek niet naar politiek als aardappelen of poëzie een geschikter onderwerp zijn. En onderschat nooit de kracht van stilte.

 
#7
Cultiveer tact

Wees nooit leugenachtig, maar voel ook niet de behoefte om kwetsend te zijn. Zeg niet dat iemand er ziek of moe uitziet. Dat zal het verdere gesprek niet ten goede komen en maakt alleen dat de ander zich wellicht ongemakkelijk voelt. Laat het ook niet doorschemeren door te vragen of ze misschien een lange nacht heeft gehad. Vergeet niet dat stilte altijd een optie is. Zeg het juiste of zeg liever niets.

 
Sharing is caring!
En jij?
Hoe houd jij een gesprek gaande?
Laat hier beneden een reactie achter en deel je wijsheid met ons!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, schrijver van ‘Alle Kleine Geheimen tot Succes’, gastblogger voor TEDxRoermond, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Volg ons op Facebook en Twitter! En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

 
Goed artikel? Deel het met jouw vriendinnen!
Want: ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


− 4 = vijf

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>