Moeilijke Mensen:
7 Trucs

Moeilijke Mensen: 7 Trucs

We kennen ze allemaal: onmogelijk mensen. Of het nu een familielid, een collega of (nog erger) je baas is, veeleisende en uitdagende mensen kunnen zonder enige aanleiding van een prima dag een dramatische ervaring maken…

Je kunt zo iemand erop wijzen dat h/zij moeilijk en veeleisend is, maar dat zal je in de meeste gevallen niet echt verder helpen. De kans is zelfs groot, dat ze niet eens een probleem zien!

In sommige gevallen is weglopen een optie en kun je er nog redelijk ongeschonden mee wegkomen. Maar sommige situaties zijn nou eenmaal onontkoombaar. Je kunt dan wachten tot die moeilijke persoonlijkheid klaar en weg is, om vervolgens ‘Ze is gewoon onmogelijk’ te verzuchten tegen vriend of collega.

Als je deze provocerende mensen altijd gewoon hun gang laat gaan, zul je altijd boos of geïrriteerd blijven. Het leven zal in dat geval niet echt gemakkelijk zijn. Maar je kunt er ook mee om leren gaan: ontwikkel een paar vaardigheden van praktische psychologie. Hier zijn er zeven!

 
#1
Accepteer de situatie

Accepteer gewoon dat onmogelijke mensen bestaan. Het is een feit dat bij het leven hoort en je kunt er niets aan doen. De eerste stap is deze realiteit gewoon onder ogen zien: als je denkt dat je te maken hebt met een onmogelijk iemand, dan heb je waarschijnlijk gelijk. Bij twijfel, ga verder zoals hieronder aangegeven.

 
#2
Neem verantwoordelijkheid

Neem verantwoordelijkheid voor jouw deel van de interactie. Vijandigheid ontstaat in je eigen hart. Zelfs de meest onmogelijke persoon had een moeder en wordt geliefd door iemand. Leer om te gaan met je eigen reactie en er verantwoordelijkheid voor te nemen. Geen enkele andere stap zal je meer opleveren. Onthechting is altijd het beste antwoord, want als je kunt communiceren zonder emotioneel te reageren, zul je helder kunnen blijven om vooruitgang te boeken in de communicatie met deze moeilijke persoon.

 
#3
Het ligt niet aan jou

Dit inzicht kan verrassend moeilijk zijn, gezien het feit dat onmogelijk mensen het afschuiven van schuld tot een kunst verheven hebben. De kans is groot, dat hoe vaker ze jou de schuld geven, hoe meer ze zich daadwerkelijk zelf schuldig voelen. Wees erop alert dat je niet in de val stapt van de schuld terugschuiven. Iemand anders de schuld te geven is wat onmogelijke mensen doen, en dat doen ze nou eenmaal goed. Focus je, voor je eigen bestwil, gewoon objectief op de feiten.

 
#4
Reageer met beleefdheid

Kalm blijven in de hitte van het moment is van cruciaal belang. Wat jouw gevoelens ook zijn, de ander is supergevoelig voor jouw houding en gedrag, en zal dit waarschijnlijk meteen weerspiegelen. Als je onbeleefd wordt, zullen h/zij waarschijnlijk alle decorum laten vallen en ook onbeleefd terug zijn. Daarom is het belangrijk om eerlijk, onpartijdig en beheerst te blijven. Op deze manier daal je niet tot hun niveau en word je niet meegezogen in handelen zoals zij doen.

 
#5
Controleer jouw verwachtingen

Altijd verwachten dat anderen doen zoals jij zou doen, is jezelf instellen op teleurstelling en frustratie. Als iemand ervoor zorgt dat jij keer op keer met hetzelfde gevoel blijft zitten, stel je verwachtingen dan bij. Op deze manier ben je psychologisch voorbereid op hun gedrag en zul je er niet door worden verrast.

 
#6
Keer naar binnen en de focus op jezelf

Maakt niet uit wat je probeert, sommige mensen kunnen gewoon echt onder je huid kruipen. Het is belangrijk dat je leert hoe je met deze frustratie omgaat, als iemand je zo ergert. Richt je aandacht eens op de vraag waarom je zo reageert, in plaats van te blijven hangen in de frustratie hoe irritant die persoon is. Wat we niet graag in anderen zien, is vaak wat we niet graag in onszelf willen zien. En bedenk: ze hebben de knop niet gemaakt, ze duwen er alleen maar op…

 
#7
Creëer afstand

Als niets helpt, creëer dan afstand tussen jou en de ander. Excuseer jezelf en ga weg. Met een beetje afstand, perspectief en inlevingsvermogen, ben je waarschijnlijk weer in staat om terug te komen om met deze persoon om te gaan. Als dat niet meer gaat, wees dan bereid om voor altijd afstand te nemen. Of het nu een vriend, een familielid, een ouder, of zelfs een echtgenoot is, in dat geval zal het moment om te moeten gaan uiteindelijk toch komen. Een relatie blijven houden met een onmogelijke persoon is, letterlijk, onmogelijk.

 
Sharing is caring!
En jij?
Hoe ga jij om met moeilijke mensen?
Laat hier beneden een reactie achter en deel je wijsheid met ons!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, schrijver van ‘Alle Kleine Geheimen tot Succes’, gastblogger voor TEDxRoermond, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Volg ons op Facebook en Twitter! En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

 
Goed artikel? Deel het met jouw vriendinnen!
Want: ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


3 + drie =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>