Kaizen Je Leven
in 7 Stappen

Kaizen Je Leven in 7 Stappen

K aizen [改善] betekent ‘beter worden door verandering’.
Kai [改] betekent ‘verandering’
Zen [善] betekent ‘goed’.

Het principe van kaizen is eenvoudig: kleine druppels water maken een machtige oceaan. Ofwel: het bereiken van een blijvende verandering door het nemen van kleine, comfortabele stappen in plaats van door drastische, rigoureuze akties.

Dat maakt kaizen gemakkelijk toe te passen in ons eigen leven. Zeker als we streven naar een continue verbetering op het persoonlijke vlak. Met kaizen kun je jouw kennis en vaardigheden verbeteren. Doelen bereiken. Stap-voor-stap, beetje-bij-beetje.

 
John Wooden heeft ooit gezegd:
‘Zoek niet naar die grote, snelle verandering. Zoek die kleine verbeteringen, van dag tot dag.
Dat is de enige manier waarop het gebeurt. En als het dan gebeurt, dan blijft het ook zo.’

Hier zijn ze: zeven stappen naar een kaizen leven!

 
# 1
Stel jezelf eenvoudige vragen

Droom groot! En breng je droom dan terug tot kleine vragen. Vermijd de ‘Maar hoe?!?’ Stel jezelf vragen als: ‘Wat is het eerste wat ik kan doen om…?’ of ‘Kan ik een paar minuten per dag besteden aan…?’ Die kleine vragen helpen je om de eerste noodzakelijke stap te ontdekken. Die eerste kleine stap die jou dichter bij jouw doel brengt. Op dit [start]punt weet je misschien nog helemaal niet hoe je er moet komen. Maar met het nemen van die eerste kleine stap, wandel je tenminste. In je antwoorden op deze eenvoudige vragen herken je vervolgens de volgende stap, en de volgende, en de volgende die jou in de richting van je doel brengen. Laat het pad zich onderweg ontvouwen.

 
#2
Maak tijd

Als ik mijn omgeving mag geloven, lijkt er nooit tijd te zijn. Zelfs mijn schoonvader die gepensioneerd is, heeft het altijd druk. Je hebt echter tijd nodig om eerste kleine, noodzakelijke stappen richting jouw doel om te zetten in concrete aktie. Bekijk je dagindeling kritisch en wees realistisch. Waar kun je wat tijd vrijmaken? Leg jezelf de discipline op. Maak een belangrijke afspraak met jezelf en doe in die tijd ook alleen dat wat je zei dat je zou doen. Het is net als met geld sparen: als je wacht tot het einde van de maand om te zien wat er nog over is om te sparen, dan blijft er niets over. Budgeteer je middelen [lees: tijd] op voorhand.

 
#3
Blijf positief

Het is hoe dan ook noodzakelijk om positief te blijven. Positief blijven is sowieso de moeite waard om te cultiveren tot een gewoonte! Een reis van kleine stapjes duurt nou eenmaal lang. Soms bekruipt je een gevoel van ‘Ik kom er nooit’ of ‘Het is nog zooo ver!’ Blik regelmatig terug op hoever je al bent gekomen. Herinner jezelf er iedere keer weer aan, dat al die kleine stappen in de gewenste richting leiden tot jouw doel. Er alleen maar over dromen of praten brengt je nergens. Dus: iedere stap is er één!

 
#4
Vier je successen!

Beloon jezelf. Stel voor jezelf mijlpalen vast en beloon je prestaties. Misschien heb je een maand lang twee keer per week gesport. Of heb je die extra honderd euro deze maand gespaard. Stel jezelf een realistisch en uitvoerbaar minidoel en beloon jezelf voor het bereiken ervan. Houd jouw beloning wel in lijn van je doel. Is het jouw doel om gezonder te eten, dan is jezelf belonen met een chocoladetaart een slecht idee. Beloon jezelf dan met een heerlijke salade in dat leuk restaurantje in de stad.

 
#5
Breek je doel in stukjes

Breng jouw grote einddoel van algemeen naar specifiek. Schets kleine stappen die je kunt nemen en uit kunt voeren. Je hoeft geen groot masterplan te maken of alle details duidelijk te hebben. Begin met de grote lijnen. Als het jouw doel is om meer boeken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling te lezen [algemeen], begin dan bijvoorbeeld met 20 minuten lezen per dag [specifiek en meetbaar]. Als je dit een jaar lang, zes dagen per week volhoudt, heb je aan het eind van het jaar 15 non-fictie boeken van circa 200 bladzijden gelezen!

 
#6
Wees consistent

We hebben het allemaal meegemaakt. Je begint enthousiast. Deze keer ben je écht gemotiveerd. Maar ergens op je pad, om welke reden dan ook, beland je in de berm. Je vergeet je doel, dat wat je wilde veranderen of bereiken. Je hebt last van schuldgevoelens. Als je even op ‘pauze’ had gedrukt, klik weer op ‘play’ en begin gewoon opnieuw. Wees aardig voor jezelf. Wij zijn mensen, geen machines. Maar onthoud: het is net als in de Efteling. Als je niet in de rij blijft, geniet je nooit van dat ritje in De Vliegende Hollander.

 
#7
Visualiseer

Visualiseer dat jij je doel bereikt. Visualiseer hoe je het bereikt in kleine stapjes. Hoe meer je het plaatje in je geest ziet, hoe groter de kans dat je actie onderneemt en dus hoe groter de kans dat je slaagt!

 
Sharing is caring!
Laten we verder kletsen!
Pas jij, bewust of onbewust, Kaizen toe in je leven?
Zo ja, hoe en hoe helpt jou dit?
Laat hier beneden een reactie achter en deel je wijsheid met ons!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, schrijver van ‘Alle Kleine Geheimen tot Succes’, gastblogger voor TEDxRoermond, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Volg ons op Facebook en Twitter! En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!

 
Goed artikel? Deel het met jouw vriendinnen!
Want: ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


− vijf = 1

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>