Stop Vergelijken!
7 Richtlijnen

Stop Vergelijken! 7 Richtlijnen

I k heb er een groot deel van mijn leven mee geworsteld. Mezelf vergelijken met anderen. Eerst was het op school en met sporten. En toen ik ouder werd, begon ik ook functies, inkomen, huizen en successen te vergelijken.

Er is een oneindig aantal categorieën waarin we onszelf met een ander kunnen vergelijken en een bijna oneindig aantal mensen om mee te vergelijken. Zodra we in dat konijnenhol afdalen, zullen we nooit een einde vinden. En aan het eind van de dag blijven er dan alleen veel negatieve gevoelens over.

Het is moeilijk om jezelf niet met anderen te vergelijken. Vooral gezien de mate waarin bij bezig zijn met perfectie in ons hedendaagse, moderne leven.

De neiging om onszelf vergelijken met anderen is net zo menselijk als elke andere emotie. Ik weet in ieder geval zeker dat ik niet de enige ben die het doet.

Het is heel natuurlijk om jezelf te vergelijken met anderen, en zelfs om er soms een beetje jaloers op te worden. Maar als je geobsedeerd raakt door je tekortkomingen, in plaats van te zien waarin je uitblinkt, dan ben je gericht op de verkeerde dingen. Dan raak je alle vreugde in je leven kwijt.

Vergelijking is altijd oneerlijk. Je vergelijkt meestal het slechtste van jezelf met het beste van anderen. Vergelijkingen beroven je van kostbare tijd. We hebben allemaal 86.400 seconden per dag. En elke seconde die je eraan besteedt om jezelf of jouw prestaties met iemand anders te vergelijken is er ééntje te veel! En wees je ervan bewust dat er nooit een einde komt aan vergelijkingen. Deze gewoonte kan nooit overwonnen worden door het bereiken van succes. Er zal altijd wel iets of iemand anders zijn waarmee je je dán weer kunt vergelijken…

Maar hoe kun je deze gewoonte stoppen? Of er op zijn minst controle over hebben en hem op een betere manier gebruiken? Hier zijn zeven tips die mij helpen:

 
#1
Wees vriendelijk

De manier waarop je je gedraagt richting andere mensen, heeft een hele grote invloed op hoe je je gedraagt tegenover jezelf en hoe je denkt over jezelf. Een beetje contra-intuïtief misschien, maar dat is mijn ervaring. Hoe meer je van andere mensen houdt, hoe meer je van jezelf zult houden. Focus op de positieve dingen in jezelf en in de mensen om je heen. Je zult jezelf en de mensen in je wereld meer OK vinden, in plaats van iedereen te rangschikken en in je hoofd verschillen te creëren. Je bent goed zoals je bent, en zij ook.

 
#2
Word je bewust van je eigen successen

Jij bent jij. Je hebt unieke ervaringen en unieke dingen te geven. Je hebt het vermogen om lief te hebben, dienstbaar te zijn, en bij te dragen. Je hebt alles wat je nodig hebt om het beste te bereiken in jouw kleine hoekje van de wereld. Word je, met die kans voor je neus, bewust van jouw behaalde successen. En vind daar jouw motivatie in om naar meer te streven.

 
#3
Weet dat je nooit alles weet

Je weet nooit echt wat er allemaal gaande is in iemands leven. Ja, je vriendin met drie kinderen en een fulltime baan ziet er echt geweldig uit in haar yogabroek en tanktop, maar misschien is ze ongelukkig in haar huwelijk, staat ze stijf van de stress als werkende moeder en is ook zij onzeker over haar lichaam. Vergelijk wat er in jouw binnenkant gaande is nooit met de buitenkant van iemand anders. Want je ziet nooit het volledige plaatje. Elke vrouw die je ziet vecht haar eigen strijd. Ook zij heeft haar demonen. Dus wees lief voor haar. En voor jezelf!

 
#4
Weet dat je nooit kunt winnen

Je hier gewoon bewust van zijn, kan al zoveel verlichting brengen. Het maakt niet uit hoe ver je gaat, maakt niet uit wat je doet en het maakt niet uit wat je bereikt, je kunt vrijwel altijd wel iemand anders vinden die meer heeft dan jij of die ergens beter in is dan jij. Ja, je zult je best een tijdje goed voelen als je een mooiere auto rijdt dan je buurvrouw. Maar een week of twee later zie je iemand van twee straten verder met een nog fijnere auto dan die van jouw…

 
#5
Concurreer minder en waardeer meer

Er zijn plekken waar concurrentie gezond is, maar het leven is er geen van. We zijn allemaal samen gebracht op exact dit moment , op exact deze planeet. En hoe eerder we stoppen met concurreren, des te sneller kunnen we samen gaan werken om uit te vinden hoe het nu echt werkt. De eerste en belangrijkste stap in de goede richting is de bijdrage van anderen oprecht te waarderen en te complimenteren. Dankbaarheid en waardering dwingen ons altijd om al het goede dat we al hebben te herkennen.

 
#6
Breek eruit!

Sta op, maak een wandeling en verander van omgeving, de volgende keer dat je merkt dat je jezelf weer vergelijkt met iemand anders. Maak even een wandeling, al was het maar naar de andere kant van de kamer. Laat de lichaamsbeweging en de verandering van omgeving een verandering in je denken teweeg brengen.

 
#7
Vergelijk jezelf met jou

Maak er een gewoonte van om jezelf te vergelijken met jezelf, in plaats van jezelf te vergelijken met andere mensen. Vergelijk jezelf met de persoon die je gisteren was. Stel je eigen doelen en constateer hoeveel je bent gegroeid, wat je hebt bereikt en welke vooruitgang je hebt geboekt. Kaizen je leven en geniet van elke kleine stap die je in de goede richting zet. Geef zelf jouw zelfvertrouwen een boost!

 
Sharing is caring!
Hoe zit het met jou?
Heb jij de gewoonte om jezelf met anderen te vergelijken overwonnen.
Vertel ons hoe, beneden in het commentaarveld.
Of heb je er nog moeite mee dit achter je te laten? Vertel het ons!
We kunnen immers van elkaar leren door elkaar te helpen.

Dank je wel!

Mirjam Stoffels

Intiatiefnemer van seven2success, schrijver van ‘Alle Kleine Geheimen tot Succes’, gastblogger voor TEDxRoermond, Project Eve en 365 dagen succesvol. In mijn missie om van seven2success hét kennisplatform te maken voor vrouwen, wil ik jou graag inspireren met al onze content! Volg ons op Facebook en Twitter! En wil jij ook andere vrouwen inspireren? Schrijf dan voor ons!

 
Wil jij altijd op de hoogte blijven?
Word lid van de seven2success community!


 
Handige tips? Deel ze met jouw vriendinnen!
Want ‘There is no social without sharing!’

Related Posts

Follow us

Share!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


6 − een =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>